Uloga organske tvari u povrtnjaku - napravivrt.hr
Search
Search

Uloga organske tvari u povrtnjaku

11. 9. 2019

Osnovni uvjet plodnog tla je dovoljna količina organske tvari –humusa u tlu. 

Što je to organska tvar i kako ona utječe na kvalitetu tla u povrtnjaku?


Humus (lat. zemlja) je gornji sloj zemlje koji je sastavljen od razgrađenih organskih tvari. Organska tvar u tlu, odnosno humus, dinamična je tvar, što znači da se novi humus neprestano stvara (prilikom dodavanja organske tvari) i ujedno mineralizira, odnosno raspada. Godišnje se u tlu mineralizira velika količina humusa. U slučaju da je tlo dobro opskrbljeno humusom (3 - 4 % organske tvari), za održavanje bioloških, fizičkih i kemijskih karakteristika tla i visokog udjela humusa potrebno je gnojenjem organskim gnojivima godišnje nadomjestiti mineralizirani (izgubljeni) humus. S obzirom na to da je tlo u Hrvatskoj u prosjeku slabo opskrbljeno organskom tvari, primjena i gnojenje organskim gnojivima više su nego poželjni - ne samo za nadomještanje mineraliziranog humusa tijekom godine, već i za povećanje njegovog ukupnog udjela u tlu i zbog svih pozitivnih učinaka koje ima na tlo i biljke koje uzgajamo. 


Humus (organska tvar) utječe na strukturu tla i zajedno s komadićima gline koloidne veličine stvara tzv. skladište hranjiva u tlu. Osim toga, organska je tvar hrana i izvor životne energije za sitan živi svijet i mikroorganizme u tlu, a ujedno izuzetno utječe na poboljšanje kemijskih i fizičkih karakteristika tla kao što su, npr. prozračnost, ocjeditost itd. Hranjiva za biljke (dušik, fosfor, kalij, mikroelementi) u organskim gnojivima vezana su u organskim spojevima i nisu neposredno dostupna biljkama. Naime, tek djelovanje mikroorganizama oslobađa organsko vezana hranjiva u mineralni oblik dostupan biljkama. Aktivnost i djelovanje mikroorganizama neposredno ovisi o temperaturi tla. Ako vrt ili stabla voćaka ili vinovu lozu pognojimo u jesen, dušik će se početi oslobađati tek kad u proljeće poraste temperatura tla. Zbog toga organska gnojiva možemo dodavati već prilikom jesenske pripreme tla bez straha da će se hranjive tvari (prije svega dušik) isprati tijekom zime. 

Kako nadomjestiti organsku tvar u povrtnjaku

Najvažnije je organsku tvar vratiti u povrtnjak. Biljke su za plodonošenje i svoj rast iscrpile i potrošile organsku tvar. Koje organsko gnojivo odabrati?

Još uvijek se često primjenjuju domaći kompost i stajski gnoj, koje je prilično teško nabaviti u dovoljnoj količini ,a sadržaj hranjiva im nije ujednačen. Stoga je jednostavnije izabrati neko od suvremenih kvalitetnih organskih gnojiva koja imaju neke značajne prednosti. Rješenje za neodgovarajući kompost i stajski gnoj možemo vrlo učinkovito pronaći u upotrebi peletiranog organskog gnojiva s dugotrajnim djelovanjem Plantella Organik. Jedna od njegovih najvažnijih prednosti je kontroliran unos hranjiva. Njegov sastav, možemo vrlo jednostavno provjeriti na samoj ambalaži, na kojoj stoji deklaracija s detaljnim opisom sadržaja i uputama za upotrebu.Plantella Organik sadrži i veću količinu hranjivih tvari, a zbog većeg udjela suhe tvari je i bogatiji organskom tvari, a time je i njegova vrijednost veća. To znači da s manjom količinom gnojiva možemo gnojiti veću površinu. 

Kod suvremenih visokokvalitetnih gnojiva ono se u proizvodnji obradi pri temperaturi koja uništava sjeme korova i organizme koji uzrokuju bolesti, ali ne i korisne organizme. Plantella Organik  je termički obrađeno organsko gnojivo pa ne sadrži ostatke sjemenja. Na taj će nam način u vrtu trebati manje vremena za uklanjanje i odstranjivanje sjemenskog korova koje u vrt možemo donijeti neodgovarajućim gnojem ili kompostom.

Milica Sekulić, agronom - stručni savjetnik Unichem Agro