Priprema povrtnjaka za zimu - napravivrt.hr
Search
Search

Priprema povrtnjaka za zimu

4. 9. 2019

Nakon vrućeg i sušnog ljeta nastupili su kišni dani s nižim temperaturama. Aktivnosti u povrtnjaku i dalje traju i najbolje je pratiti  vremensku prognozu kako bi na vrijeme zaštitili biljke od niskih temperatura. 

Ubiranje povrća

Najviše nam je ostalo korjenastog povrća u vrtovima na otvorenom, pa ćemo sada povaditi mrkvu i ciklu koje smo sijali tijekom svibnja i lipnja, kao i peršin, pastrnjak... Ako smo se tijekom vegetacije pridržavali sjetvenog kalendara bilo bi dobro da i berbu obavimo u dane pogodne za odgovarajući dio biljke ( korijen, plod, list ili cvijet), jer će se povrće bolje održati uskladišteno. Lisnato povrće treba brati u ranim jutarnjim satima, dok je još vlažno od rose, jer će tako ubrano najduže ostati svježe. Pravila sjetvenog kalendara ne poštujemo kada povrće ubiremo za konzumaciju istoga dana.

Rajčicu možemo brati i zelenu, a njeno sazrijevanje možemo pospješiti da u njenu blizinu stavimo par zrelih jabuka koje će izlučivanjem plina etilena ubrzati dozrijevanje. Zelena rajčica se može i spremiti za zimnicu, ali ju je poželjno ukiseliti zbog sadržaja solanina kojeg sadrže rajčice kada nisu dozrele. Paprike možete pobrati i sasvim male i zelene, i dobre su za konzumaciju.

Kompostiranje biljnih ostataka

Prilikom ubiranja povrća ostaje nam i puno organskog materijala kojeg ne možemo iskoristiti za prehranu, ali ga možemo pretvoriti u koristan kompost.

Kako bi se proizveo kvalitetan kompost, potrebno je usitniti što raznovrsniji biootpad. Preporučuje se u podjednakom omjeru pomiješati biootpad bogat dušikom (trava, ostaci voća i povrća) jer se brže razgrađuje i osigurava vlagu te biootpad bogat ugljikom (lišće, usitnjene grane, slama) koji se sporije razgrađuje i osigurava prozračnost kompostne hrpe. Raznolikost početnog materijala i kompostiranje osigurat će veću koncentraciju hranjiva u proizvedenom kompostu. Dodatkom Bio Plantella Kompost Aktivatora ubrzat ćemo razgradnju kompostne hrpe i dobiti kvalitetan humus. 

Treba naglasiti da se ne smiju kompostirati osjemenjeni korovi te zaražene i bolesne biljke, lišće i ljuske oraha, lišće crnogoričnog drveća jer dugim procesom razgradnje povećava kiselost tla, ostaci kuhanih jela jer tijekom razgradnje nastaju uvjeti pogodni za razvoj patogena i štetočina te mirisom mogu privući glodavce, novinski papir i časopisi u boji, obojeno ili lakirano drvo, guma, plastika, metal, staklo, pelene, sadržaj vrećica iz usisavača, lijekovi, ostaci sredstava za zaštitu bilja...

Zaštita od niskih temperatura

Pratite vremensku prognozu. U slučaju najave mraza poberite sve što je spremno za berbu u vrtu da mraz ne uništi plodove. Povrtnjak  prekrijmo agril folijom i sačuvajmo biljke. Razmislimo i o tome da dio povrtnjaka ili cijeli pretvorimo u zaštićeni prostor. Zaštićeni prostor možemo napraviti od raznih materijala te je potrebno prilagoditi se financijskim mogućnostima, klimi, veličini povrtnjaka...i odabrati pravo rješenje.

Milica Sekulić, agronom - stručni savjetnik Unichem Agro