Voćnjak na balkonu ili terasi - napravivrt.hr
Search
Search

Voćnjak na balkonu ili terasi

20. 4. 2023
Nema većeg zadovoljstva od branja voćaka  direktno sa stabla (trešnje, jabuke, kruške, smokve ...) a još veće zadovoljstvo je kada nam voćke i uljepšavaju naš balkon ili terasu. Voćnjak na balkonu ili terasi zvuči nemoguće??

Patuljaste sorte voćaka prikladne su za uzgoj u posudama. Danas možemo nabaviti svaku voćku u patuljastom- mini  obliku i različitih sorata. Izaberimo voće koje najviše volimo i uljepšajmo svoj balkon ili terasu.

Patuljaste mini voćke

Voćke koje narastu od 70 do 140 cm visine. Plodovi su im standardne veličine, ovisno o sorti.
Sadimo ih zbog dekorativnog efekta i pogodne su za manje vrtove, balkone i terase .

Prednost uzgoja voća na balkonu:

- Na malom prostoru možemo imati različite sorte i vrste voćaka.

- Zauzimaju vrlo malo mjesta u usporedbi s klasičnim voćkama.

- Mogućnost premještanja voćaka zbog hladnoće, nepovoljnih uvjeta u doba cvatnje.

- Nezahtjevna rezidba.

- Dohrana i zalijevanje je jednostavnije.

- Jednostavnija je i kontrola i zaštita od štetnika i bolesti.

- Branje voća je jednostavno i dostupno.

Par savjeta kako i ove sezone imati bujan voćnjak na balkonu

Ako već niste nabavili mini voćke još nije kasno. Znamo da je klasične voćke najbolje saditi u jesen dok mini voćke možete saditi i sad.

U rasadnicima voćke rastu u kontejnerima i trebamo ih samo premjestiti u malo veću posudu ali opet ne preveliku jer u prevelikoj posudi razvijat će se korijenje a vegetacijski dio slabije a time će i rodnost biti slabija.

Izbjegavajmo presađivanje u doba cvatnje kako ne bi omeli oplodnju.

Za one koji imaju već minijaturne voćke na balkonima:

Kako minijaturne voćke na rastu bujno nije potrebno svake godine presađivati voćke, dovoljno je svake druge godine. Ako nećemo presađivati ove godine moramo svakako obogatiti zemlju organskim gnojivom i dopuniti posude kvalitetnim supstratom.

Gnojimo s Plantella organikom za sadnice. Visokokvalitetno organsko gnojivo sadrži prikladan omjer dušika, fosfora, kalija i svih drugih mikroelemenata potrebnih za rast voćaka. Pola kg po sadnici gnojiva bit će dovoljna a ako je biljka malena (jednogodišnja) dodajemo 200 -300 g peletiranog organskog gnoja.

Pelete Plantella organika za sadnice rasporedimo po rubu posude, ravnomjerno u krug oko voćke.
 
Tijekom godine i prilikom zalijevanja supstrat u posudi se slegnuo i potrebno je dopuniti posudu do korijenovog vrata same voćke. Biramo kvalitetan supstrat Plantella Ideal. Ovaj supstrat sadrži kvalitetan treset koji će dodatno obogatiti medij za rast voćke i sadrži bioaktivnu glinu koja će zadržavati vlagu za najtoplijeg vremena. Potrebnom količinom supstrata prekrijemo peletirano gnojivo i dobro zalijemo.

Kod uzgoja voćaka koje traže kiseliju zemlju koristimo Plantella zemlju za borovnice koja je prilagođene pH vrijednosti i time osigurava bujan rast borovnicama, aroniji, pitomom kestenu, rododendronima....Dognojavamo s organskim gnojivom za acidofilne bilja Bio Plantella Nutrivit za borovnice koji osigurava hranidbene elemente i poboljšava strukturu i aktivnost tla.
Vaša jedina dužnost tijekom ljeta je da vodite računa o zalijevanju i pojavi štetnika. Kako bi na vrijeme uočili štetnike na vašim malim voćkicama koristite Bio Plantella žute ploče. Na žutu boju ljepljive ploče zalijepit će se štetnici i tako možete na vrijeme reagirati s efikasnom zaštitom biljaka.