KAKO PRODUŽITI CVATNJU BALKONSKOG CVIJEĆA? - napravivrt.hr
Search
Search

KAKO PRODUŽITI CVATNJU BALKONSKOG CVIJEĆA?

21. 7. 2020
Balkonsko cvijeće kao što su pelargonije, surfinije, milijun zvona i drugo, za svoj rast i cvatnju trebaju puno hranjiva. U nekoliko kratkih mjeseci  rasta u ograničenoj površini želimo imati bujno cvijeće i dovoljno lisne mase koje će prehraniti cvjetove.  Zbog hranjiva  i vremenskih uvjeta ovisi  kako bogato i dugo će naše balkonsko cvijeće  biti zadovoljstvo za gledanje.

Kod upotrebe kvalitetnog supstrata s dodanim gnojivima Plantella Balkonia ili Plantella Premium dohranjivanje  počinjemo za 3 – 4 tjedna  nakon sadnje u posude.

Nakon  3 – 4 tjedna korijenje iscrpi hranjiva iz supstrata zato je potrebno dodavati hranjiva s vodom za zalijevanje ili preko listova.  Što su biljke veće i bogatije cvatu  potreba za hranjivima se ekstremno povećava. Da ne bi dolazilo do greški kod gnojenja uvijek imamo na umu sljedeće:
  • Različite biljke imaju različite potrebe po hranjivim tvarima zato zajedno sadimo one sa sličnim potrebama
  • Biljke koje bogato cvatu imaju drugačije potrebe od onih kojima je ukrasna vrijednost u listovima 
  • Suhe biljke najprije dobro zalijemo a tek kad se one napiju dodajemo gnojivo. Žedne biljke su većinom i gladne  jer bez vode hranjiva ne stižu u nadzemni dio biljki
  • Voda kojom zalijevamo ne smije biti prehladna

Balkonsko cvijeće u miješanim nasadima

Kada sadimo zajedno  različite  tipove balkonskog cvijeća pomislimo na potrebe za hranjivima. Ako se potrebe za  hranjivima jako razlikuju radije posadimo svaku posebno. Primjerice  biljke koje se malo razrastu i imaju sitne cvjetiće u kombinaciji za zmajevom begonijom nemaju mogućnosti razvoja jer će begonija zbog velikih potreba i agresivnije rasti iscrpiti sva hranjiva i vodu. 

Tegle zasađene samo zelenim strukturnim biljkama dohranjujemo gnojivom na osnovi  algi i vitamina Plantella List. Nasad cvatućih balkonskih  dohranjujemo gnojivom s više fosfora i kalija Plantella Cvet.

Ako su u istoj tegli  cvatuće i zelene biljke  što je sve češći slučaj, redovno dohranjujemo gnojivom Plantella Cvet. Gnojivo je bogato vitaminima iz B skupine i morskim algama koji zajedno utječu na povećanje otpornosti i ljepši  te zdraviji izgled. Omjer hranjiva u Plantella Cvetu je u potpunosti prilagođen potrebama cvatućih biljki kojima pored dušika za cvatnju treba dovoljno  kalija i fosfora  ali i mikroelemenata kao što su  željezo, magnezij i mangan, koji brinu za lijepu boju lišća i cvijeća. 

U neugodnim vremenskim uvjetima slabo prehranjene biljke brže propadaju i osjetljivije su na bolesti i štetnike.

Specijalna gnojiva za pelargonije i surfinije

Često je na našim balkonima i u teglama posađena samo jedna vrsta cvijeća. Još uvijek su atraktivne pelargonije kako viseće i stojeće, a pojavom  variante Caliope imamo i bogato cvatuću poluviseću pelargoniju. Bogatu cvatnju pelargonija postići ćemo redovnim dohranjivanjem gnojivom Plantella specijalno gnojivo za pelargonije. Potrebno je 70  ml gnojila za 5 l vode.

Surfinije, petunije i milijon zvona dugo i bogato cvatu i rastu samo uz dovoljno  hranjiva. Potrebna im je puno kalija i u tekućem gnojivu Plantella specijalno gnojivo za surfinije kalija ima 2 put više nego dušika i sva potrebna mikrohranjiva. 

Redovna prihrana, dovoljno vode i prava pozicija za rast garantiraju nam dugu i bogatu cvatnju sve do kasne jeseni. 

Kako doziramo gnojiva

Balkonska biljka                              

Dohranjivanje

Količina

Gnojivo

Surfinije, petunije, milijun zvona   

2 do 3 x tjedno

70 ml / 5 l vode     

Plantella Specijalno gnojivo za surfinije

Pelargonije

1 x tjedno           

70 ml / 5 l vode     

Plantella Specijalno gnojivo za pelargonije

Druge cvatuće biljke

1 x tjedno           

30  ml / 4 l vode  

Plantella Cvet

Strukturne zelene biljke             

1 – 2 x tjedno      

30 ml / 4 l vode   

Plantella List

Za  prepoznavanje problema na balkonskom cvijeću  i pravilno djelovanje upotrijebite Plantellin slikovni vodič SOS.