Sve o petunijama, surfinijama i milijun zvona - napravivrt.hr
Search
Search

Sve o petunijama, surfinijama i milijun zvona

14. 5. 2023
Tijekom ljeta mnogi se dive bujno cvatućim balkonima. No mnogi ne uspiju u prvom pokušaju sadnje ovih cvatućih ljepotica a zamijenile su ih manje zahtjevne cvatuće biljke. Međutim, uzgojiti i njegovati ih i nije tako zahtjevno.

PETUNIJE ILI SURFINIJE

U početku smo poznavali samo petunije s velikim, ali nježnim cvjetovima. Imale su kompaktan, uspravniji rast i velike, baršunaste, nježne cvjetove. Svake godine iz njih proizlaze i nove sorte i hibridi.

Posebno je dojmljiva baršunasta crna surfinija "Black Magic", koji se savršeno ističe u crno- bijeloj kombinaciji ili u sivoj s afričkim smiljem. Još ljepša bijela petunija je petunija "Tumbelina Melissa". Međutim, hibridi petunije pod imenom surfinija na tržištu su već gotovo 20 godina, a od pojave prve "revolucijske“ sorte, još uvijek svake godine testiramo sve novije sorte. Temelj uspjeha su prostrana korita, kvalitetan supstrat i zdrave, jake sadnice. Obavezno upotrijebite za sadnju visokokvalitetnu zemlju Plantella Balkoniu.

Plantella tekuće željezo dodano u vodu za zalijevanje zadovoljit će se potrebe biljaka za željezom tijekom vegetacijske sezone.

PRIHRANA

Naravno, surfinija zahtijeva redovitu njegu zalijevanjem, gnojidbom i čišćenjem. Samo na taj način naši balkoni mogu biti ukrašeni mnoštvom cvijeća. Za gnojidbu surfinije, petunije i miliun zvona koristimo specijalno tekuće gnojivo Plantella specijalno gnojivo za surfinije, koje sadrži hranjive sastojke i mikronutrijenate prilagođene ovim zahtjevnim vrstama ukrasnih biljaka.
Tekuća prihrana osigurava bujno cvjetanje u jarkim bojama, potiče pravilan razvoj korijena i poboljšava otpornost biljaka. Otopite gnojivo u vodi i zalijte tom otopinom svaki tjedan od početka proljeća do kasne jeseni. Ljeti kad biljka obilno cvjeta, gnojiti dva puta tjedno.
Uklanjanje ocvalih cvjetova je poželjno, ali nije neophodno. Prednost uklanjanja ocvalih cvjetova je u ograničavanju bolesti, ubrzavanju cvatnje i uljepšavanju nasada.
Strani stručnjaci savjetuju da se cvijeće mora ukloniti, uključujući stabljiku. Inače, na ostatku se počinje stvarati  sjeme i biljka slabije cvjeta. Istina je da neke petunije i surfinije brzo proizvode sjeme, ali ako imaju dovoljno gnojiva, bit će manje stvaranja sjemena. Ako je potrebno, mladice kratko skraćujte na pojedinim mjestima, što će potaknuti rast i cvatnju. Na ovaj se način preporučuje pomlađivanje biljke jednom mjesečno.
U bijeloj boji je izrazito atraktivna hibridna petunija Surfinija 'Snow' s mnoštvom manjih bijelih cvjetova. Naraste u dužinu i preko jednog metra i ima jako puno cvjetova.

BOLESTI SURFINIJA

Siva plijesan najčešći je razlog propadanja surfinije. Najviše nam stvara problema u kišnim godinama, ali pojavljuje se na ocvalim cvjetovima koji ne padaju, već se lijepe za vlažne listove biljke. Da biste spriječili, redovito uklanjajte ocvale cvjetove, a u slučaju napada prskajte odgovarajućim pripravkom protiv sive plijesni.

MILIUN ZVONA

A što je s milijunima zvona (Calibrachoa)? Iz iskustva možemo zaključiti da milijuni zvona uopće nisu osjetljivi - samo im trebamo pružiti prave uvjete da rastu i cvjetaju. Prvo im dajmo pravi medij za rast a zatim gnojiva. Ako smo sadili u Plantella Balkoniu najkvalitetniji supstrat onda s prihranom počinjemo mjesec dana nakon presađivanja, jednom tjedno, a ljeti dva puta tjedno. Surfinija i milijun plavih zvona mogu se saditi zajedno u koritima s rezervoarom vode, ali supstrat na vrhu treba biti malo suh i ne previše mokar.

Neugodnost koja se voli pojavljivati ​​su biljne uši, ali mogu se lako ukloniti prirodnim insekticidom Bio Plantella Flora Kenyatox Verde plus. Proizvod sadrži prirodan piretrin iz biljke dalmatinskog buhača i brzo djeluje kontaktno. Biljke treba redovito promatrati i reagirati već pri prvom pojavljivanju ušiju.


GDJE RASTU I KAKO IH KOMBINIRAMO

Petunije, surfinije i milijun zvona najbolje rastu na suncu, gdje će najbujnije cvjetati, a na manje svijetlim mjestima, kao i kod većine ostalih biljaka, izbojci će biti malo duži, a cvjetovi manji. Svakako najpopularnija kombinacija su tri boje zvona u jednoj posudi, poznate kao TRIXI. Ako im dodamo gauru, dobivamo kombinaciju za sunce, koja će također biti bogata u  visinu. Novija sorta žutih zvona 'Lemon Slice' pokazala se izvrsnom u društvu bršljana i surfinije.

Kombinacija bršljana i milijun zvona pobjeđuje i u skladu i u kontrastu nijansi boja. Možemo se igrati s bojama i kombinirati zvona s tamnom bojom, što je suprotnost bogatom  broju cvjetova. Još moderniju kombinaciju dobit ćemo ako u sadnju dodamo i tamnozeleni slatki krumpir ili australsku kordilinu. Svijetli kontrast i modnu notu mogu pružiti slatki krumpir ili protivak u jabučno zelenoj boji.

Ali zvona se dobro kombiniraju i dobro rastu u društvu mnogih drugih cvjetova: verbene, lobelije, ukrasne koprive, sanvitalije,  raznih trava, visećeg nevena, mlječka  i dihondre.
Velika prednost milijun zvona nad  surfinijom je ta što se novi cvjetovi preklapaju sa starim i stoga ih nije potrebno uklanjati. Punjena zvona su također vrlo popularna, među kojima je bestseler sorta 'Double Ruby' u tamnocrvenoj boji. Bluebells sa zbijenim cvjetovima sadi se na manje izloženim položajima.
I još jedna novost: križanac između petunije i kalibrahoje, zvan Supercal, pogodan je za balkone. Cvjetovi su tek nešto veći od milijun zvona, a cvatnja je jednako obilna.