KAKO SPRIJEČITI PROBLEME NA RAJČICAMA? - napravivrt.hr
Search
Search

KAKO SPRIJEČITI PROBLEME NA RAJČICAMA?

14. 7. 2020
Primijetili ste da s vašim rajčicama, (čili) papričicama ili ostalom plodovitom povrću nešto nije u redu? Upoznat ćemo vas sa simptomima nedostatka ili deficita ključnih elemenata u ishrani ovih biljaka i o najvažnijim mjerama, kojima možete spriječiti pojavu najznačajnije bolesti rajčica - plamenjače.  

Rajčica, isto kao krastavac, tikvica, paprika, lubenica, dinja, kupus, kelj, cvjetača, … ima potrebu za većom količinom hranjiva. Ako ih ne dobiju na vrijeme, nastaju deformacije ploda, oštećenja a rast i sazrijevanje plodova je usporen. Prihranu biljaka u povrtnjaku treba obavljati s prirodnim gnojivima koja sadrže  mnogo kalija, algi i vitamina. Bio Plantella Organsko gnojivo za rajčice je tekuće gnojivo koje sadrži sve navedene sastojke i koje će održati vaše rajčice i  papričice, tikvice i ostalo plodovito povrće bujno i zdravo, a krajem sezone imati čete kvalitetnije plodove i količinski više prinosa. Dobro ishranjena biljka će lakše podnositi visoke temperature ali i promjenu temperatura dan-noć. 

Rajčici treba i dovoljno kalcija!

Pomanjkanje kalcija vidljivo je na vršnom lišću koje je ispočetka sitnije, gornja je strana tamnozelena s blijedim rubom a dolazi i do fleka-mrlja na plodovima i pucanja plodova. 

Pomanjkanje kalcija možemo korigirati folijarnom prihranom Bio Plantella Kalcijem za rajčice. Djeluje trostruko – kao bio stimulator, gnojivo i korektor za nedostatak kalcija. Učinkovito sprječava trulež plodova i pucanje plodova rajčice te smanjuje rizik od gorke pjegavosti a upotrebljavamo ga sve od početka formiranja ploda do zrelosti, svakih 7 – 10 dana.

Plamenjača već uništava naše rajčice

Plamenjača rajčice je glavni krivac zašto kišnih godina malo tko ima rajčice na vrtu – sve od lipnja do rujna munjevito se širi i uništava rajčice. Zbog bolesti na starijim listovima biljaka uočavamo sivozelene mrlje, a na donjoj strani listova je bijeli pljesnivi premaz. Pjege i tamne mrlje se također pojavljuju na stabljici, koje se suše i odumiru. Ako  se zaraze i plodovi, oni potamne i raspuknu se, te postaju nejestivi. 

Ukoliko ćete reagirati prekasno, možete na vrtu naići na potpuno „spaljene“ listove i većinu zaraženih plodova – tad je često prekasno. Stoga, protiv ove bolesti, treba poduzeti mjere odmah i protiv bolesti upotrijebiti  registriran preparat. Rajčice ćemo bolje zaštititi ako ih prekrijemo folijom. Nužno je i redovito preventivno prskanje prirodnim sprejem Bio Plantella Vital za rajčice. Ovaj je preparat na bazi poljske preslice, koji je iznimno bogat silicijem, kalcijem i drugim mineralima i vitaminima. Time jača stanične stijene biljaka i sprječava rizik od zaraze. 

bacc. ing.agr. Milica Sekulić, stručni savjetnik Plantella, Unichem Agro d.o.o.