Berba povrća i dohrana povrtnjaka - napravivrt.hr
Search
Search

Berba povrća i dohrana povrtnjaka

12. 8. 2019

Napokon je stiglo vrijeme kada redovito i obilno beremo plodove u povrtnjacima. Ljeto je dio godine kada uživamo u rajčicama, tikvicama, krastavcima, patlidžanima, paprikama.... Ove plodove treba redovito brati jer se time pobuđuje daljnja cvatnja i plodonošenje.

Berba plodova

Najbitnije je da berba plodova bude u pravo vrijeme zriobe ploda. Važno je ubrati plodove povrća kada su na vrhuncu kvalitete, znači ne smiju biti nedovoljno zreli ili prezreli. Zrelost predstavlja razvojni stadij s kojim je biljni organ kompletno završio prirodan rast, ravnomjerno sazrio i spreman je za berbu.

Redovita berba jako je važna,a uklanjati se moraju i oštećeni i deformirani plodovi jer oni ometaju i smanjuju cvatnju, zametanje i rast budućih plodova.

Berba se obavlja u jutarnjim ili večernjim satima kada su plodovi suhi. Plodove prilikom berbe treba sačuvati od mehaničkih oštećenja, a oštećene  plodove i ne miješati sa zdravim.  Povrće se bere u zrelosti kada plodovi koji se koriste za ishranu, dostignu punu veličinu, iako procesi zrenja nisu u potpunosti završeni. Biljka ima glavni cilj stvoriti sjeme i tada će se fokusirati  na rast i zriobu tog ploda, pa neće biti puno novih cvjetova i plodova.U ovoj zrelosti najčešće se bere povrće koje ima sposobnost naknadnog dozrijevanja (rajčica i dinja). 

Tehnološka zrelost je karakteristična za svaku vrstu/sortu, po morfološkim svojstvima (boja, ukus, oblik), a često je istovjetna s fiziološkom (botaničkom) zrelošću (rajčica, lubenica, dinja) kada je potpuno završen rast i razvoj, te posjeduje sve karakteristike vrste i sorte i ima formirano zrelo sjeme.

Neko povrće  ima vrlo kratko vrijeme berbe i tada produžetak vremena berbe smanjuje kvalitetu i povećava gubitke. Vrijeme berbe i njegova dužina je različita i kreće se od nekoliko tjedana do nekoliko dana pa i sati (kod krastavca kornišona, graška). Ukoliko ostavite nepobranim plodove, oni će već za par dana jako narasti.

Kako produžiti plodonošenje

Mahune redovitom berbom puno dulje stvaraju cvjetove iz kojih se formiraju nove mahune, a isto vrijedi i za grašak. Blitva će stvarati više novih listova redovitom berbom starijih, vanjskih listova.

Korabica odrezana uz rub zemlje nakon 10-ak dana formirat će nekoliko novih, manjih glavica, baš kao i kupus i kelj, pa ćete imati višestruku berbu.

Dohranite povrtnjak

Biljke su za svoj bujan rast potrošile hranjiva u tlu. Pomognite im da ostanu zdrave, bujne i produžite vrijeme berbe plodova . Za većinu povrtnih kultura vrijedi zlatno pravilo plodnog tla. Kako bi i vaše povrće bilo fit dohranite ga organskim Bio Plantella Nutrivit gnojivima. Svaka biljka ima različite potrebe za svoj rast, a Nutrivit gnojiva imaju upravo tako prilagođen sastav. 

Za rajčicu i plodovito povrće najbolje je koristiti Bio Plantella Nutrivit za rajčicu i plodovito povrće. Ovo gnojivo pomaže da plodovi ostanu čvrsti i da budu punijeg okusa.

Uživajte u svom uspjehu u uzgoju povrća.

Milica Sekulić, agronom - stručni savjetnik Unichem Agro