VRIJEME JE ZA RAZMNOŽAVANJE BILJAKA ZELENIM REZNICAMA - napravivrt.hr
Search
Search

VRIJEME JE ZA RAZMNOŽAVANJE BILJAKA ZELENIM REZNICAMA

11. 8. 2020

Vrijeme je razmnožavanja biljka zelenim reznicama koje nam se sviđaju i čijom kvalitetom smo zadovoljni. Vegetativnim razmnožavanjem možemo dobiti identičnu novu biljku.

Razmnožavanje reznicama je jedan od oblika vegetativnog razmnožavanja. Ovakav način razmnožavanja je vrlo popularan s obzirom na njegovu jednostavnost i vrlo dobre rezultate i veliki broj biljaka koje se na ovaj način uspješno razmnožavaju. Ovako razmnožene biljke su po svojim karakteristikama identične biljci od koje su nastale.

Kako i kada razmnožiti biljke

Reznica je vegetativni dio biljke (list, stablo, korijen) koji u povoljnim uvjetima formira korijen i izdanak te ih dijelimo u tri tipa: 

  • zelene kojima razmnožavamo do sredine ljeta (jednogodišnji sočni dijelovi grana)

  • poludrvenaste koje ubiremo do u jesen (jednogodišnje izboji koji su pri vrhu još uvijek zeleni, a pri bazi odrvenjeli)

  • drvenaste kojima razmnožavamo većinu listopadnih vrsta, a uzimamo ih od jeseni, nakon opadanja lišća (potpuno odrvenjeli dijelovi stabljike)


Preporuka je da se reznice uzimaju u jutarnjim satima, prije vrućine sa zdravih i dobro razvijenih izboja koji nemaju tragova bolesti ili štetnika. Važno je reznice što prije staviti u kvalitetan supstrat Plantella Start kako se zbog vrućine ne bi oštetile. Možete ih na kraće vrijeme staviti u najlon vrećicu na hladno i sjenovito mjesto. Dužina reznica neka bude između 10 i 15cm a rez kos, gladak i čist. Preporuča se korištenje oštrog i čistog noža kako ne bi došlo do nagnječenja stabljike prilikom uzimanja reznice. 

S doljnje polovice uklonimo sve listove a ukoliko se radi o biljci koja ima velike listove možemo ostaviti svega 2 do 3 lista na vrhu reznice koje po potrebi možemo prerezati na pola. Najveća količina vode iz reznice isparava kroz listove a samim smo odvajanjem od matične biljke naglo smanjili količinu vode i hranjivih tvari koje reznica može osigurati za preostale listove pa smanjenjem lisne mase smanjujemo potrebu za vodom i hranom dok se ne razvije korijen koji je dovoljno snažan da opskrbljuje biljku potrebnim tvarima. Kod crnogorice reznice ne režemo, već otkidamo zajedno s komadićem starog drva (takozvana reznica s petom). Ako uzimamo reznice sa ruža, onda one moraju biti nešto duže i imati najmanje tri do četiri okca.

Sadnja reznica

Kao supstrat koristimo Plantella Start u koji možemo umješati perlit koji održava vlagu supstrata. Reznice umočimo u prah za pospješivanje ukorjenjivanja Plantella Rhizopon I (sredstvo za poticanje rasta korijenja za zelene reznice). Kod korištenja supstrata reznice do polovice utisnemo u supstrat Planella Start, zalijemo, a posudu prekrijemo prozirnom vrećicom ili plastičnom bocom da bi osigurali potrebnu vlagu. Ukoliko bude dolazilo do zamagljivanja možemo izbušiti manju rupu da višak pare može izaći. Zasađene reznice smjestimo na sjenovito mjesto. Idealna temperatura ukorjenjivanja je 23-27 Celzijevih stupnjeva, a vlažnost zraka oko 80 posto. Daljnja se njega sastoji u održavanju vlažnosti supstrata te povremenom prozračivanju. S napredovanjem malih listića, a prije presađivanja uklonimo pokrivalo kako bi privikli biljku na nove uvjete. 

Za vegetativno razmnožavanje lavande poludrvenastim reznicama reznice se uzimaju sa zdravih matičnih biljaka, tj. biljaka koje su dobro njegovane kroz vegetaciju. Dužina reznice ne bi smjela biti veća od 15 cm. Listovi s donjeg dijela reznice (otprilike 2/3 reznice) se uklone. Tako pripremljena reznica tretira se  s hormonom za ukorjenjivanje Plantella Rhizopon I (sredstvo za poticanje rasta korijenja za zelene reznice) - donji dio reznice se umoči u praškasti hormon i pikira u supstrat  Plantella Start.

Kod ruža reznicu uzimamo u kolovozu, s još nedozreloga jednogodišnjeg izboja i one moraju biti nešto duže i imati najmanje tri do četiri okca.

Neke će se vrste ukorijeniti za nekoliko tjedana, dok je nekima potrebno i nekoliko mjeseci. Vjerojatno se sve reznice neće ukorijeniti pa je preporuka da pripremite veći broj reznica od vaših potreba.
Neke biljake poput lovorvišnje, oleandera, bršljana i drugih možete staviti u vodu i na taj način ih isprovocurati da puste korijen ali takav korijen je puno slabije kvalitete i biljke su jako osjetljive kod presađivanja.

Plantella hormoni za pospješivanje zakorijenjivanja

bacc. ing.agr. Milica Sekulić, stručni savjetnik Plantella, Unichem Agro d.o.o.