Što se radi u vrtovima u kolovozu - napravivrt.hr
Search
Search

Što se radi u vrtovima u kolovozu

1. 8. 2019

Hobi vrtlar nikad ne miruje, tijekom cijele sezone ima u vrtu posla. Biljke ljeti zahtijevaju posebnu pažnju: zeljarice, papriku, krastavce, rajčicu i drugo povrće koje u ovo doba već daju plodove, u vrtu treba redovito obilaziti i njegovati. U vodu za zalijevanje dodati Bio Plantella Vrt kako bi biljke potakli na što duže plodonošenje. Vrijeme je i spremanja viška plodova za zimnicu, ali i za sjetvu novih biljaka.


Iako je vruće i visoke temperature  traju bilo bi dobro u kolovozu posijati neke od kultura kako bi mogli, u jesen i zimu, ponovo ubirati plodove.

Sijemo lisnato povrće, salate, radič, špinat i blitvu, ali siju se i mrkva, peršin, endivija, luk srebrenac, matovilac, poriluk, kineski kupus.

Sade se cvjetača, kelj pupčar, kupus, kelj, brokula, korabica.

Zemlju u koju sijemo treba obogatiti orgaskim kvalitetnim gnojivom. Bio Plantella paleta nudi gnojiva za različite kulture prilagođeno njihovim potrebama ili jednostavno koristimo Bio Plantella Nutrivit Univerzal.

Kako i gdje sijati

U vrtovima je najbolje sijati direktno u polusjenu. Prilikom zalijevanja kultura koje još plodonose sjeme će imati dovoljno vlage za nicanje. Razne salate, radić i rukola vole ovaj kombinirani način uzgoja.

Ako sijemo u kontenjere i razne posude onda moramo voditi računa da ih zalijevamo barem dva puta dnevno i da ih držimo negdje u sjeni, a na sunce ih iznosimo tek nakon nicanja kako se u tami ne bi izdužile. Presadnice zalijevamo Bio Plantella Vrtom kako bi ih osnažili i potakli bolji rast.

Vrijeme je i za sadnju jagoda

Razdoblje je idealno za sadnju jagoda. U intenzivnim jednogodišnjim nasadima, sadnice jagode preporučuje se saditi krajem srpnja ili početkom kolovoza jer će tada sadnica dati siguran i kvalitetan urod u sljedećoj vegetaciji. Prije sadnje nemojte zaboraviti obaviti osnovnu organsku gnojidbu Bio Plantella Nutrivit za jagode gnojivom prilagođeno jagodama i bobičastom voću.

U kolovozu  je vrijeme da se sve ocvale trajnice razmnože dijeljenjem. Lukovice koje smo izvadili iz zemlje treba redovito pregledati da ih ne oštete miševi.

Ako ste u lipnju ili srpnju posijali dvogodišnje biljke (turski karanfil, krasuljak, maćuhice, tratinčice i sl.), sada je pravo vrijeme da tek iznikle biljčice pikirate i rasadite na željeno mjesto.

Kolovoz je period kada možete prikupiti sjeme mnogih jednogodišnjih biljaka (petunije, dragoljuba, kadifica, zebica, kao i različitog povrća i začina) i na suhom i hladnom mjestu čuvati ga do idućeg proljeća. Ako prikupljate sjeme dvogodišnjih biljaka (turski karanfil, krasuljak, maćuhice, tratinčice i sl.) onda ih je najbolje odmah posijati kako bi biljka koja će niknuti još ove godine, bila dovoljno jaka da prezimi i dočeka proljeće te vas obraduje cvatom.

Milica Sekulić, stručni savjetnik Unichem Agro