KAKO DO NAJBOLJEG POVRTNJAKA U OVOJ JESENI - napravivrt.hr
Search
Search

KAKO DO NAJBOLJEG POVRTNJAKA U OVOJ JESENI

18. 8. 2020
Radovi u vrtu nikad ne prestaju, a odmora nema ni krajem kolovoza. Vrijeme je berbe i spremanja voćaka i povrtnica za zimnicu. Sušno razdoblje zahtijeva redovno zalijevanje biljaka, a ako se oduži razdoblje sa kišama, korovi u vrtu bujaju pa ih je najbolje mehanički odstraniti.

Zemlju treba prorahliti i pripremati za sadnju jesenskog povrća. Ovo je razdoblje u kojem se sade kulture koje će u rujnu i listopadu zahvatiti malo svježine i jesenskih kiša. Što će se saditi ovisno je o mikrolokaciji i klimi područja uzgoja a prema tome se sade već uzgojene presadnice lisnatog povrća, salate, radič, špinat, blitva, cvjetača, kelj pupčar, kupus, kelj, brokula, korabica a siju se i mrkva, peršin, endivija, matovilac, kineski kupus... 

Ako sami proizvodimo sadni materijal moramo pripaziti i obratiti pažnju jer još uvijek traje razdoblje previsokih dnevnih temperatura, pa je potrebno posude sa sjemenom zalijevati barem dva puta dnevno te ih čuvati od direktnog kontakta sa suncem, držati ih negdje u polusjeni. 

Kako kvalitetno pripremiti tlo za sadnju?

Tlo se je iscrpilo jer je već dalo plodove koje smo ubirali tijekom ljeta. Kako bi povrtnjak bio bogat i zdrav ove jeseni zemlju ponovo treba pripremiti i obogatiti hranjivim tvarima i organskom tvari. Priprema tla uključuje obradu zemlje, proces izvrtanja, miješanja, prekretanja zemlje. Nakon toga se vrši drljanje zemlje kako bi se razbile veće grude zemlje. Poslije slijedi unos organske tvari  u tlo i po završetku poravnavanje parcele. Osnovna obrada započinje plitkim oranjem na dubini od 20 centimetara kako bi se stvorili pogodni uvjeti za nicanje biljke. Cilj joj je tlo dovesti do kvalitetne strukture.

Tlo koje je bogato organskom tvari ima bolju mikrobiološku aktivnost. Najbolje je koristiti organsko kvalitetno gnojivo i unijeti ga zaoravanjem u tlo u jesen. Najčešće organsko gnojivo je stajnjak koji treba biti zreo, što znači dobro humificiran i treba biti star 8 do 10 mjeseci ako se koristi u zaštićenim prostorima, odnosno 6 mjeseci ako se koristi na otvorenome. Problem je što kvalitetnog stajnjaka ima sve manje a potrebna ga je velika količina za dobar učinak.
Posljednjih godina su se zbog nedostatka kvalitetnog stajskog gnoja na tržištu pojavila tvornička (peletirana) organska gnojiva. Ova gnojiva odlikuju povećana koncentracija organske tvari i hranjiva, olakšan transport i primjena te stabilnost gnojiva (ne mijenja im se sastav kao što je slučaj kod različitih vrsta i stupnjeva razgradnje stajskog gnoja ili komposta).

Koje organsko gnojivo koristiti da bi imali najbolji učinak?

Plantella Organik je odlično i potpuno organsko gnojivo. U usporedbi s prosječnim sastavom hranjiva u drugim organskim gnojivima, Plantella Organik je dokazano kvalitetno gnojivo izuzetno bogato suhom i organskom tvari i svim potrebnim hranjivima za rast biljaka. 

U pokusima koji su napravljeni na različitim povrtnim kulturama u svim je primjerima primjene dobiven povećan urod, poboljšana kvaliteta plodovitog povrća u obliku većeg udjela suhe tvari, više vitamina C i većeg udjela ukupnih šećera. Organska gnojiva se moraju upotrebljavati svake godine. Prednost korištenja Plantella Organika nad stajnjakom je brzo djelovanje i kontroliran unos hranjiva te obogaćenje humusa. Preporuka je upotreba 25 kg na 170 m2 Plantella Organika.

Za manje površine, gredice i uzgoj povrća u posudama, savjetujemo 100% organska gnojiva Bio Plantella Nutrivit, u malim pakiranjima od 1 do 3 kg. Bio Plantella Nutrivit gnojivo  namijenjeno pojedinoj kulturi posebno je prilagođeno naznačenoj kulturi a to znači da je dušik, fosfor i kalij točno prilagođen rajčici i plodovitom povrću, jagodama, borovnicama, lisnatom povrću i kupusnjačama. Gnojivo sadrži fulvinske i huminske kiseline, u obliku granula je i termički je obrađeno a to znači da se njime ne rasijava korov i ne prenose klice bolesti. Praktičnost malih pakiranja dozvoljava vam da za svaku kulturu primijenite baš ono gnojivo koje joj odgovara za rast i plodonšenje.
bacc. ing.agr. Milica Sekulić, stručni savjetnik Plantella, Unichem Agro d.o.o.