SJETVA POVRĆA U KOLOVOZU - napravivrt.hr
Search
Search

SJETVA POVRĆA U KOLOVOZU

4. 8. 2020

Kako biste uživali u bogatim okusima svježeg povrća u ranu jesen i rano proljeće,kolovoz je vrijeme sjetve.Od početka do druge polovice kolovoza sijemo i sadi se blitva, mrkva, peršin, luk srebrenac, matovilac, kineski kupus, korabica, endivija, poriluk .... Poštujmo područje gdje živimo jer na Mediteranu možemo u povrtnjaku uživati veći dio godine za razliku od kontinenta gdje su temperature puno niže. 

Sijanje povrtnica

Za većinu kultura koje se mogu sijati u ovo doba godine preporuka je da se sjetva obavi u kontejnerima ili posudama za sjetvu. Ovaj način nam osigurava visok postotak nicanja sjemena jer imamo kontrolirane uvjete koje lako održavamo (zalijevanje, zasjenjivanje, kontrolirane temperature..) Za sjetvu je važno upotrijebiti visokokvalitetni supstrat Bio Plantella Start  zemlju koja u sebi ne sadrži sjeme korova i stvara idealan odnos zraka i vode u području korijena. Prilikom sjetve pripazimo na porijeklo i starost sjemena. Najbolje bi bilo nabaviti sjeme provjerene kvalitete i zanimljivih sorti prikladnih za područje i tlo gdje sadimo.

Zalijevamo li svoje nježne presadnice redovito ujutro i navečer, one će se već za nekoliko dana ukorijeniti te nastaviti rast i razvoj. No ako su pred nama izrazito vrući i sunčani dani, preporuka  je da ih dodatno zaštitimo i s nekoliko suhih grana ili pletenim pokrovom koji će stvoriti blagu sjenu. 

Kad presadnica naraste na veličinu par listića (ovisno o kulturi) presađujemo je na pripremljeno mjesto u vrtu. Sačuvajte presadnice od štetnika i od bolesti. 

Direktno sijanje u povrtnjak

Ako sijemo direktno u povrtnjak važno je pripremiti taj dio ili cjelinu vrta gdje ćemo sijati.

Lagano, površinski prekopamo tlo i pognojimo organskim gnojivom. Plantella Organik je dokazano kvalitetno organsko, peletirano gnojivo izuzetno bogato suhom tvari i makroelementima.

U pokusima koji su napravljeni na različitim povrtnim kulturama u svim je primjerima primjene gnojiva Organik dobiven povećan urod, poboljšana kvaliteta nekih vrsta plodovitog povrća u obliku većeg udjela suhe tvari, više vitamina C i većeg udjela ukupnih šećera. Organska gnojiva se moraju upotrebljavati svake godine kako bi poboljšali sastav i kvalitetu tla. Osnova uspjeha u povrtnjaku je organska gnojidba koju kasnije možemo nadopunjavati mineralnom gnojivima ako za to ima potrebe.

Vodimo računa o plodoredu i prilikom sjetve  ili presađivanja. 

bacc. ing.agr. Milica Sekulić, stručni savjetnik Plantella, Unichem Agro d.o.o.