Žedne biljke ljeti - kako im pomoći - napravivrt.hr
Search
Search

Žedne biljke ljeti - kako im pomoći

19. 8. 2019

Vruće i suho ljeto zahtjeva dodatan, važan rad u vrtu. Biljkama je potrebno osigurati primjerenu količinu vitalne tekućine - vode. Pomoću vode duž biljke teku hranjive tvari iz jednog organa u druge i tako osiguravaju rast, razvoj i plodove.

Stres od suše

Visoke ljetne temperature znače i ishlapljivanje vode u tlu što u kombinaciji s malo padalina i malom količinom kiše uzrokuje sušu i stres biljkama. Veliko značenje ima vrsta tla, glinena tla bolje zadržavaju vodu od pješčanih pa je ishlapljivanje vode manje. Ishlapljivanje zemlje smanjujemo korištenjem pokrova i redovitim okopavanjem jer tako sprječavamo stvaranje kore i pucanje vrtne zemlje. Najviše su na udaru biljke plitkog korijena (salatnice, špinatnice, kupusnjače). Važno je okrijepiti biljke prije početka suše redovitim tjednim zalijevanjem vitaminskim i aminokiselinskim kompleksom Bio Plantella Vita. Tako krijepimo i potičemo metabolizam i stvaranje dijelova biljke koji imaju snažniju fotosintezu te lakše i bolje proizvode tvari potrebne za stvaranje plodova (plodonosne biljke, kupusnjače). Čak i u slučaju tuče koja je u posljednjih godina česta za vrijeme vrućih ljetnih dana, poprskamo sve biljke da stimuliramo metabolizam i brže zarastanje rana.

Zalijevanje i navodnjavanje

Kapljično navodnjavanje je sustav gdje putem plastičnih cijevi, priključenih na cisternu, dovodimo vodu do biljaka iznad korijena jer su cijevi postavljene uz biljke. Tako biljke stalno imaju na raspolaganju vodu, ali gredica mora biti na ravnom. 

Sustav se preporučuje za plodonosne biljke i jagode ako ih uzgajamo pod folijom. Najbolje kapljično navodnjavanje »po domaće« je pomoću boce kojoj odrežemo dno i probušimo čep, potom zakopamo uz biljku. To je dobro napraviti prilikom sadnje. Korisno je posebno kod rajčica koje razvijaju dubok sustav korijenja. 

Biljke zalijevamo navečer ili ujutro, nikako tijekom dana za vrijeme visokih ljetnih temperatura. Voda treba biti zagrijana na sobnu temperaturu, nikako hladna voda iz vodovodnog sustava budući da tako možemo prouzročiti šok. Plodonosne biljke zalijevamo na razini tla, a ne po listovima jer vlaga i toplina dovode do brze pojave bolesti.

Ne zaboravimo da je kod nas tijekom ljeta rosa što je dovoljno vlage za razvoj bolesti. Na prirodan način štitimo ih redovitim prskanjem sredstvom od poljske preslice Bio Plantella Natur. Zalijevanje je rjeđe, polagano i u više navrata da voda prodre čim dublje (otprilike 30 cm). Kupusnjače i salatnice možemo zalijevati i po listovima. Zalijevamo ih češće jer imaju plitko korijenje.

U normalnim uvjetima biljke u vrtu, u visokim gredicama i loncima zalijevamo redovito svakih 7 do 10 dana sa 100 % organskim gnojivom od morskih algi Bio Plantella Vrt koje krijepi biljke i korijenje.


Za vrijeme suše biljke teže primaju nutrijente zalijevanjem, zato ih dodajemo folijarno - putem listova. U prskalicu dodajemo tekuće organsko gnojivo Bio Plantella Vrt i gnojimo jednom tjedno, posebno plodonosne biljke kojima je potrebno više hranjiva.


Za balkonske biljke ispod nadstrešnice koristimo korito sa spremnikom vode i tako osiguravamo vodu za duže vrijeme. Na izrazito sunčanim balkonima važno je redovito zalijevanje što znači ispiranje nutrijenata. Kako bi osigurali jednaku bujnu cvatnju gnojimo ih svaki tjedan tekućim gnojivom s vitaminima i aktivatorima cvatnje Plantella Cvet.

Budući da većinu balkona krase klasične lijepe pelargonije, najbolje je koristiti gnojivo s posebnim sastavom  Plantella Tekuće specijalno gnojivo za pelargonije. Ako imamo posađene surfinije, koristimo Plantella Tekuće specijalno gnojivo za surfinije koje sadrži više željeza, potrebnog nutrijenta za surfinije čije pomanjkanje dovodi do bljedila.

Milica Sekulić, agronom - stručni savjetnik Unichem Agro