Tulipani mogu cvjetati godinama - napravivrt.hr
Search
Search

Tulipani mogu cvjetati godinama

9. 9. 2019
Koliko vrt izgleda prazno bez ruže u lipnju, isto izgleda u travnju bez tulipana. Čarolija tih lukovica je u tome da su nakon dugih zimskih mjeseci prve koje zaista primjetno i veselo navješćuju proljeće, a s njime i rad i život na otvorenom. Kako možemo postići da cvatu niz godina, a ne samo prvog proljeća nakon sadnje?
Na to kako će dugo tulipani živjeti u vrtu utječemo time gdje i kako ćemo ih posaditi. Prvo je pravilo da trebaju sunce – najmanje šest sati dnevno punog sunca. Ako imaju sunca čitav dan, utoliko bolje. Više sunca znači više topline, a više topline znači bolje zdravlje tulipana. 

Jednako je važno da izaberemo položaj gdje voda ne otječe i ne zadržava se. Teška zemlja u kojoj voda zaostaje nije za tulipane. Ulegnuti položaji u kojima se skuplja kišnica također nisu primjereni. Prozračnost i ocjeditost tla možemo poboljšati ako zemlji primiješamo pijesak, ali samo ako postignemo da kišnica dubinski otječe. Za tulipane su, primjerice, idealne gredice nad osunčanim potpornim zidovima gdje je većini vrtnih biljaka prevruće i presuho. 

Ako nemamo prave uvjete za tulipane, koristit ćemo ih kao jednogodišnje biljke. U jesen ih posadimo i na proljeće se veselimo ako uopće koji procvate. I ne očekujemo da će idućeg proljeća pokazati ikakve znakove života.

Sadnja

Da bi tulipanima stvorili uvjete u kojima će moći živjeti godinama, potrebno im je pripremiti zemlju na odgovarajućem položaju. Najmanje što možemo učiniti je da zemlju prekopamo pomoću lopate te da je obradimo barem 30 cm duboko. 

Zemlji koja još nije bila kultivirana dodamo kompost, jer lukovice trebaju organske tvari. Dodavanjem pijeska ili riječnog pijeska možemo poboljšati propusnost gornjeg sloja zemlje.
 
Lukovice se obično prodaju već u rujnu. Najbolje ih je kupiti kad je izbor najveći– naravno, samo u jesen! Sadimo ih u listopadu i možda još početkom studenog. Opće je pravilo da ih sadimo na dubinu dvije debljine lukovice. 

Možemo saditi dublje, ali ne i pliće; dublje sadimo, primjerice,tulipane u primorskim krajevima. Jedino na što pri sadnji moramo obratiti pažnju je da je „nosić“ lukovice okrenut prema gore.

Koliko gusto treba saditi?

Svakako ne manje nego da je među lukovicama mjesta za tri debljine lukovica. Ako tulipane sadimo u posude, moramo se pobrinuti da ih redovito zalijevamo. Lukovice tijekom zime ne smiju plivati, ali se ne smiju ni sasvim isušiti.

Višekratno cvjetanje

Vrtlari se često žale da nekoliko godina nakon sadnje od tulipana ostane samo »perje«, a cvijeta više nema ni jednoga. Istina je da se to događa ako s tulipanima ne postupamo pravilno.
  1. Prvo pravilo je da treba odmah nakon cvatnje otrgati cvjetne glavice. Za oblikovanje sjemena potroši se trećina ukupne »energije« koju biljka proizvede, a to nam u vrtu zaista ne treba.
  2. Obezglavljene biljke imaju snažnije lukovice, a to je ono što želimo. Tulipane istovremeno pognojimo. Upotrijebimo mineralno gnojivo s malo dušika i više fosfora i kalija. Gnojivo ćemo plitko ukopati, ali pri tom moramo paziti da ne zasiječemo lukovice.
  3. Treća stvar koju ljudi najteže razumiju je da lišće mora ostati na gredici dok se samo ne posuši. Dakle do lipnja. Propalo lišće nije nikakav ukras, ali oni koji ga porežu neka se poslije ne žale da tulipani iduće godine imaju još samo -„perje“.
  4. Da li se lukovice preko ljeta iskopavaju? Odgovor je – ne. Taj je posao na odgovarajućem položaju nepotreban i naporan. Ako lukovice ipak iskopamo, treba ih pravilno skladištiti. Primjerena temperatura za ljetno skladištenje je od 17 do 23 °C (dakle u kući, a ne u podrumu), a skladište ne smije biti vlažno (dakle, na suhom mjestu, a ne u podrumskom prostoru za krumpir). Lukovice se rasprostru u kutijama. Skladište se samo zdrave lukovice i nikada se ne ljušte.
5. Kada treba tulipane svejedno iskopati? Onda kada postanu pregusti. Recimo svake treće ili pete godine. To učinimo u vrijeme kada je lišće već požutjelo, ali se još uvijek drži za lukovicu. Pomoću vila za kopanje nadignemo lukovice iz zemlje te ih proberemo: snažne ponovo posadimo, a one sitnije bacimo. Možemo ih odmah nazad posaditi ili ih preko ljeta skladištiti na opisan način.

Udomaćivanje tulipana

Najprije treba pojasniti: ako po našem vrtu pustoše voluharice i srne, tulipane nećemo moći trajno sačuvati. Za to ima na tisuće recepata, samo što ne djeluju. Najjednostavnije je da u takvom vrtu umjesto tulipana držimo narcise, carski tulipan (Fritillaria imperialis) i sitnije lukovice koje životinjama nisu ukusne: visibabe (Galanthus nivalis, Leucojum vernum), presličice (Muscari), hijacinte (Hyacinthoides hispanica), procjepke (Scilla siberica). U vrtu gdje nema „zlih“ životinja tulipane možemo naturalizirati: pustimo ih da se udomaće u travi i žive desetljećima. Za to moramo osim pravog položaja i zemlje odabrati i prave sorte. 

Iskustva pokazuju da se najbolje održe sorte iz skupine Darwinovih i jednostavnih ranih tulipana. Kojoj skupini pripadaju, uvijek piše na papiriću uz sortu! Sadimo ih duboko i s prvom košnjom pričekamo od šest do osam tjedana po završetku cvatnje.

Ukratko o skupinama

Puni tulipani ne uspijevaju u krajevima gdje ima puno kiše; ona otvorene cvjetove toliko optereti da se polome ili ih ošteti pa postanu točkasti, ali su, primjerice, rani puni tulipani, koji su u pravilu niskog rasta, izvrsni za u posude. Kasni puni tulipani, koji se još nazivaju božurasti tulipani, izrastu više pa su zato osjetljivi na kombinaciju vjetra i kiše – koja ih krivi i lomi. 

Slične poteškoće imamo s papagajskim tulipanima koji imaju težak i mesnat cvijet. Sorte koje po sredini latica imaju zelenu crtu spadaju u modnu skupinu viridiflora tulipana zelenih cvjetova

Na sličan su način novi i zanimljivi ježasti tulipani koji na rubu cvjetova imaju dlačice i resice. Ali nemojmo zaboraviti: što je sorta neobičnija, kraći će biti njen životni vijek u vrtu. 

U svakom slučaju ne smijemo zaboraviti dvije skupine tulipana koji cvatu već u ožujku. To su Griegovi i Kaufmannovi tulipani. Griegovi imaju karakterističan crvenkast uzorak na lišću i dižu cvjetne glavice 20 ili najviše 30 centimetara uvis. Kaufmannovi tulipani imaju jednobojne plavkaste listove i ostaju još niži; kad cvatu, cvjetove širom otvaraju. Kaufmannovi tulipani osobito dobro dopune kamenjar. 
Za osunčane kamenjare primjereni su i tzv. botanički tulipani. Provjereno otporni su turkestanski (Tulipa turkestanica) i kasni tulipan (Tulipa tarda).
Matjaž Mastnak