Nema boljeg od domaćeg češnjaka - napravivrt.hr
Search
Search

Nema boljeg od domaćeg češnjaka

16. 10. 2019

Povijest češnjaka, kao i način njegova korištenja, utjecali su na to da ga moderna medicina preporučuje u različitim prehrambenim i medicinskim terapijama. Ta »plemenita biljka« sadrži više od 200 biološki aktivnih tvari te vitamine (A, B1, B6, K i C), minerale (kalij, željezo, jod, kalcij, selen i fosfor), aminokiseline, enzime, flavonoide...

Sumnjiva kvaliteta kineskog češnjaka

Kod nas je u posljednjih dvadeset godina, uglavnom zbog niske cijene, proizvodnja češnjaka znatno pala. U trgovačkim ga centrima najčešće zamjenjuje kineski češnjak, koji je navodno veći i jeftiniji od domaćeg, ali, nažalost, i sumnjive kvalitete. Kineski češnjak prska se raznim kemikalijama da bi se zaustavilo klijanje, dok se istovremeno izbjeljuje kako bi se spriječio razvoj gljivičnih oboljenja.

Isplati li se saditi ga ujesen ili u proljeće?

Za dobar razvoj češnja češnjaka važan je dug dan pa stoga češnjak sadimo ujesen (nakon 15. listopada) ili vrlo rano u proljeće, tako da tijekom kratkih dana odbaci listove, a kada dani postanu duži, oblikuje češnjeve.

Ujesen češnjak (npr. ptujski jesenski ili Anka) postaje veći, oštrijeg okusa i lakše se čisti od onog koji posadimo u rano proljeće (npr. ptujski proljetni). S druge strane, proljetni češnjak ima sitniju glavicu s više češnjeva i lakše ga je skladištiti od jesenskih sorta.

Pravilan postupak sadnje

Češnjak razmnožavamo isključivo sadnjom češnjeva koje smo sačuvali od prošle godine. Češnjeve odvojimo od glavice tik prije sadnje. U tlu napravimo rupu, a ako je zemlja rahla i meka, samo ga smjestimo u zemlju dva do tri centimetra duboko i na razmaku od deset centimetara. Moramo paziti da češnjevi budu okrenuti vrhom prema gore.

Sadimo ga na sunčanom i od vjetra zaštićenom dijelu vrta. Ne sadimo ga među visoke rastuće biljke. Izaberemo mu odgovarajuće, dobre susjede i provjerimo koje biljke će pogodovati njegovu boljem rastu.

Priprema tla i opskrba vodom ključni su elementi

Češnjaku pogoduju aluvijalna tla, a ako imate tvrdo i zbijeno tlo u vrtu, dobro usitnite zemlju u manje grudice prije sadnje i pripremite oko 15 centimetara podignutu brazdu u koju ćete saditi češnjak. Kao i sve lukovice, češnjak isto voli tla koju su dobro opskrbljena organskim tvarima. Stoga, kada se pripremamo za sadnju, dodamo organsko gnojivo Plantella Organik (0,5 kg/10 m2): za zemlju gnojivo znači »skladištenje« hranjivih tvari koje se postupno oslobađaju.

Osim toga, češnjak ne voli kisela tla – može se dogoditi da u takvoj zemlji biljka uopće neće rasti. Taj problem možete riješiti sredstvom za otklanjanje kiselosti tla Plantella Kalcivitom kojim pognojimo i prethodnu kulturu.

Prije sadnje moramo se pobrinuti za ravnomjernu vlažnost tla, inače ćemo dobiti nekoliko češnjeva skromne težine. Tijekom dozrijevanja neka tlo bude suho, zato prestajemo sa zalijevanjem približno dva tjedna prije berbe.

Češnjak ne zahtijeva puno posla, sve se može riješiti

S češnjakom, dok raste, nemamo puno posla. Ono o čemu moramo brinuti jest da gredicu, u kojoj raste češnjak, redovito čistimo od korova, najbolje ručno, da ne oštetimo glavice češnjaka. Ako primijetimo da nam češnjak slabije raste, tada si možemo pomoći vitaminskim kompleksom Bio Plantella Vita (30 ml u 2 do 5 l vode/10m2kod zalijevanja ili 30 ml u 5 do 10 l vode/100 m2 kod prskanja po listovima).

Iako je češnjak otporan na bolesti, u mjesecima koji znaju donijeti obilne kiše postoji mogućnost da ga napadne hrđa. Od te se gljivične bolesti najlakše obranimo ako biljke nakon obilne kiše prskamo preparatom od poljske preslice Bio Plantella Natur-FR.

Kako biste se obranili od štetočina, ekološke mjere treba početi poduzimati već u rano proljeće

Najčešće štetočine koje napadaju češnjak su lukova muha, tripsi, nematode i grinje. Lukova muha aktivna je u travnju i svibnju, a njenu prisutnost prepoznajemo kada se listovi počinju savijati i žutjeti. Tada biljci ne možemo više pomoći. Usjev možemo zaštititi tako da ga pokrijemo gustom mrežastom tkaninom, a uz gredicu postavimo Bio Plantella rumene lepljive plošče.

Berba i skladištenje češnjaka

Bez obzira na vrijeme sadnje, češnjak beremo u srpnju ili kolovozu kada listovi počinju žutjeti, a stabljika polegne prema dolje. Važno ga je izvaditi na vrijeme jer glavice češnjaka mogu ponovno proklijati.

Češnjak ne čupamo jer možemo oštetiti stabljiku, a češnjevi mogu početi trunuti. Najbolji način da ga se izvadi je potkopavanje vilama ili lopatom ispod korijena, a potom cijele stabljike s glavicom treba ostaviti ležati na gredici da se suše na suncu. Ako to nije moguće, ostavimo ih da se suše na suhom i prozračnom prostoru. Po kvadratnome metru površine možemo očekivati i do jedan i pol kilogram prinosa.

Glavice češnjaka spremamo u mrežaste vrećice, a tradicionalni je način čuvanja češnjaka pletenje nadzemnog dijela stabljike u pletenice. Češnjeve možemo koristiti i do deset mjeseci, ovisno o sorti i uvjetima skladištenja. 

Dragan Žnidarčič