AROMATIČNO I LJEKOVITO BILJE - napravivrt.hr
Search
Search

AROMATIČNO I LJEKOVITO BILJE

28. 7. 2020
Uporaba ljekovitog, aromatičnog i medonosnog bilja u svakodnevnom životu čovjeka stara je koliko i čovječanstvo. Ljudi su biljke koristili u svrhu liječenja, prehrane i u kozmetičke svrhe. Stari Kinezi, Egipćani, Rimljani, Grci i dr. poznavali su, uzgajali i upotrebljavali ove biljke.

Najstariju knjigu o ljekovitom bilju napisao je kineski car Shin-nong oko 3.700 godina prije nove ere opisujući oko 200 ljekovitih, aromatičnih i medonosnih biljaka. Poznata je njegova misao ¨Snaga tvoga tijela leži u sokovima bilja¨

Ljekovito bilje može biti jednogodišnje, dvogodišnje ili višegodišnje, drvenasto ili grmoliko. Broj biljnih vrsta ljekovitog bilja neprestano se mijenja.

Uspjeh proizvodnje ljekovitog, aromatičnog i medonosnog bilja ovisi o tlu, sjemenu (sadnom materijalu i sl.) agrotehnici i žetvi (berbi). Iako se ove biljne vrste mogu uzgajati na svim tipovima tala većina ih preferira plodnije i ocjedita tla, dobre strukture i teksture, te dobrih gospodarskih osobina.
Svaka biljna vrsta, kultivar i sl. ima svoje specifičnosti za uspješnu proizvodnju, pa je potrebno poznavati potrebe  vrsta ( kultivara) i njih zadovoljiti tijekom uzgoja.

Uzgoj

Kod profesionalnog uzgoja moramo prije podizanja nasada napraviti detaljnu analizu zemlje, plan sadnje, plan gnojidbe i zaštite, plan berbe, sušenja i prerade bilja. Primjena  zaštitnih sredstava, neprimjerenih gnojiva... u mogu smanjiti kvalitetu biljka i njihovu tržišnu vrijednost.

Analiza tla je osnovni dio dobrog programa sadnje. Jednom kad se upoznaju potrebe tla, moguće je napraviti neke korekcije prije sadnje i pripremiti plan za nadolazeći program obrade. Kiselost se mjeri pomoću ljestvice od pH 1 do pH 14. PH koji je ispod 7 zove se kiselim, a onaj iznad 7 je alkalni. Stupanj pH se može iskorigirati i prilagoditi potrebi  biljaka. Većina bilja uspijeva dobro u tlu gdje je postotak organskih tvari viši od 3%. Ako je količina organskih tvari niža od 3%, treba prije početka sadnje započeti s programom podizanja te razine i nastaviti s tim programom i za vrijeme uzgoja.

U našim malim vrtovima najčešće  uzgajamo lavandu, kadulju, timijan, majčinu dušicu, bosiljak, neven, ...Upravo sad je vrijeme da pogledamo u kakvoj su nam kondiciji biljke. I kod proizvodnje biljaka za vlastitu upotrebu također  je potrebno pažljivo postupati kod gnojidbe i zaštite.
Biljke koje uzgajamo u našim malim vrtovima, posudama ili visokim gredicama trebaju pažnju od početka sjetve-sadnje ,  dohranu i pažljivo navodnjavanje.

Kada sijemo sjeme ili presađujemo presadnice ovih biljka dobro je upotrijebiti sterilan i kvalitetan supstrat. Bio Plantella Start specijalna je zemlja za sjetvu, uzgoj i presađivanje presadnica čiji posebno prilagođen sastav omogućava brz razvoj korijenskog sustava. pH vrijednost i udio hranjiva u zemlji Bio Plantella Start presadnicama osigurava sve potrebne hranjive tvari za razvoj korijena mladih biljaka i razvoj mladih presadnica. Kombinacija treseta regulira optimalno zadržavanje vode u zemlji. Budući da ova zemlja ima vrlo sitno mljevenu strukturu, stvara idealan odnos zraka i vode u području korijena i omogućava njihov pravilan razvoj.

Oporavak od visokih temperatura

Vrijeme berbe možemo prolongirati do kasne jeseni ako sad početkom kolovoza sačuvamo biljke od vrućina. Znači sada je vidljiv postotak humusa u tlu i njegova uloga. Biljke koje imaju dobre uvjete u tlu vitalne su i uspješno se bore s visokim temperaturama.

Ako je postotak humusa u tlu mali biljka raste ograničeno i kržljavo. Možemo obogatiti tlo s peletiranim organskim gnojivom Plantella Organik ili u manjim pakiranjima Bio Plantella Nutrivit Univerzal. Gnojivo je ekološko i ne može loše djelovati na sastav aromatičnog ili ljekovitog bilja. Svako pakiranje ima naglašenu dozaciju za određenu kulturu, koje se treba pridržavati. 

Osim održavanja plodnosti i kvalitete tla važno je primijeniti aminokiseline i vitamine. Biljke prskamo folijarno ( u hladnije doba dana) ili zalijevamo u zonu korijena (ali opet ne direktno na korijen)  Bio Planella Vitom. Visok sadržaj vitamina, osobito vitamina B skupine, te optimalna kombinacija aminokiselina i humusnih kiselina zajedno utječu na sustav zemlja-korijen-biljka i na taj način omogućavaju biljkama vrlo brz te bujan rast, a biljke tako postaju otporne na različite čimbenike stresa.

Redovito uklanjajmo korove

Korovi konkuriraju biljci i crpe dostupnu vlagu i hranjiva. Kad korov preraste biljku moguće je zasjenjivanje i orošavanje te lakša sklonost za bolesti. Aromatično i ljekovito bilje možemo tretirati Bio Plantella Natur proizvodom na bazi poljske preslice. Prirodni pripravak sadrži ekstrakt brižno odabrane poljske preslice, iznimno bogate silicijem, kalcijem i kobaltom te optimalnim sadržajem ostalih minerala i vitamina E. 

Silicijeva kiselina učvršćuje stanične membrane biljaka koje tako postanu otpornije, a sumporni spojevi biljke jačaju. Zbog visokog sadržaja silicija, kalcija i kobalta te ostalih minerala,  poljska preslica je inače dobro poznata kao odlično sredstvo za suzbijanje bolesti na voćkama, povrću i ukrasnom bilju (među njima pepeljaste plijesni, plijesni, krastavosti, oslabjelost biljaka zbog bolesti, uvenulosti, scale i ostalih gljivičnih bolesti). Izborom pravih biljaka i pravilne formule takav je učinak veći.
bacc. ing.agr. Milica Sekulić, stručni savjetnik Plantella, Unichem Agro d.o.o.