PELARGONIJE NEK OSTANU ZDRAVE - napravivrt.hr
Search
Search

PELARGONIJE NEK OSTANU ZDRAVE

1. 7. 2020
Pelargonije svih vrsta i dalje so među najpopularnijim biljkama za balkone, korita i lonce u Hrvatskoj. Nažalost, nisu otporne na bolesti i štetočine, pa ih treba redovito promatrati i pažljivo brinuti kako bi se pravovremeno poduzeli koraci kada se pojave prvi problemi.

Siva plijesan

Bolest se javlja za vlažna vremena na starijem lišću, izbojima i cvjetovima. Na njima se pojavljuje siva prevlaka, kasnije se zaraženi dijelovi osuše i otpadaju. 

Važno je redovito uklanjanje odumrlih dijelova. Biljku zaštitimo prskanjem prirodnim sredstvom Bio Plantella Natur iz poljske preslice bogatim silicijem, kalcijem te drugim mineralima. Prskanje obavimo uvijek poslije kiše, a za veću otpornost preporučljivo je 1x tjedno.

Plutavost pelargonija

Na lišću primjećujemo oštećenja u obliku kvržica blijedo zelene ili smeđe plutaste forme. To je fiziološki poremećaj uzrokovan nepravilnim zalijevanjem, promjenama temperature i vlažnosti. 

Redovito uklanjamo listove zaražene plutavošću i brinemo se za pravilnu njegu.

Bijela mušica ili štitasti moljac

Štitasti moljac ili bijela mušica sisa biljni sok, izlučuje mednu rosu, na koju se naseljava gljiva čađavica. Istovremeno štetnici kao bijeli moljac prenose viruse. 

Postavimo Bio Plantella Žute ljepljive pločice u obliku leptira u tegle odmah kod sadnje. Štetnike uništimo prskanjem prirodnim insekticidom Bio Plantella Flora Kenyatox verde plus sa aktivnom tvari iz cvjetova dalmatinskog buhača. 

Tripsi

Kod pojave tripsa na gornjoj strani lišća primjećujemo svijetle mrlje, a na donjoj svijetlo žutu izbočinu. Listovi požute i otpadaju. Thrips su mali izduženi insekti koji sisaju sok biljke. 

Razmnožavaju se jako brzo, a suzbijaju se sredstvom Bio Plantella Flora Kenyatox verde iz prirodnog piretrina. Sredstvo uništava insekte u dodiru zato dobro poprskamo sa gornje i donje strane listova. 

Gusjenice

Na pelargonijama se pojavljuje nekoliko vrsta gusjenica, od kojih je većina tamne ili svijetlozelene boje. One jedu lišće, a značajnu štetu zadnjih godina pravi žeravčev bakrenac koji pravi štetu u stablu pelargonije. 

Gusjenice odbijamo prirodnim Bio Plantella Thymi preparatom na osnovi timijana i kleka, a za uništenje koristi se Bio Plantella Flora Kenyatox verde plus. Veće gusjenice je najbolje ubirati ručno.

Hrđa na pelargoniji

Na gornjoj strani lišća primjećujemo svijetle okrugle mrlje u obliku prstenova, koje su u sredini svjetlije. Smeđe spore u obliku koncentričnih krugova pojavljuju se na donjoj strani listova. 

Bolest se sprečava redovnim prskanjem svakih 7 do 10 dana prirodnim zaštitnim sredstvom Bio Plantella Natur.

Grinje

Grinje napadaju biljke u vrućem i suhom vremenu. Na lišću se primjećuju izbočine, a kod jakih napada cijela površina lista gubi boju i postaje grbava. 

Za uništavanje grinja koristimo akaricid Vivera Vertimec.

Crna lisna pjegavost

Uz veću vlažnost zraka i biljaka može se pojaviti crna pjegavost. Na lišću primjećujemo svijetle mrlje sa smeđom sredinom, na donjoj strani nalaze se smeđe-zeleno razvedene mrlje. 

Bolest se spriječava redovnim prskanjem na 7 do 10 dana prirodnim preparatom Bio Plantella Natur.

Uši

Uši se najviše naseljavaju na mladim izbojcima i na donjoj strani listova. Isisavaju lišće zbog čega se lišće uvija i suši. Uši prenose i viruse zbog kojih biljka ne raste i polako propada a i na izgled izgleda loše. 

Uši suzbijamo pripravkom iz prirodnog piretrina Bio Plantella Flora Kenyatox verde plus.