Sadnja i presadnja povrtnica - napravivrt.hr
Search
Search

Sadnja i presadnja povrtnica

29. 3. 2023

Dulji i topliji dani zovu nas u vrtove. Spremamo  se za pripremu vrtnih gredica. Vremena za planiranje je sve manje jer će s lijepim vremenom trebati požuriti i s radovima. 

Za povrćarsku proizvodnju tlo bi trebalo, po teksturi, biti lako do srednje teško, imati dobar kapacitet za vodu i zrak, povoljnu strukturu i  toplinska svojstva te dobru dreniranost. Tlo treba biti bogato organskom tvari s 3-6% humusa i dobro opskrbljeno makro i mikro hranjivima (dušik, fosfor, kalij, kalcij, ...) 

Priprema gredice za povrtnjak

Pomoću vrtnih alata odstranimo najprije korove i ostatke biljaka iz prethodne godine, a zatim prekopamo i usitnimo i veće grude zemlje. Pripremljenu  gredicu po površini posipamo organskim gnojivom Plantella Organik s dugotrajnim djelovanjem u obliku peleta pa ga pomoću grablji lagano unesemo u tlo. Jedna vreća od 25 kg dovoljna je  za 170 m2.Plantella Organik u peletima postepeno otpušta hranjive sastojke što je za biljku jako dobro. Plantella Organik utječe na stvaranje humusa u tlu, a to znači bogata tla i bogati urod, a što je pokusima utvrđeno, da su povrtnjaci dali 30% veću količinu plodova i bolje kvalitete. 

Ako su vam gredice male, najbolje je upotrijebiti 100% organsko gnojivo Bio Plantella Nutrivit Univerzal od 3 kg, kojeg upotrebljavate na isti način kao Organik, a možete ga koristiti i za dognojavanje tijekom cijele vegetacije.

Sjetva ili presadnja

Sjetva se obavlja od siječnja do travnja u zaštićenom prostoru ili direktno na otvorenom, ovisno o kulturi i roku uzgoja. Ako ste sijali sjeme u visoko kvalitetni supstrat Bio Plantella Start dobili ste kvalitetne presadnice, a već dva do tri tjedna stara presadnica s prvim listom je spremna za presađivanje.

Prilikom presadnje možemo zemlju u vrtnoj gredici obogatiti i prorahliti kvalitetnim supstratom Plantella Ideal. To je univerzalna zemlja s kvalitetnim humusnim tresetom za prozračnu strukturu tla te biljnim bio vlaknima i bio glinom za dobar razvoj korijena. Kod presađivanja sadnice dožive stres, pa ih je dobro poprskati ili zaliti Bio Plantella Vitom, vitaminskim kompleksom koji biljke ekstremno brzo jača.

U posude, lončiće ili na otvoreno sijemo začinske biljke koje će nam najviše trebati. Već kroz nekoliko tjedana imat ćemo vlastite zalihe peršina, vlasca, bosiljka

Direktnu sjetvu na pripremljenu gredicu obavljamo kada se temperature pozitivne jer sijanje u zemlju kada su temperature tla niske (oko 0 stupnjeva) ometa klijanje  sjemenja i proces traje duže, a može doći i do propadanja sjemena. Kako mlade biljke ne bi stradale od jutarnjeg mraza, zasijanu površinu možete prekriti agrotekstilom. Tako se sjetva može obaviti za oko 15 dana ranije nego pri klasičnom uzgoju. Agrotekstil se ne zateže da bi se biljke nesmetano razvijale, a bočne strane se ukopavaju kako vjetar ne bi zadigao agrotekstil.

Trajanjem cijele vegetacije povrtnjak zalijevamo otopinom tekućeg gnojiva Bio Plantella Vrtom. Zalijevanjem biljaka ovom ekološkom otopinom pomažemo da se bolje razvije korijenov sustav i takve će sadnice biti zdravije, bujnije i kvalitetnije plodonositi.

ZAŠTO JE VAŽAN PLAN SADNJE NA NAPRAVIVRT.HR?

Kvalitetnim planom vrta određujemo razmak sadnje i broj biljaka na površinu, a tako onda znamo broj potrebnih presadnica za naš vrt. Važno je poštovati plodored jer njime planiramo prostornu i vremensku izmjenu kultura na određenoj površini. Za planiranje i nacrt vrta i gredica najpametnije je kliknuti na web stranicu napravivrt.hr jer tamo je sve što trebate znati .

Milica Sekulić, stručni savjetnik Unichem Agro