Neki insekti su štetni - Insekticidi Effect pouzdana su zaštita - napravivrt.hr
Search
Search

Neki insekti su štetni - Insekticidi Effect pouzdana su zaštita

14. 6. 2021

Ugrizi i ubodi insekata nisu samo neugodni i bolni, nego mogu izazvati mnoge zdravstvene probleme, a u najgorim slučajevima mogu prouzročiti i smrt.

Negativan utjecaj kukca možemo podijeliti na četiri oblika:

 • parazitizam (uši, stjenice, komarci),
 • prijenos uzročnika bolesti (komarci, muhe, žohari…),
 • nanošenje štete na zgradama (termiti) i
 • uništavanje usjeva odnosno uskladištenih namirnica (ose, stršljeni, žohari, skakavci).

Ne želimo ih u svojim stambenim prostorima, stoga se moramo zaštiti na odgovarajući način. Iako želimo što je moguće prirodniju zaštitu, ona često nije dovoljno pouzdana pa je korisno upotrebljavati je barem u kombinaciji ili je potpuno zamijeniti dokazano djelotvornim sredstvima.

Prema nekim podacima, zbog komaraca svake godine umire oko dva milijuna ljudi. Upravo je komarac najsmrtonosnija životinja na planetu jer može prenositi mnoge opasne bolesti, kao što je na primjer malarija.

Protiv štetnih vrsta kukaca preporučujemo upotrebu dokazano učinkovitih insekticidnih sredstava Effect.

Koji su najčešći insekti u stanovima i neposrednoj okolini?

Muha

Kućna muha vrlo je prljava – na tijelu nosi više od milijun bakterija. Kontaminacijom hrane može proširiti crijevne infekcije.

Možemo se zaštititi tako da muhama spriječimo ulazak u stambeni prostor (mehanička zaštita) ili primjenom specijalnih sredstava – insekticida, a hranu je potrebno čuvati u zatvorenim, hladnim prostorijama.

Preporučujemo insekticidEffect Univerzalni aerosol.

Moljci

Moljci su noćni leptiri poznati kao štetočine jer se gusjenice hrane organskim tvarima. Poznajemo kuhinjske i tekstilne moljce. Obje vrste mogu izazvati mnogo štete, jedni na hrani, a drugi na tekstilu.

Protiv njih se štitimo redovitim čišćenjem kuhinjskih i garderobnih ormara te provjerom namirnica. Kontaminirane namirnice ili tekstil potrebno je odmah baciti te u ormare postaviti poseban mamac za moljce.

Preporučujemo mamacEffect za moljce.

Žohari

Žohari prenose uzročnike određenih zaraznih bolesti, kao što je npr. salmonela. Mogu izazvati alergijske reakcije ili astmu. Vrlo su uporni i zna se dogoditi da dugo ne primijetimo da s njima dijelimo životni prostor jer su to noćne životinje i ne vidimo ih danju.

Uništavamo ih posebnim sredstvima – insekticidima, čišćenjem prostorija te popravljanjem pukotina i malih rupa u podu i zidovima.

Preporučujemo Effect Microtech CS.

Mravi

Mravi žive u kolonijama s izraženom podjelom na kaste i podjelom rada. Zahvaljujući toj prilagodbi, mravi žive gotovo na svim kontinentima na Zemlji i postali su vrlo brojni. Oni su nepoželjni u našim životnim prostorima jer dolaze do svake mrvice hrane koju mogu naći.

Možemo ih se učinkovito riješiti specijalnim sredstvima – insekticidima i posebnim mamcima.

Za dezinsekciju prostorija preporučujemo Effect Faracid.

Komarac

Ubodi komaraca mogu biti vrlo opasni jer komarci mogu prenositi mnoge viruse (virus zapadnog Nila, denga groznicu...) i druge bolesti (borelioza...).

Protiv komaraca možete se zaštititi tako da prije odlaska u prirodu pokrijete sve dijelove tijela i uporabite repelente.

Protiv pojave komaraca u unutarnjim i vanjski prostorima koristimo Effect Universal s raspršivačem.

Buhe

Buhe su mali kukci bez krila, agresivni su i sišu krv. Ako ih ima u kuci, napadaju i ljude. Neki su ljudi vrlo osjetljivi na ugrize buha – svrbež i češanje mogu prouzročiti rane i, posljedično, infekciju.

Ako ih primijetite, preporučljivo ih je što brže ukloniti sa kućnih ljubimaca i iz životne sredine.

Na raspolaganju su posebna specijalna sredstva poput insekticida.

Osa i stršljen

Za razliku od pčela, ose i stršljeni ne ostavljaju žalac u koži te mogu ubosti više puta. Ubod može izazvati ozbiljne reakcije u alergičara.

Možemo se zaštititi tako da osama i stršljenima spriječimo ulazak u stambeni prostor (mehanička zaštita) ili primjenom specijalnih sredstava – insekticida.

Također moramo paziti da u blizini našega životnog prostora ne naprave gnijezdo. Ako primijetimo gnijezdo, trebamo ga što prije i s najveće moguće udaljenosti uništiti i ukloniti. Za tu svrhu preporučuju se insekticidna sredstva u obliku aerosola.

Preporučujemo aerosol Effect protiv osa i stršljena.

Stjenice

To su mali i uporni insekti skriveni u krevetima, na madracima ili u namještaju u blizini kreveta. Obično se nalaze u hotelima, bungalovima i apartmanskim naseljima, a kuci ih možemo donijeti s prtljagom. Jajašca legu na skrivenim mjestima, u najmanje rupe, pa ih je vrlo teško istrijebiti kad se jednom nasele u vaš dom.

Ugriz nećete osjetiti jer stjenice ispuštaju jednu vrstu anestetika a tako se mogu dugo hraniti. Bez hrane mogu preživjeti više mjeseci. Na mjestu ugriza stjenica mogu se pojaviti svrbež i natečenost. Kao posljedica češanja mogu nastati infekcije. Žrtve stjenica cesto pate i od nesanice.

Uništavamo ih posebnim sredstvima – insekticidima, preciznim pregledom ili najbolje uklanjanjem (spaljivanjem / uništavanjem) “inficiranih ili naseljenih” madraca / kreveta.

Preporučujemo Effect Ultimum.

Uši

Vrlo cesta pojava u obiteljima s malom djecom jer ih djeca pokupe u vrtiću ili školi. Uši izazivaju svrab, a češanje može prouzročiti infekciju. U ozbiljnijim slučajevima i kosa može ispasti.

Sve članove obitelji treba pregledati i, ako je potrebno, liječiti. Za uništavanje uši i njihovih gnjida dostupni su mnogi insekticidi i prirodna sredstva.

U svakom slučaju treba napomenuti da nije dovoljno tretirati ih samo na glavi nego ih treba uništiti i na posteljini, plišanim igračkama, kapama, češljevima, auto sjedalicama i odjeci kako bi se spriječilo njihovo širenje.

Ako je moguće, treba ih oprati na visokoj temperaturi i primijeniti posebna sredstva.

Za dezinsekciju prostorija preporučujemo Biotoll Neopermin+ i Effect Ultimum.

 • BEZBRIŽNO NA VRT I U PRIRODU UZ EFFECT PROTECT REPELENTE
  04.06.2021
  Uživanje u prirodi u ljetnim danima mogu nam upropastiti komarci s bolnim ubodima i jakim svrbežom, odnosno krpeljima, koji također postaju sve opasniji i u našoj zemlji.
 • KUHINJSKI MOLJCI - NEŽELJENI GOSTI U NAŠEM DOMU
  14.10.2020
  Gusjenice moljaca uzrokuju značajnu štetu na hrani. Napadnuta hrana je kontaminirana kukuljicama, među kojima su i izlučevine, ostaci štetnika i ovoji jaja. Takva hrana je higijenski neispravna, zbog toga nije za jelo!
 • Mišja groznica u jezivom porastu – kako se možete zaštititi?
  14.06.2021
  Ove godine našem zdravlju prijeti ne samo korona, već i mišja groznica. Ovu akutnu zaraznu bolest (stručno hemoragična groznica s renalnim sindromom – HMRS) uzrokuju hantavirusi koji u prirodnim žarištima cirkuliraju uglavnom među glodavcima poput miševa, voluharica i štakora.