ORGANSKA GOJIDBA BIOGRENOM POVEĆAVA RODNOST ZEMLJE - napravivrt.hr
Search
Search

ORGANSKA GOJIDBA BIOGRENOM POVEĆAVA RODNOST ZEMLJE

29. 2. 2020

Povrće i voće svake sezone crpe hranjiva, zato su tla poslije sezone jako iscrpljena. Iskusni povrtlari znaju, da ono što je odneseno,moramo tlu vratiti, jer u prirodi može potrajati i 1000 godina, da nastane 1cm plodnog sloja. Samo s odličnim gnojivima popravljamo fizikalne, kemijske i biološke karakteristike tla.

 

MIKROORGANIZMI OMOGUĆAVAJU NAJVAŽNIJE PROCESE U TLU

           


Svi se važni procesi u vrtu događaju u tlu. Šaka zdrave vrtne zemlje sadrži toliko živih bića koliko je ljudi na planetu Zemlji.

Živi svijet u biljkama omogućava pristup do hranjiva koja se u tlu nalaze.

Zato se kaže da je površinski sloj zemlje do dubine od 20-30 cm aktivan, živi sloj, i zahtjeva redovitu opskrbu, odnosno dodavanje organskih gnojiva.

EKOLOŠKA PROIZVODNJA - UPOTRIJEBIMO JEDINSTVENU BIOGRENU

Mnogi poznati eko povrtlari, voćari, maslinari i vinogrardarikoriste organsko eko gnojivo Biogrena.

Škrta i iscrpljena tla trebaju posebnu gnojidbu i tada koristimo visoko kvalitetno 100% organsko gnojivo za ekološku proizvodnja u obliku peleta Biogrena

Biogrena koja osim bogatog sastava sadrži najviše mikroorganizama, čak 22 milijarde / 1 gram (za usporedbu: dobro odležano stajsko gnojivo sadrži samo 800 tisuća / gram). Mikroorganizmi potiču  izuzetno intenzivne mikrobiološke aktivnosti što utječe na život u tlu, revitalizira ga i uspostavlja biološku ravnotežu te omogućava oslobađanje hranjiva koja se nalaze u tlu. Time daje biljkama sve mogućnosti,da potiču svoj potencijal, time se intenzivno stvara humus te povećava rodnost. Urod u povrtnjaku i voćnjaku je stoga znatno veći ( do 35%) i kvalitetniji.

 Dugogodišnja istraživanja učinkovitosti Biogrene su pokazala da upotrebom Biogrene možemo znatno povećati urod i njegovu kvalitetu te pozitivno utjecati na neke fiziološke smetnje kod biljaka.

S aspekta prinosa i vremena berbe nam upotreba Biogrene znatno poboljšava i financijski učinak proizvodnje tih kultura.

 

GDJE JE NAJBOLJE KORISTITI BIOGRENU?


·      Najčešće se koristi za ekološku gnojidbu u trajnim nasadima, vinogradu, voćnjaku i masliniku.

·      Na pjeskovitom i siromašnom tlu

·      Za krumpir, kupus, kelj, tikve…

·      Za citruse, borovnice i sve kulture, koje trebaju kiselo tlo

 

KOLIČINE GNOJIVA U VOĆNJAKU PO STABLU??


Manjim voćkama kod sadnje dodaje se u sadnu rupu i oko nje cca 1 kg, stablima do 5 godina do 2 kg, starijim stablima prilagodimo gnojidbu ovisno o količini ploda, porastu u tekućoj godini, iscrpljenosti stabla, stanju tla, uvjetima i poziciji terena... Način primjene je jednostavan. Odmjerimo preporučenu količinu i rasporedimo pelete gnojiva Biogrena po tlu koliko je široka  krošnja. Bolja efikasnost gnojiva je ako plitko ukopamo gnojivo u zemlju iako učinak neće izostati ako ga ne ukopamo.

Pišite nam i podijelite iskustvo gnojidbe sa Biogrenom.

Ako niste našli odgovor na vaš problem, pošaljite sliku i opis svojega problema Unichemovim stručnjacima.