Pripremimo tlo za jesensku sadnju - napravivrt.hr
Search
Search

Pripremimo tlo za jesensku sadnju

26. 8. 2019

Sve povrtnice i voćke koje uzgajamo crpe tlo u kojem rastu. Biljke koje daju plodove intenzivnije potroše hranjiva u tlu. Dugogodišnje voćke na istom mjestu ostaju i više od 20 godina, a sezonsko voće i povrće također treba hranu i dobre uvjete  u tlu kako bi davalo zdrav i obilan urod.


Berba plodova nekog voća i povrća je u tijeku, većinu povrća ubirali smo u ljetnim mjesecima, a neko povrće nastavlja ciklus plodonošenja (radič, zimske salate, češnjak....).

U jesen sijanje i sadnju obavljamo u već ranije pripremljenu- pognojenu zemlju. U većini vrtova i voćnjaka nedostaje organske hrane. Jesensko gnojenje ima cilj da se unese neophodna količina hranjiva potrebna biljkama, jer se tijekom vegetacije znatna količina iskoristi za rast i razvoj lisne i drvne mase kao i samog ploda. Sve te količine koje su potrošene treba putem gnojenja vratiti u zemlju, kako bi ponovo bile pristupačne biljkama početkom sljedeće vegetacije.


Pravilnom obradom zemlje i unosom organskih tvari možemo dobro pripremiti zemlju. Samo one biljke koje rastu ili su posađene u pripremljeno tlo mogu se izboriti protiv stresnih vanjskih uvjeta, biti otpornije na bolesti i štetnike i općenito bolje rasti.

KOJE ORGANSKO GNOJIVO ODABRATI?

Organska gnojiva su stajnjak, peletirana organska gnojiva, zelena gnojidba, kompost... Stajnjak je jako dobar, ali mora biti zreo (fermentiran) i moramo ga dodati u velikim količinama kako bi postigli cilj-stvorili humus i obogatili organsku tvar.

Moderna gnojiva kao što je peletirano gnojivo Plantella Organik idealno je organsko gnojivo s kojim ćete lakše i jednostavnije obaviti jesensku gnojidbu.. Najbolja je zamjena za stajnjak, vrećom od 25 kg mijenjamo učinak 750 kg stajskog gnoja.

Upotrebom Plantelle Organika u tlo dodajemo određene količine hranjiva ( dušika, fosfora, kalija, kalcija,..). Plantella Organik u peletima postepeno otpušta hranjive sastojke što je za biljku jako dobro. Plantella Organik utječe na stvaranje humusa u tlu a to znači: bolju strukturu tla (bolji omjer vode i zraka) ,veći kapacitet zadržavanja vode , stvaranje humusa , veću dostupnost hranjivih tvari za biljke, veću biološku aktivnost zemljišta, razgradnju ili inaktivaciju otrovnih tvari, neutralizaciju pH tla ,stabilizaciju enzima u tlu, stabilizaciju temperature tla i smanjenje isparavanja vode. 

Ovo gnojivo sadrži 90 % suhe tvari, a to znači u usporedbi s gnojivima koji sadrže puno manji %, da manjom količinom gnojimo veću površinu. Udio organske mase je 55%. Ovo je  prirodni kokošji gnoj, koji se samo termički obradi te zbog toga ne sadrži korove. Proizvodnja je potpuno prirodna, bez dodatka umjetnih tvari (konzervansa…)

Pokusima je utvrđeno da su voćnjaci i povrtnjaci gnojeni Plantella gnojivima, u sljedećoj godini dali veću količinu plodova bolje kvalitete.

Biogrena je organsko gnojivo koje je dozvoljeno u ekološkoj poljoprivredi. Briketirano gnojivo životinjskog porijekla, koje sadrži veliki broj mikroorganizama 22 milijarde/g. Mikroorganizmi aktiviraju tlo, a time se bolje crpe hranjiva iz zemlje. Biogrenu koristimo i na kompostnoj hrpi kao poboljšivač razgradnje organske tvari. Za površinu vrta od 100 m2  dovoljno je 20 kg ovog gnojiva u briketima.

Milica Sekulić, stručni savjetnik Unichem Agro