Sačuvajmo maslinike i vinograde do berbe Bio Plantella žutim ljepljivim pločama - napravivrt.hr
Search
Search

Sačuvajmo maslinike i vinograde do berbe Bio Plantella žutim ljepljivim pločama

24. 7. 2019

Vremenske prilike pogodovale su razmnožavanju štetnika i u nadolazećem periodu je najvažnije sačuvati plod do berbe. Štete na maslini mogu nanijeti mnogi kukci i bolesti. Sreća je u tome da samo mali broj štetnika i bolesti nanose velike štete. Važni štetnici na maslini su maslinin moljac ,maslinina muha, svrdlaš, …a od bolesti masline ističu se gljivične bolesti paunovo oko, olovna bolest te bakterijska bolest rak masline.

Kako ćemo primijetiti prisustvo štetnika u masliniku??

Trenutno je najveća prijetnja od maslinove muhe Bactrocera oleae, koja sada i u nadolazećem periodu može napraviti velike štete na plodovima masline. Važno ju  je  znati prepoznati,  pratiti smanjiti njezinu brojnost. Maslinova muha ima  najčešće tri generacije, a razvoj joj ovisi o temperaturi, vlazi zraka ali i o osjetljivosti pojedine sorte ..Tijekom lipnja najčešće se pojavljuje prva generacija muhe i važno ju je tada primijetiti i spriječiti njezino razmnožavanje. Najjednostavnije je objesiti, na grane maslina, Bio Plantella žute ploče. Ako je uočena veća brojnost tretiramo dozvoljenim sredstvima. Pogrešno je koristiti insekticide prije nego smo zabilježili veći broj štetnika u masliniku. Ubod maslinove muhe uočava se u obliku sitnog ožiljka oblika zareza ili klina. Tim ubodom odrasla muha u plod polaže jaja iz kojeg se razvija ličinka u plodu. Takvi plodovi opadaju a ulja dobivena od takvih plodova lošije su kvalitete. Bio Plantella žute ljepljive ploče s brižno odabranom nijansom žute boje nezaustavljivo privlače brojne biljne štetnike kao što su maslinova muha, trešnjina muha, voćna osa. Kada se štetnik približi ploči, zalijepi se na ekstremno brzo ljepljiv premaz entomološkog ljepila. Jednostavnu primjenu omogućuju i žičice kojima se ploče objese na stablo masline. Bio Plantella žute ploče zaštićene su silikonskim papirom kojeg pri vješanju na stablo treba odstraniti.

VAŽNO!!! 

Pratite i prisutnost i maslinovog svrdlaša Rhynchites cribripennis na Bio Plantella žutim pločama: Štete na maslinama  prethodnih godina dokazale su važnost ovog štetnika. Prošlih godina prisutnost svrdlaša u maslinicima kvarnerskog kraja uočili smo na žutim pločama. Plod je bio u to vrijeme još jako malen da bi na njemu uvidjeli ubode. Odrasli kukac je mala pipa crvenkasto-smeđe boje i veličine oko 0.5 cm. Štete radi ubodima na plodu te se nakon toga plodovi počinju sušiti i otpadaju. 
Praćenje ovog štetnika možemo izvršiti korištenjem Bio Plantella žutih ploča !!! 

OPREZ U VINOGRADIMA!!!! 

Bio Plantella žute ljepljive ploče omogućavaju učinkovitu zaštitu vinove loze od američkog cvrčka koji je prenositelj fitoplazme Flavescence dorée (FD) koja uzrokuje bolest zlatnu žuticu vinove loze. Potkraj ljeta bolesne mladice ne odrvenjavaju i tijekom zime propadnu. Bobe ili cijeli grozdovi smrežuraju se  i osuše. Oboljeli trsovi odumiru.

Bio Plantella žute ploče su najbolje kvalitete i dugom postojanošću štite lozu i nekoliko mjeseci.

FOLIJARNO (preko lista) OKRIJEPITE MASLINE I DRUGE MEDITERANSKE VOĆKE

Promijenjivo vrijeme utječe i na kondiciju voćaka. Biljka koja je opterećena plodom treba stimulans kako bi bila u dobroj kondiciji. Višegodišnje iskustvo i korištenje Bio Plantella Vite pokazalo je sjajne rezultate. Pripremimo 25 ml Bio Plantella Vite na 10 l vode i folijarno (preko lista) prskate svoje masline u hladnije doba dana. Vidjet ćete promjenu u vitalnosti biljaka, ali i u zadržavanju ploda maslina, ali i plodova drugih mediteranskih voćaka. Ovim sredstvom jačamo stanične stijenke i imunitet biljaka.

Ovaj koktel koriste mnogi nagrađivani maslinari - probajte i Vi!!!

Milica Sekulić, stručni savjetnik Unichem Agro d.o.o.