KAKO ZAŠTITITI ZIMNICU OD GLODAVACA? - napravivrt.hr
Search
Search

KAKO ZAŠTITITI ZIMNICU OD GLODAVACA?

Kako zaštititi zimnicu od glodavaca, 30. 9. 2020

Uložili smo velik trud kod uzgoja povrća i voća te kako bi ih zadržali zdravima. Skladištiti možemo samo zdrave i neoštećene plodove . Moramo tijekom kasne jeseni i zime osigurati  prostor u kojem čuvamo zimnicu a to znači da prostor mora biti na temperature do 10 C°, prozračan i bez prisustva glodavaca.

Krajem ljeta vrlo često poljski miševi i štakori traže utočište u kućama za stanovanje ili u kućama za odmor.  Opasnim glodavcima zamiriše naša zimnica i smjesta se pozovu u naše domove. 

Kad miševi i štakori nemaju dovoljno hrane jesti će bilo što samo da popune želudac. Ako im je hrana u našim domovima dostupna, onda će uzimati onu koja im najviše odgovara. To nam stvara poteškoće, jer trebamo znati njihove navike ako želimo učinkovito obraniti našu zimnicu.

Pristupimo problemu učinkovito

Miševi i štakori su izvanredno snalažljivi. Kada se pokušavaju probiti do hrane, pronalaze i prolaze kroz i najmanje otvore, tako da im put do hrane nije moguće prepriječiti. Hranu  najradije potraže u podrumskim prostorijama, smočnicama, trgovinama i skladištima, odnosno svugdje gdje postoji mogućnost pristupa hrani. 

Da su nepozvani gosti napali naše zalihe hrane opazimo tek kad zamijetimo njihove otpatke, izmet ili ostatke gnijezda, a siguran su znak i izgrizeni komadi hrane i ambalaže. Miševi prenose razne bolesti preko svog izmeta i izlučevina. Ako boravimo u prostorijama u kojim ima miševa, možemo se zaraziti preko hrane ili preko ruku te imati probavne smetnje ili neke teže zdravstvene probleme. Najopasnije bolesti su mišja groznica i bjesnoća.

Kako zaštititi ulazak glodavaca stambene i skladišne prostore

Najučinkovitije je zatvoriti sve otvore ili pukotine na zidovima, ispod ili između vrata, na spojevima drvenih obloga. Materijal mora biti od čvrste žice i da ga ne mogu progristi. 

Glodavci, a posebno mali miševi mogu proći i kroz otvore manje od 6 mm. Međutim dogodi se da glodavac uđe u prostorije kroz otvorena vrata tijekom dana i ne može izaći pa zbog toga traži hranu u prostoriji gdje se zatekao. 

Kućni ljubimci, kao što su mačke dobri su čuvari i mogu nam pomoći ako se glodavac rijetko zatekne u stambenom prostoru.

Najefikasnije je ipak upotreba rodenticida

Da bi se zaštitili od prisustva glodavaca, trebamo odabrati mamac koji je najbolje prilagođen njihovom različitom ukusu. 
Učinkovito rješenje su Ratimor mamci s aktivnom tvari brodifacoum. Njihov sastav ima vrlo dobru formulaciju i optimiziran omjer tako da je privlačan i miševima i štakorima. 

Testovi pokazuju 100% učinkovitost Ratimor brodifacoum mamca već kod prvog hranjenja. 

Rezultati kontrole učinkovitosti su pokazali da su ovi mamci iznimno jestivi tako da ih glodavci jedu radije nego ostalu hranu. Sredstvo sadrži gorku tvar koja je odbojna ljudima i domaćim životinjama.

Mamci mogu biti u različitoj formi. Preporučljivo je za suhe prostorije koristiti Ratimor meki mamac u jastučićima dok u vlažnim prostorijama koristimo Ratimor parafinske blokove. Zaštitne kutije s mamcem treba postaviti blizu mjesta primijećene aktivnosti glodavaca (na primjer: putovi kretanja, jazbine, mjesta hranjenja, rupe itd.). Gdje je moguće, kutije s mamcem treba učvrstiti za tlo ili drugu površinu. Ne otvarati vrećice koje sadrže mamce. 

Kutije s mamcem treba postaviti izvan dosega djece, ptica, kućnih ljubimaca, domaćih životinja i drugih ne-ciljnih životinja. Kutije s mamcem treba postaviti dalje od hrane, pića i hrane za životinje, kao i od predmeta te površina koje su u dodiru s navedenim. Kutije s mamcem ne smije se stavljati blizu sustava za odvod vode, jer mogu doći u dodir s vodom.

Ratimor ljepljiva knjiga je najbolje i najjednostavnije rješenje. Proizvod je namijenjen za kontrolu pojave glodavaca u kućama, trgovinama i drugim objektima gdje je upotreba toksičnih rodenticidnih mamaca ograničena (zbog prisutnosti kućnih ljubimaca, djece). 

Prednosti korištenja:
  • bez otrova
  • bez neprijatnih mirisa
  • sadrži aromu kikirikija
  • jednostavno za upotrebu
  • spremno za upotrebu
Ratimor ljepljiva knjiga također se može koristiti za praćenje prisutnosti glodavaca.
bacc. ing.agr. Milica Sekulić, stručni savjetnik Plantella, Unichem Agro d.o.o.