ŠTO NAPADA MOJE BILJKE - VODIČ DO NAJČEŠĆIH ŠTETNIKA - napravivrt.hr
Search
Search

ŠTO NAPADA MOJE BILJKE - VODIČ DO NAJČEŠĆIH ŠTETNIKA

10. 6. 2020

Zaštita povrća, voćaka i ukrasnog bilja potrebna je u svakom kućnom vrtu. Kada štetočine ili bolesti uzrokuju mala oštećenja, vrtlari ponekad odluče ne poduzimati mjere. Ali kad je napad jači, moramo djelovati, inače nam biljka propadne. 

Za uspjeh je vrlo važno u pravo vrijeme upotrebiti pravo rješenje. Uvijek odaberemo proizvod s najmanjim oštećenjem okoliša: ručna kontrola - mehanička zaštita - ekološka sredstva - ffs.

S ovim vodičem prepoznajte najčešće štetnike i saznajte kako najbolje zaštititi svoje biljke.


Lisne uši

SIMPTOMI:

Deformirano lišće, male rupice zbog uboda, ljepljiva površina s mednom rosom, na povrću, voćkama i ukrasnom bilju vidimo zelene, crne ili žute insekte.

RJEŠENJE:

Protiv lisnih uši odličan je prirodni insekticid Bio Plantella Flora kenyatox verde. Napravljen je od prirodnog piretrina iz cvijeta dalmatinskog buhača ili ivančice. Bitno je prskati odmah kad štetnike primijetimo. Obavezno prskamo i donje djelove listova. Za najbolji učinak prskamo ujutro ili navecer a prskanje ponovimo za 3 dana. Uništeni štetnici će pasti ili će ih vjetar otpuhati.

Štitasti moljac

SIMPTOMI:

Na povrću ili ukrasnom bilju možemo opaziti žuto lišće, male rupice od uboda, bijele leteće insekate, ljepljivu površinu lišća od medne rose.

RJEŠENJE:

Koristimo Bio Plantella Žute ljepljive ploče. Kod prvog pojavljivanja štetnika biljke poprskamo prirodnim sprejem od timijana i kleka Bio Plantella Thymi. Prskanje još 2 puta ponovimo u razmaku od tri dana. Ako kiša ispere nanos, slijedeći dan ponovno prskamo.

Protiv štitastog moljca odličan je prirodni insekticid Bio Plantella Flora kenyatox verde. Napravljen je od prirodnog piretrina iz cvijeta dalmatinskog buhača ili ivančice. Bitno je prskati odmah kad štetnike primijetimo. Obavezno prskamo i donje djelove listova. Za najbolji učinak prskamo ujutro ili navecer a prskanje ponovimo za 3 dana. Uništeni štetnici će pasti ili će ih vjetar otpuhati.

Gusjenice

SIMPTOMI:

Na povrću, najviše na kupusu, karfiolu, brokuli.., na voćkama i ukrasnim biljkama, pogotovo ružama, vidimo omotano, šupljikavo izgriženo lišće, na donjoj strani lišća možemo vidjeti jaja, a možemo primjetiti i gusjenice.

RJEŠENJE:

Kod prvog pojavljivanja gusjenica zaraženo povrće, voćke I ukrasno bilje poprskamo prirodnim sprejem od timijana i kleka Bio Plantella Thymi. Prskanje još 2 puta ponovimo u razmaku od tri dana. Ako kiša ispere nanos, slijedeći dan ponovno prskamo.

Protiv gusjenica odličan je i prirodni insekticid Bio Plantella Flora kenyatox verde. Napravljen je od prirodnog piretrina iz cvijeta dalmatinskog buhača ili ivančice. Bitno je prskati odmah kad štetnike primijetimo. Obavezno prskamo i donje djelove listova. Za najbolji učinak prskamo ujutro ili navecer a prskanje ponovimo za 3 dana. Uništeni štetnici će pasti ili će ih vjetar otpuhati.

Trešnjina, maslinina i druge muhe

SIMPTOMI:

Crvljivi plodovi trešnje, višnja,maraske, maslina

RJEŠENJE:

Na voćke blizu grana objesimo Bio Plantella Žute ljepljive ploče koje privlače muhe, da se zalijepe za površinu. Na drvo voćke nam treba 5 – 10 ploča, koje zamjenimo, kad se napune. U vrijeme cvatnje ploče skinemo, da se na njih ne uhvate pčele.

Lukova muha

SIMPTOMI:

Uvenulo i izbljedjelo lišće luka.

RJEŠENJE:

U nasadu luka koristimo 1 Bio Plantella Žutu ljepljivu ploču protiv lukove muhe na 1 m2. Ploče provjerenom žutom bojom privlače lukove muhe da se zalijepe za površinu. Ploče postavimo najviše 30 cm iznad luka pomoću dodanih štapića, koji omogućavaju jednostavnu uporabu. Luk prekrivamo i bijelom vrtnom tkaninom.

SOS ZA VRTLARE na NapraviVrt.hr:

Za brzu pomoć stručnjaci poduzeća Unichem  pripremili su SOS Diagnostik aplikaciju koja u nekoliko koraka dovodi do ispravne dijagnoze i odgovarajućeg rješenja:

1)     odaberite vrstu vrta i skupinu biljka, na kojima ste otkrili problem;

2)     iz galerije slika nalazite onu koja najbolje odgovara vašoj situaciji

3)     klikom na sliku identificirate problem i pročitate najbolje rješenje problema.