UZGOJITE BATAT U SVOM VRTU - napravivrt.hr
Search
Search

UZGOJITE BATAT U SVOM VRTU

20. 11. 2020
Batat (Ipomoea batatas L.) višegodišnja je povrtna kultura tropskog i suptropskog klimatskog područja, podrijetlom iz Srednje i Južne Amerike i pripada botaničkoj porodici slakova. 
Iako ga na engleskom govornom području popularno zovu slatki krumpir, batat zapravo nema nikakve veze s krumpirom. Kao povrće najviše se cijene kultivari tamne potkožice, žutog ili narančastog mesa i slatkog okusa. 

Odličan je izvor važnih vitamina, naročito vitamina A i B. Batat također sadrži velike količine vitamina C, vlakana, kalija, beta-karotena, magnezija, željeza, biotina i fosfora. Ima jako veliku nutricionističku vrijednost. Dobra je hrana i za dijabetičare.

Hranjive vrijednosti čine ga pravom energetskom namirnicom zbog čega se posebno preporučuje sportašima. Održava ravnotežu metabolizma, pozitivno djeluje na probavni sustav, zdravlje gušterače, a pomaže i kod skidanja neželjenih kilograma.

Možemo ga kuhati, peći, pržiti.

Uzgoj batata je jednostavan

Batat se može uzgajati u kontinentalnom i mediteranskom dijelu Hrvatske, a najbolja su lakša tla uz dobru dreniranost. 

U našim uvjetima se uzgaja isključivo iz presadnica na otvorenom, u vrijeme kada prestane opasnost od kasnih proljetnih mrazova. Batatu je za kvalitetan rast i razvoj potrebno 3-5 mjeseci bez mraza. 

Najčešće se uzgaja vegetativno, “presadnicama” (ukorijenjenim izbojima iz korijena), pazeći na temperaturu zraka i tla u trenutku sadnje. Sadnja na otvorenom u kontinentalnom se dijelu Hrvatske planira oko 15. svibnja te oko 15. travnja u mediteranskom dijelu, uz uvjet da temperatura tla nije niža od 10 °C. 

Presadnice se proizvode u zaštićenim prostorima uz vrlo visoku temperaturu i vlagu i nakon 2 mjeseca spremne su za sadnju. 

Pripremite zemlju za sadnju batata već u jesen

Pripremu tla za sadnju batata najbolje je početi već u jesen, oranjem na dubinu od 30-40 cm. Najbolje prinose daje na ocjeditim pjeskovito- ilovastim tlima i slabo skeletnim tlima (Primorje i Dalmacija). Mjesec dana prije sadnje pognojimo zemlju organskim gnojivom Biogrena i lagano pelete gnojiva zafrezajmo u zemlju. Izbalansiran udio organskog dušika , fosfora i kalija omogućit će kvalitetan rast batata. 

Osim hranjiva gnojivo je bogato aminokiselinama i proteinima, a visok sadržaj mikroorganizama, fulvinskih i huminskih kiselina  omogućit će brzo stvaranje humusa i tako medija za usvajanje hranjiva iz tla. Upotreba Biogrene u povrtnjaku utječe nam  na kvalitetu i na bolji prinos po površini.

Za uzgoj batata kiselost tla, pH vrijednost, treba biti oko 6. Biogrena utječe i na regulaciju pH vrijednosti površine gdje primijenimo gnojivo.
 
Potrebno je 3 – 4 mjeseca, odnosno vegetacijska sezona mu je 100-150 dana od sadnje do berbe. Sve ovisi o tipu tla , prihrani i vlazi zemlje kod uzgoja batata.