Kako zaštititi zimnicu od glodavaca? - napravivrt.hr
Search
Search

Kako zaštititi zimnicu od glodavaca?

Kako zaštititi zimnicu od glodavaca, 16. 9. 2019

Krajem ljeta vrlo često poljski miševi i štakori traže utočište u kućama za stanovanje ili u kućama za odmor. Opasnim glodavcima zamiriše naša zimnica i smjesta se pozovu u naše domove. 

Kad miševi i štakori nemaju dovoljno hrane jesti će bilo što samo da popune želudac. Ako im je hrana u našim domovima dostupna, onda će uzimati onu koja im najviše odgovara. To nam stvara poteškoće, jer trebamo znati njihove navike ako želimo učinkovito obraniti našu zimnicu. 

Pristupimo problemu učinkovito

Miševi i štakori su izvanredno snalažljivi. Kada se pokušavaju probiti do hrane, pronalaze i prolaze kroz i najmanje otvore, tako da im put do hrane nije moguće prepriječiti. Hranu  najradije potraže u podrumskim prostorijama, smočnicama, trgovinama i skladištima, odnosno svugdje gdje postoji mogućnost pristupa hrani. 

Da su nepozvani gosti napali naše zalihe hrane opazimo tek kad zamijetimo njihove otpatke, izmet ili ostatke gnijezda, a siguran su znak i izgrizeni komadi hrane i ambalaže. Miševi prenose razne bolesti preko svog izmeta i izlučevina. Ako boravimo u prostorijama u kojim ima miševa, možemo se zaraziti preko hrane ili preko ruku te imati probavne smetnje ili neke teže zdravstvene probleme. Najopasnije bolesti su mišija groznica i bjesnoća.

Da bi se zaštitili od prisustva glodavaca, trebamo odabrati mamac koji je najbolje prilagođen njihovom različitom ukusu.

Ratimor Brodifacoum meki mamac

Učinkovito rješenje su Ratimor mamci s aktivnom tvari brodifacoum. Njihov sastav ima vrlo dobru formulaciju i optimiziran omjer tako da je privlačan i miševima i štakorima. 

Testovi pokazuju 100% učinkovitost  Ratimor brodifacoum mamca već kod prvog hranjenja. 

Rezultati kontrole učinkovitosti su pokazali da su ovi mamci iznimno jestivi tako da ih glodavci jedu radije nego ostalu hranu. Sredstvo sadrži gorku tvar koja je odbojna ljudima i domaćim životinjama.

Ratimor ljepljiva knjiga

U borbi protiv glodavaca moguće je upotrijebiti i mehaničku zaštitu - Ratimor ljepljiva knjiga je najbolje i najjednostavnije rješenje. Proizvod je namijenjen za kontrolu pojave glodavaca u kućama, trgovinama i drugim objektima gdje je upotreba toksičnih rodenticidnih mamaca ograničena (zbog prisutnosti kućnih ljubimaca, djece). 

Prednosti korištenja Ratimor ljepljive knjige:
  • bez otrova
  • bez neprijatnih mirisa
  • sadrži aromu kikirikija
  • jednostavno za upotrebu
  • spremno za upotrebu
Također se može se koristiti za praćenje prisutnosti glodavaca.
Milica Sekulić, stručni savjetnik Unichem Agro