Žućenje lišća na biljkama - napravivrt.hr
Search
Search

Žućenje lišća na biljkama

18. 7. 2019

Mnoge biljke su se iscrpile dajući plodove, a neke od njih pate od nedostatka hranjiva ili pojedinog hranidbenog elementa. Kada se pojavi žućenje lišća na biljkama moramo znati prepoznati uzrok. Većinom na sreću, nije riječ o bolesti već o fiziološkoj promjeni na biljci do koje dolazi zbog nedostatka željeza. Ta pojava naziva se kloroza ili žutica.

Osim na vinovoj lozi ona se može pojaviti i na voćkama poput breskve, kruške, maline, ali i na ukrasnom bilju i citrusima.

Željezo se ubraja u elemente čija je pokretljivost u biljkama osrednja ili čak spora, odnosno loša. Distribucija željeza iz starijeg tkiva u mlađe je spora, te se njegov nedostatak prvo javlja na najmlađim listovima. Za žuticu – klorozu je karakteristično da cijela površina lista požuti, a nervatura lista ostane zelena. Takav list ponekad djeluje kao osušeni list duhana, rubovi se savijaju prema unutra i često izgledaju kao oprženi. Listovi, ne samo da gube boju, već ostaju maleni, izboji su kratki i tanki, korijen ne zalazi u dubinu već se razvija postrano, a korjenove dlačice odumiru. Fe – klorozu treba shvatiti kao posljedicu poremećaja u sustavu zemljište – biljka – klima – agrotehničke mjere. Do nedostatka željeza može doći kako na alkalnim tako i na neutralnim i kiselim tlima. Najčešće se javlja na alkalnim, obično s pH >7 i tlima bogatim vapnom i glinom.

Klorozu na svim biljkama uspješno rješavamo  Plantella tekućim željezom.

Folijarna ishrana vrlo je učinkovita za nadoknađivanje hranjiva i brže je djelovanje hranjiva što omogućava primjenu u trenutku potrebe. Iskoristivost hranjiva je bolje a folijarnu prihranu je moguće primjenjivati pri nepovoljnim prilikama u tlu npr. zbog antagonizma iona pri čemu može doći do blokiranja određenih hranjiva. Nepovoljne prilike u tlu mogu biti izazvane nepovoljnim klimatskim prilikama npr. dugotrajna suša. Folijarna prihrana je i praktična za biljke u trenutku kada im je potrebna veća količina hranjiva jer ih biljka na ovaj način brzo usvaja. Plantella tekuće željezo ima odličan rezultat u rješavanju kloroze.

Moramo znati i da upotreba nezrelog organskog gnojiva (stajnjak) zbog intenzivnog oslobađanja CO2, može izazvati klorozu. Nasuprot tome, zrela organska tvar kao i dovoljan sadržaj humusa povoljno utječu na pristup željezu. Utvrđeno je da se huminske kiseline, koje nastaju pri razgradnji organskih gnojiva, odlikuju sposobnošću da čvrsto vežu teške metale. 

Preporuka, za osnovnu gnojidbu povrtnjaka i dohranu svih biljka, je korištenje peletiranog kvalitetnog organskog gnojiva Plantella Organik kojeg možemo upotrijebiti za sve biljke. Korištenjem ovog gnojiva smanjujemo mogućnost pojave kloroze i osiguravamo dobru kondiciju i ishranu biljaka.

Milica Sekulić,stručni savjetnik Unichem Agro