JAGLAC - PRVI VJESNIK PROLJEĆA - napravivrt.hr
Search
Search

JAGLAC - PRVI VJESNIK PROLJEĆA

4. 2. 2021

Poslije zime s velikim veseljem očekujemo prve vijesnike proljeća. Među prvim cvatućim biljkama dolazak proljeća najavljuju nam predivni i spektakularni cvjetovi jaglaca.

Riječ je o biljkama koje se uzgajaju za sadnju u vrtove i kućnu upotrebu. Paleta boja novih i unaprijeđenih kultivara daje bezbroj mogućnosti aranžiranja i kombinacija, a njihova dojmljiva pojava sama odgovara na pitanje zašto je priroda upravo jaglace odabrala za prve vjesnike nadolazećeg proljeća.

Osnove uzgoja jaglaca

Rod Primulaceae obuhvaća preko 400 vrsta pretežno zeljastih trajnica, ali i drvenastih, vazdazelenih vrsta. Kultivari koji se danas nude na tržištu mahom su F1 hibridi čija se cvatnja, ovisno o sorti, kreće od kraja kolovoza pa sve do travnja. 

Pored toga, pojedine se sorte razlikuju i veličinom cvijeta, a među velikocvjetnim posebice se ističu Gessi, Tiara i Trento.

Biljke se najčešće uzgajaju u posudama promjera 10 cm, a nakon osnovnog uzgoja presađuju se u tlo ili posude sa supstratom za kućni uzgoj. Prilikom presađivanja važno je voditi računa da nadzemni dio biljke ostane iznad razine tla ili supstrata.

Tlo za sadnju jaglaca mora biti dobro pripremljeno i usitnjeno na dovoljnoj dubini kako bi korijen biljaka mogao neometano napredovati. Ocjeditost tla ili supstrata, ako je riječ o kontejnerskom uzgoju, od vitalnog je značaja za uspjeh uzgoja i njege.

 Nužno je spriječiti pojavu nakupljanja vode, a između navodnjavanja dozvoliti prosušivanja tla ili supstrata. Zbog toga trebaju vanjske gredice biti dobro pripremljene i stabilne strukture. Optimalna razina pH supstrata je oko 6, a zbog intenzivne cvatnje vrlo je važno presađene biljke redovito prihranjivati.

Poticanje cvatnje jaglaca

Tijekom uzgoja potrebno je uklanjati ocvale cvjetove (zajedno sa stapkom) čime se produljuje cvatnja. 

Jaglaci su zapravo nezahtjevne biljke glede njege te ukoliko uspijete osigurati navedene, osnovne mjere uzgoja, vaše će rano proljeće biti obogaćeno velikim cvjetovima bistrih boja ovih zahvalnih biljaka.

Također je bitno voditi računa da se listovi susjednih biljaka međusobno ne preklapaju, kako bi se unaprijedila cirkulacija zraka oko biljaka.

Nikica Grganović, dipl. ing.