UZGOJ LJUTIH PAPRIČICA U POSUDAMA - napravivrt.hr
Search
Search

UZGOJ LJUTIH PAPRIČICA U POSUDAMA

8. 6. 2020

Mnogi od nas ljubitelji smo ljutih papričica dok neki od nas ih uzgajaju samo zbog estetike vrta. Većinom se kupuju gotovi ljuti umaci, dodatci hrani  ili svježe papričice u vrijeme sazrijevanja, međutim vrlo jednostavno možemo uzgojiti papričice u posudama i obogatiti svoj vrt ili balkon sa zanimljivom lončanicom.

Ljute papričice

Većinom možemo vidjeti ukrasne feferone ili blago ljute papričice uzgojene u posudama. Za one koji ne vole ljutinu postoje vrste papričica koje su blago ljute ili potpuno blage a sadnjom u posude uljepšavaju naše balkone ili prozore a možemo ih koristiti kao blagi začin. 

Ljubitelji jako ljutog danas uzgajaju zanimljive vrste papričica koje se razlikuju ne samo po obliku i boji, nego i po ljutini, što zahtjeva poseban oprez u njihovom dodavanju i konzumiranju. 

Ljutina papričica se određuje  Scoville skalom koja ima visok  raspon od Scoville jedinica. Skalom se  označava razina kapsaicina, vrste alkaloida koji se nalazi u određenoj vrsti papričice. To znači da kada kapsaicin dođe u dodir s receptorima tijela (npr. jezik) živčani ih sustav interpretira kao osjećaj žarenja i pečenja. 

Upravo zbog različite jačine papričica i mnogobrojnih vrsta potrebno je označiti na sjemenu, presadnicama ili na gotovom umaku jačinu paprike kako bi konzument mogao predvidjeti ljutinu koju će osjetiti prilikom konzumiranja. Većinu ljutih papričica treba razblažiti u određenom omjeru.

Vrste ljutih papričica

Jalapeno  je jedna od najpopularnijih chili papričica na svijetu. Prema Scovilleovoj skali ona pripada onim blažim, s ljutinom od 2.500 do 8.000 SHU. Plodovi Jalapeno papričice najčešće se konzumiraju zeleni u svježem stanju, ukiseljeni ili punjeni sirom i pohani

Hot Portugal ima puno plodova i često se od njihove težine lome grane ako se ne uberu na vrijeme. Izgledom podsjećaju na Cayenne papričice. Na početku dozrijevanja su zelene boje, odnosno žarko crvene kada potpuno dozru. Okusom su lagano slatkasti i jako ukusni, a ljutina im je između 1.000 i 10.000 SHU. Izvrsni su za svježe salate, kiseljenje ili razne umake.

Carolina Reaper sjeme daje trenutno službeno najljuću papričicu na svijetu u Guinnessovoj knjizi rekorda s prosječnom ljutinom od 1.569.300 SHU dok su neki primjerci ljući i od 2.000.000 SHU. Papričica je poprilično mala i ima karakterističan mali repić, ali ne kod svih papričica. Papričica je također poznata pod nazivom HP22B.

Fatali i puta madre
Habanero Maya red
Purple beauty
Red cherry

Kako uzgojiti papričice u posudama na balkonu ili vrtu

Sve vrste papričica trebaju iste uvjete za svoj rast i plodonošenje a pogotovo ako ih uzgajamo u posudama. 

U našim krajevima papričice su jednogodišnje biljke i mogu se vrlo uspješno uzgojiti u posudama. Papričice možemo uzgojiti iz sjemena ili kupiti gotove presadnice. Ovo sjeme biljka zahtijeva visoku temperaturu i određenu vlagu.  Ako želimo saditi razne vrste ljutih paprika najbolje je za prvi put kupiti gotove presadnice koje su točno označene po imenu i ljutini koju sadrže.

Kao i paprike, papričice  trebaju toplinu i bogat supstrat za svoj rast i plodonošenje. Za sadnju u posudama, izaberemo najbolji namijenjen supstrat za plodovito povrće Bio Plantella zemlju za rajčice. Sadnjom u ovaj visokokvalitetan supstrat , koji sadrži kombinaciju  crnog i bijelog humusnog treseta biljkama osiguravamo dobar vodo- zračni režim tijekom rasta, hranjive tvari koje pomažu kod uspješne oplodnje i oblikovanja plodova, osiguravamo prirodan i zdrav rast te razvoj sočnih plodova. 

Kako bi papričice uspješno i konstantno cvjetale potrebno je dodati hranjivo. Za male površine uzgoja najjednostavnije je koristiti Bio Plantella Nutrivit za rajčice i plodovito povrće. Ovim ekološkim organskim peletiranim gnojivom osigurat ćemo sva potrebna hranjiva , pogotovo kalij koji je izrazito bitan za kvalitetan i čvrst plod. Pakiranje od 1 kg bit će dovoljno za 14 m2 .

Ako sadimo u posude one moraju biti primjerene dubine i širine, a to je najmanje 20 cm,  kako bi biljke imale dobar medij za rast. Na dno posude uvijek postavimo drenažni sloj od šljunka, gline i sl. a zatim posude napunimo Bio Plantella zemljom za rajčice. Napravimo rupe veličine korijena  presadnica i dobro utisnemo biljke u zemlju. 

Prilikom zalijevanja dobro je biljke ojačati Bio Plantella organskim tekućim gnojivom za rajčice iz morskih algi koje će brže oporaviti biljke, ojačati  imunitet na bolesti i osigurati bujan rast.Tekuće gnojivo, vodi za zalijevanje, dodajemo svakih 10-ak dana .

Bio Plantella paket za rajčice i plodovito povrće sadrži i Bio Plantella kalcij kojim ćemo preventivno spriječiti pojavu bolesti na plodovima i pucanje plodova.

Kako papričice i plodovito povrće zaštiti od bolesti i štetnika

Nažalost,  i kod uzgoja papričica pojavit  će se lisne uši i bolesti. Protiv lisnih ušiju najefikasnije se borimo upotrebom biljnog insekticida Bio Plantella Thymi koji je napravljen na bazi biljka kleka i timijana.

Protiv gljivičnih oboljenja redovito koristimo Bio Plantella Vital za rajčice koji sadrži poljsku preslicu ali i silicij i kalcij koji jačaju biljne stijenke i ne dozvoljavaju prodor bolesti u biljku.

bacc. ing.agr. Milica Sekulić, stručni savjetnik Plantella , Unichem Agro d.o.o.

Video Uzgoj ljutih papričica