VRT U PROSINCU - napravivrt.hr
Search
Search

VRT U PROSINCU

2. 12. 2020
Zima je na vratima. Sve je manje aktivnosti u vrtu, povrtnjaku i voćnjaku, ali ipak neke radove možemo obaviti i sada u prosincu.

Voćnjak u prosincu

Sada možemo obaviti gnojidbu voćaka. Najbolje je upotrebiti organsko gnojivo s produženim djelovanjem Plantella Organik, koji će povećati postotak organske tvari i nahraniti voćke svim potrebnim hranjivima.

Iscrpljena i stara stabla voćaka možemo i u potpunosti ukloniti te posaditi nove biljke. U slučaju jakog mraza i niskih temperatura sadnju voćaka je bolje odgoditi za rano proljeće, a sada treba iskopati sadne jame i dobro ih nagnojiti peletiranim organskim gnojivom Plantella Organik za sadnice.

Debla voćaka premažemo zaštitnim slojem Bio Plantella Protekt. Ovaj premaz već je spreman za upotrebu a njime ćemo zaštititi deblo voćaka od prezimljavanja štetnika pod korom ali i obraniti ćemo voćke od utjecaja sunčeve svjetlosti kako ne bi za tople zime biljke krenule u vegetaciju. Debla premažemo do visine prvih višegodišnjih grana.

Ako nam vremenske prilike dozvole iskoristimo ovaj mjesec za presađivanje čak i većeg grmlja za koje smo tijekom godina zaključili da će bolje rasti na nekoj drugoj poziciji. Šanse da se tako presađeno grmlje primi su jako velike upravo radi vremena sadnje. Vrijeme je za rasađivanje/presađivanje ukrasnih trava te raznih trajnica.

Povrtnjak u prosincu

U povrtnjacima na Jadranu u prosincu posijte bob. U hladnijim jadranskim krajevima, u kojima je moguć jači mraz, zagrnite korjenasto povrće, a tunele s povrćem prozračite. Za hladna ih vremena zatvarajte, a povrće u njima povremeno okopajte. Povrće koje je ostalo u vrtu prekrijte agril folijom kako bi ga zaštitili od smrzavanja.

Tlo u povrtnjaku na kojem sada nište ne raste pripremite za rano proljeće. Prekopajte, pognojite organskim gnojivom Plantella Organik i ostavite da promrzne. Tako pripremljeno tlo bit će spremno za sadnju i sjetvu u rano proljeće.

Nakon spremanja alata i svega ostalog sto nam neće trebati do proljetnih radova na red dolaze i vodovodne instalacije. Vodovodnu cijev koja dovodi vodu od kuće do vrta zatvorite kako ne bi ostalo vode u njima i došlo do pucanja prilikom smrzavanja vode.

Napravite kućice za ptice i kod jake zime pomognite im da prežive tako što ćete im dati hranu na mjesto gdje su se već naučile sakriti od hladnoće.

Milica Sekulić, Stručni savjetnik Unichem Agro