KAKO UZGOJTI VELIK BROJ SLASNIH I ZDRAVIH JAGODA, BOROVNICA I MALINA - napravivrt.hr
Search
Search

KAKO UZGOJTI VELIK BROJ SLASNIH I ZDRAVIH JAGODA, BOROVNICA I MALINA

2. 3. 2023

Svi znamo da je ukusno sitno voće poput jagoda, borovnica ili malina prava riznica vitamina. U vašem vrtu zaslužuju sasvim posebno mjesto, a samim time i njegu.


U domaćem vrtu možemo uzgojiti veliku količinu jagodičastog voća na maloj površini koje možemo konzumirati zamrznuto u kasnoj zimi ili od njega napraviti marmeladu i sokove.
Obiteljski vrt s jagodičastim voćem trebao bi biti dimenzija 7 x 7 m ili veći ako želite posaditi različite vrste jagodičastog voća čiji prinos zadovoljava vaše potrebe.


Stvorimo uvjete za gredicu jagodičastog voća

Prije sadnje morate biti sigurni da vaš vrt ispunjava osnovne uvjete za odgovarajući rast i rodnost:

-Prvi je uvjet osunčani položaj. Jagodičasto voće nikada se ne smije saditi na sjenovitoj lokaciji kao nisko raslinje ili iza zgrada. Grmovi moraju biti posađeni na mjestu s dovoljno svjetlosti i prostora.
- Zemlja za jagodičasto voće mora biti meka, pomalo kisela i humusna. Jagodičasto voće nikada se ne sadi u tvrdom glinovitom tlu. Ako vam se vrt nalazi na tvrdom tlu, nužno je postaviti više gredice ili grebene za jagodičasto voće kojima pridružujemo različite dodatke za prozračnija tla (cjepanice, piljevina…).
- Jagodičastom voću nužno je osigurati dovoljno, ali ne i previše vode. Bez vode biljke bi uvele tijekom vrućih ljetnih dana kada ih većina počinje dozrijevati. Biljke najprije slabo rastu zbog neodgovarajućih uvjeta rasta. Malo je zemljišnih i bočnih rodnih izdanaka. Iduće godine biljke bujno cvatu te su prekrivene brojnim plodovima i listovima, dok se u trećoj godini osuše. Proces odumiranja još se brže manifestira kod jagoda.

Kako saditi jagodičasto voće?

  • Jagodičasto voće najbolje je saditi u redove. Time si olakšavate održavanje prostora ispod grmova u koji stalno prodire korov.
  • Grmove možete saditi na foliji protiv korova, što vam znatno olakšava posao. Sadnjom u redove omogućujemo i protok zraka između grmova, što pomaže u održavanju suhih i prozračenih grmova.
  • Redove sadnica koje imaju isti vijek trajanja ili trebaju podršku u uzgoju sade se zajedno. Time osiguravamo istodobnu obnovu nasada, što je iznimno bitno kod jagodičastog voća. Zajedno se sade i redovi sadnica koje moramo pokrivati, tj. prikladno zaštititi (mreže), od ptica koje odnose plodove.
  • Jagodičasto voće možemo saditi i kao živu ogradu. Za to su vrlo prikladni crni ribiz i aronija, zato što njihovi plodovi ne privlače nepozvane berače, a grmovi lijepo rastu u ograničenom broju.
  • Jagodičasto se voće može uzgajati i na balkonima u posudama (maline, borovnice…) ili u visećim posudama (jagode). 
  • Jagodičasto voće u rasadniku ima vrlo karakterističan izgled koji je zbog nužne podrške možda ponešto manje dekorativan od drvenastih biljaka ili ukrasnih grmova, ali nitko ne ostaje ravnodušan na prizor prekrasnih cvjetova, raznobojnih plodova i jesenskih listova.
Bio Plantella Organsku zemlju za borovnice osigurava odgovarajuću kiselost i sadrži visok udio organskih tvari i humusa u zemlji.

Jagodama, borovnicama i malinama potrebne su hranjive tvari

Jagode i ostalo jagodičasto bilje zahtjevni su u vezi s dohranom. Plodovi će biti sočni i bogati antioksidansima i vitaminima jedino ako osigurate kvalitetne hranjive tvari koje su im prilagođene.
- U slučaju jagoda, malina, kupina i sl. najbolje je upotrijebiti specijalno organsko gnojivo Bio Plantella Nutrivit za jagode. Riječ je o potpuno prirodnom gnojivu koje se smije upotrebljavati i u ekološkom uzgoju. Sadrži mnogo organskih tvari te huminske i fulvo kiseline, čime se pospješuje nastanak humusa. Tlo održava plodnim i punim života, dok se biljkama osiguravaju sve potrebne hranjive tvari za obilat prinos ukusnog voća.
- U slučaju američkih borovnica iznimno je važno upotrijebiti pravo gnojivo kojim se održava prikladna pH kiselost zemlje, zbog čega treba rabiti Bio Plantella Nutrivit za borovnice. Riječ je o potpuno prirodnom gnojivu koje cijelo vrijeme borovnice opskrbljuje hranjivim tvarima. Unatoč tomu, koristi se najmanje  godišnje.
- Tlo treba pognojiti ovim gnojivom i prije sadnje. Vrtnoj je zemlji potrebno dodati i kiselu te potpuno prirodnu Bio Plantella Organsku zemlju za borovnice koja osigurava odgovarajuću kiselost i sadrži visok udio organskih tvari i humusa.
  • Bio Plantella Nutrivit za borovnice je potpuno prirodno gnojivo, koje cijelo vrijeme borovnice opskrbljuje hranjivim tvarima.
    Bio Plantella Nutrivit za borovnice je potpuno prirodno gnojivo, koje cijelo vrijeme borovnice opskrbljuje hranjivim tvarima.