Kako se učinkovito obraniti od komaraca - napravivrt.hr
Search
Search

Kako se učinkovito obraniti od komaraca

10. 6. 2022

Tople ljetne temperature privuku i insekate. S pojavom, tigrastih komaraca, osuđeni smo i na ubode tijekom dana a ne samo navečer. 

Obe vrste (uobičajeni i tigrasti komarci) ne samo da ostavljaju svrbež ugriza na našoj koži, već mogu prenijeti i opasne bolesti. 

Zato se moramo zaštititi i pobrinuti se da se njihova prisutnost u našoj blizini smanji.

Tigrasti komarci već su neko vrijeme u Hrvatskoj

U vrijeme velikih klimatskih promjena, cijeli planet je vrlo povezan, zato se događa veća pojava štetnika i bolesti u našim krajevima. U velikom dijelu Hrvatske najrasprostranjeniji i najprisutniji je tigrasti komarac koji pripada vrsti komaraca iz jugoistočne Azije. Pretpostavlja se da se proširio od tamo, širom svijeta, preko teretnih pošiljki. Procjenjuje se da je na području Hrvatske  prisutno oko 30 različitih vrsta svih komaraca.

 • uobičajeni komarac
  uobičajeni komarac
 • tigrasti komarac
  tigrasti komarac

Da bi razvile jaja, ženke svih vrsta komaraca trebaju izvor proteina, koji dobivaju pijenjem krvi domaćinima. Ženka pronalazi svoju žrtvu koristeći složena osjetila ili kemo receptore za otkrivanje izlučivanja CO2 i vlage, tjelesne temperature i kemikalija koje čine miris. Autohtone vrste karakterizira povećanje aktivnosti u večernjim satima, dok invazivne vrste (npr. tigrasti komarci) karakterizira cjelodnevna aktivnost. Za razliku od običnog komarca, tigrasti komarci ne zuje, pa ih je ljudima teže otkriti.

Što znamo o komarcima?
 • Ženka leže jaja uglavnom na površinu vode.
 • Ličinke se izlegu nakon 48 sati.
 • Hrane se uglavnom mikroorganizmima.
 • Njihov razvoj uvelike ovisi o temperaturi okoline.
 • Životni vijek čestih vrsta komaraca je oko mjesec dana.
 • Većina komaraca je aktivna noću ili u sumrak, odmarajući se na skrovištima tijekom dana.
 • Oni su slabi letači i nerado idu dalje od nekoliko stotina metara od vode u kojoj su se izlegli.
 • Zimu provode u obliku jaja.

Najčešća skloništa komaraca

Moramo znati da su komarci loši letači i kreću se unutar 200 metara od mjesta gdje su se izlegli (tigrasti do oko 500 m). Kada se jaja iznesu, komarci (ženski komarci) većine vrsta komaraca nikada se ne kreću predaleko od svog legla.

U prirodnom okruženju preferiraju zadržavanje u blizini vode. Ličinke komaraca često se nalaze u prljavoj vodi, što se može provjeriti hvatanjem vode iz područja stajaćom vodom. U ovoj vodi vidjet ćete prisustvo velikih ličinki koje se pokušavaju vratiti na razinu vode.

Komarci se zapravo hrane cvjetnim nektarom, što vrtove čini idealnim mjestom za prebivalište. U vrijeme reprodukcije, kada ženke polažu jaja, također im je potrebna ljudska krv za njihovu novu generaciju. Pronalaze nas po ugljičnom dioksida kojeg izdišemo, na temelju kretanja i topline, do 30 metara udaljenosti. Da bi odložili jaja i da se razviju  ličinke u mladog komarca, potrebna im je stajaća ili spora tekuća voda najmanje nekoliko dana. Čak je i mala populacija dovoljna da dovrši proces i postane aktivna nova generacija komaraca.

Vrtni spremnici u kojima se sakuplja voda ili se pohranjuje voda za zalijevanje u vrtu, mogu biti njihov pravi medij. Ovi spremnici nemaju svoje prirodne predatore kao što su vodeni insekti i njihove ličinke, žabe.., tako da se ličinke komaraca mogu razmnožavati u iznimno  velikom broju koje se inače ne bi mogle razviti ni  približno toliko u prirodnom okruženju. Vrtne posude u kojima se čuva voda za zalijevanje, pa ih redovito pokrivajte nakon uporabe. Tigrastom komarcu dovoljne su izuzetno male količine vode. Dovoljno je malo vode u bocama ili stajaća voda u tanjurićima posuda  za cvijeće.

Odstranimo mogućnosti za razmnožavanje komaraca

Zaštita od komaraca

Kada smo aktivni oko kuće, u vrtu, tijekom šetnje prirodom ili u uživanju u zalasku sunca kod kuće ili na odmoru, naše će tijelo najbolje biti zaštićeno Effekt Protect sprejom protiv komaraca

 Effect Protect Repelent protiv komaraca

 • Učinkovita zaštita od običnih i tigrastih komaraca.
 • Vrlo nježan losion, suhe, neljepljive i kremaste strukture.
 • Nema poseban miris.
 • Proizvod je dermatološki ispitan.
 • Pogodno za uporabu za mlađu djecu.
 • Može se koristiti u kombinaciji sa kremom za sunčanje.
 • Nakon nanošenja omogućuje nam do 6 sati zaštite.

Ljeti imamo otvorene prozore u stanu kako bismo ga dobro prozračili. Obično u dom unosimo i komarce koji nas ometaju zujanjem i ubodima tijekom svakodnevnog odmora ili noćnog sna. Da biste potjerali komarce iz stambenih prostora, upotrijebite uređaj Effect Protect isparivač protiv komaraca. Nudi 60 dana učinkovite zaštite od običnih i tigrastih komaraca, uz kontinuirani rad do 10 sati dnevno. Testovi su pokazali stopostotnu učinkovitost tijekom 15 minuta, kako za obične, tako i za tigraste komarce. Proizvod sadrži  pomoću ne-parafinska otapala, što znači da nije opasan kada se udiše.

Virusi, koje komarci prenose

U Hrvatskoj se prati pojava određenih bolesti koje prenose komarci, poput groznice Zapadnog Nila i japanskog encefalitisa, dok tigrasti komarci prenose chikungujo, žutu groznicu, denga i zika virus. Izvor infekcija za ove bolesti je najčešće tigrasti komarac, azijska invazivna vrsta komaraca.  Srećom, Hrvatska  ima samo nekoliko infekcija godišnje. Ako puno putujete po različitim dijelovima svijeta, važno je saznati više o ovoj temi. 

Ljeto je vrijeme odmora – ali tada ima i komaraca

Pogledajte na internetu, pitajte putničku agenciju, nazovite NJIZ, u hotelu ili apartman  i provjerite postoji li opasnost od zaraznih bolesti na mjestu gdje namjeravate otputovati. Iako u Hrvatskoj komarci samo redovito prenose bolesti,  tamo gdje idete, to možda nije slučaj. Uz nekoliko prilično jednostavnih preventivnih mjera, možete olakšati sebi i svojoj obitelji odmor bez komaraca.

Zaštitu radije kupite kod kuće

Zaštita od komaraca jednako je važna kao i zaštita od sunca, pogotovo ako idete na odmor u područja gdje je moguće da će se prenijeti bolest povezana s komarcima. Unatoč našem oprezu, repelent se može zaboraviti kod kuće. U Hrvatskoj  ili unutar Europske unije stroži zdravstveni propisi primjenjuju se na tvari koje repelenti mogu sadržavati bez narušavanja zdravlja korisnika. Određena inozemna tržišta imaju labavije kontrole, pa pripravci mogu sadržavati štetne tvari koje su s razlogom zabranjene u Europskoj uniji. Stoga ne savjetujemo kupnju repelenta u lokalnoj trgovini izvan Europske unije.


Više proizvoda za zaštitu od komaraca i krpelja >>>