Štete na ukrasnom bilju i u vrtovima - promijenite zemlju - napravivrt.hr
Search
Search

Štete na ukrasnom bilju i u vrtovima - promijenite zemlju

18. 9. 2019

Često se dešava da ukrasna biljka koju uzgajamo u ukrasnim posudama uvene. 

Koji je razlog tome? 

Štetu mogu prouzročiti ličinke hrušta –grčice koje se nalaze u zemlji i rade štetu korijenju biljke.

Odrasli hrušt je kornjaš smeđeg tijela, dugačak 20-28 mm. Ličinke hrušta se razvijaju ispod zemlje, bijele su boje sa smeđom glavom i tri para vrlo razvijenih nogu, a zbog savinutog tijela su dobile naziv – grčice.        

Odrasli hruštovi (imago) javljaju se potkraj travnja i ženka tada odlaže jaja u mekša tla. Iz jaja se razvija ličinka koja cijeli život provodi u tlu (2-3 godine). U prvoj godini razvoja ličinke čine manju štetu (manje su i treba im manje hrane), da bi u drugoj i na početku treće godine razvoja činile veliku štetu na korijenju prisutnih biljaka. Nakon kukuljenja, početkom 4. godine razvoja izlijeće mladi hrušt (imago).


Štete koje grčica radi su izjedeno korijenje ukrasnog bilja , povrtnih kultura a mogu štetu raditi i u travnjaku, vinogradu i voćnjaku pod zemljom. Najveću štetu rade na mladim biljkama i u rasadnicima.

Preporučljivo je češće prekopavati tlo i održavati ga rahlim, a kad naiđete ličinku odstranite je. Prirodni neprijatelji: čvorci, vrapci, ježevi, krtice, rovke.


Kako spriječiti štetu biljaka?

Pregledajte zemlju u kojoj rastu vaše ukrasne ljepotice. Jaja hrušta koja je ženka izlegla u proljeće sad su razvijene ličinke. Odstranite ličinke, a zemlju osvježite svježim, kvalitetnim supstratom Plantella Balkonia.

Promjena zemlje ili nadopuna utjecat će i na bolji razvoj korijenovog sistema tako da će vaše biljke biti spremne za novu cvatuću sezonu i zahvalit će vam obilnom cvatnjom.

Petkomponentna zemlja Plantella Balkonia s poboljšanom formulom sadrži sve potrebne elemente za početak razvoja biljaka, najbolje tresete i zeleni kompost za dobro zadržavanje vode i poboljšanje strukture te sadrži dovoljno hranjiva i aktivatora cvatnje za barem mjesec dana.

Korito prije sadnje do vrha napunite Plantella Balkoniom zemljom. Pripazite na dubinu sađenja budući da preduboko posađenim biljkama  donji listovi počnu brzo gnjiliti.

Cvatuće i ukrasne biljke posađene u Plantella Balkoniu prvih par tjedana ne trebaju dodatna hranjiva  ali nakon 3-4 tjedna potrebna je prihrana jedinstvenim gnojivom s organskom komponentom Plantella Cvet. To je visoko kvalitetno tekuće gnojivo, obogaćeno s 11 vitamina i ekstraktima morskih algi koji tim organskim komponentama aktiviraju bujnu cvatnju do jeseni. Plantella Cvet je namijenjena za gnojenje svih vrsta cvjetajućih sobnih, balkonskih i vrtnih biljaka.

  • Štete na korijenu hortenzije
    Štete na korijenu hortenzije
  • Venuće biljke
    Venuće biljke

Milica Sekulić, stručni savjetnik Unichem Agro