Testirana učinkovitost: Uništite miševe i štakore - napravivrt.hr
Search
Search

Testirana učinkovitost: Uništite miševe i štakore

2. 10. 2023

Jeste li znali da je najmanje 30% sve hrane proizvedene u svijetu odbačeno jer je kontaminirano fekalijama urina i glodavaca? Jedan štakor proizvodi oko 6 litara urina godišnje, izluči  15.000 fekalija i oko 300.000 dlačica. To znači veliku vjerojatnost infekcije bolestima.


  • Glodavci posvuda. I u trgovini.
    Glodavci posvuda. I u trgovini.
Glodavci su posvuda. Skrivaju se u blizini kanta za smeće  i u podrumima, a tijekom večernjih šetnji gradom viđamo  štakore kako bježe od nas. U prirodi, miševi trče posvuda. U jesen se približavaju našim domovima u potrazi za hranom. A to je opasno za naše zdravlje.

Spriječite im pristup kući

Da biste zaštitili kuću ili okućnicu od miševa i štakora, zatvorite sve pukotine, zamijenite oštećena vrata ili prozore i postavite mreže na otvore. Isto tako zatvorimo otvore duž vodovodnih cijevi i električnih instalacija.  Također je važno održavati čistoću oko kanti, tako da nema hrane oko kanti za smeće , niti na hrpi komposta. Jer to je ono čime pozivamo štetočine u naš dom.

Glodavci su opasni po zdravlje

Miševi i štakori uzrokuju ekonomsku štetu oštećujući, onečišćujući i uništavanjem hrane, glodanjem građevinskog materijala  i instalacija. Prenošenjem opasnih bolesti može se ugroziti ljudsko zdravlje. Sjetimo se kuge koja se prenosila  od štakora i buha. U srednjem vijeku umirao je od toga veliki broj stanovništva. Prenose i nekoliko opasnih bolesti: hemoragična groznica, bjesnoća, leptospiroza, mišja groznica, koje su nažalost  u nekoliko slučajeva zabilježene i u Hrvatskoj.

Znamo da se glodavci vrlo brzo razmnožavaju. Kućni miš se razmnožava svaka 2 -  3 mjeseca po  5 - 15  mladih. Žive 1-3 godine i razmnožavaju se cijele godine. 

Crni štakor je spolno zreo sa 3-5 mjeseci. Godišnje napravi 3 - 6 legla sa  6 - 8 štenaca. Tako svaka ženka može imati gotovo 50 mladunaca godišnje.  

Izračun pokazuje da ako imaju  dovoljno hrane i ako ih ne uništavamo štakori iz 10 jedinki  razmnože se u roku od 36 mjeseci u 482 508 800 nova štakora, što je nezamisliv broj. 

Ratimor mamci su 100% učinkoviti

PRIMJER KONKURENTSKIH MAMACA

Suprotno uvriježenom mišljenju, miševi i štakori radije jedu svježu i kvalitetnu hranu nego pokvarenu hranu. Stoga rodenticidni mamci moraju biti izrađeni od visokokvalitetnih sastojaka. Da bi se utvrdila privlačnost mamaca, mamci se također testiraju i uspoređuju s drugom hranom u prirodi.

Što pokazuju testovi?

Mamce postavimo na udaljenost od 2-5 m za miševe a za štakore na 5-10 m.

1. Najjestiviji  mamac

Ratimor meki mamac testiranjem se pokazao kao najatraktivnija formulacija na tržištu. Rodenticid u obliku mekog mamca pogodan je za suzbijanje kućnih miševa kućnih, crnih i sivih štakora. Zbog svog sastava pogodan je za  uporabu svugdje, čak i tamo gdje glodavci imaju dovoljno  prirodne hrane, jer će preferirati meki mamac.  Ratimor mamacprivlačan je glodavcima zbog svoje sočnosti aromatične i bogate energetske vrijednosti.  Napravljen   je od mješavine različitih vrsta brašna, žitarica, masti i aroma, pa su  glodavcima ukusniji od zimnice  jabuka, krumpira, mrkve, ...

2. Vanjski mamci i vlažna mjesta

Rodenticide u obliku Ratimor brodifakum parafinski blok  je pogodan mamac  za suzbijanje kućnih miševa i crnih i sivih štakora. Sadržaj voska (parafina) osigurava iznimno djelovanje rodenticida čak i u vlažnim prostorima kao što su kanalizacija   i prostori  izloženi sunčevoj svjetlosti i temperaturnim oscilacijama.  Mamcima je dodan konzervans koji štiti proizvod od razvoja gljivica i plijesni.

3. Kud odlaze tretirani štetnici

Cijelo vrijeme dok postavljeni mamac nestaje, nastavljamo postavljati nove dok ne ostanu netaknuti. Ako puno mamaca nestane, imamo veliku populaciju glodavaca. Budući da mamac ima zakašnjelo djelovanje, učinak je vidljiv tek nakon nekoliko dana, tako da glodavac ne povezuje slabost s mamcem i nastavlja se hraniti njime. Kada se miš ili štakor počnu osjećati loše, povlači se od grupe i ugiba daleko kako ne bi "zarazio" druge članove legla.

I na kraju još jedan savjet:

Ako imamo vrlo veliku populaciju glodavaca, koristimo sočan i aromatičan Ratimor brodifakum meki  mamac, u kojem je učinak još jači jer djeluje nakon prvog hranjenja.

SAVJETUJTE SE S NAMA.

bacc.ing. agr.Milica Sekulić, stručni savjetnik Unichem agro

092 1941 694, hr.UNICHEM.si, napravivrt.hr