Jednostavni kulinarski balkoni, terase..
3. 5. 2023
Donedavno se smatralo
nepisano pravilo da su ukrasne biljke na prozorima i balkonima ekskluzivno samo cvjetajuće ukrasne biljke, danas
bez sadnje strukturnih biljaka i kulinarskih nasada praktički ne možemo zamisliti
ukrasni vrt na prozorima, terasama i balkonima. Isto tako, mit o biljkama se
mijenja.
Kulinarski nasad s povrćem
Vrlo praktično
je kada se na kuhinjskom prozoru,
balkonu ili terasi nađe mjesto za povrće i začinsko bilje. Ugodno je
kad otvorimo prozor ili balkonska vrata
i neposredno prije ručka uberemo sastojke, npr. za salatu od rajčice ili umak, za juhu, za domaći pest ili ubrati bilje za aromatiziranje voćne salate, napraviti osvježavajući koktel ili čaj.
Zdrave biljke možemo
posaditi u fino strukturiranu univerzalnu zemlju Plantella Ideal. Ideal
zemlja je idealna za sve vrste biljka, sadrži beli treset za prozračnost, crni
huminski treset obogaćuje supstrat s organskom supstancom, a dodana bioaktivna
glina ima sposobnost zadržavanja vode. Kako zemlja ima dosta hranjiva za
početni rast, poslije 3 – 4 nedjelje počinjemo redovitom gnojidbom organskim
tekućim gnojivom Bio Plantella Vrtom iz morskih algi za zdrav i jak korijenski
sustav, rast i cvatnju.
Za sve nasade možemo
koristiti i najkvalitetniju petkomponentnu zemlju Plantella Balkonia, koja
sadrži sve, huminski treset, bio vlakna, guano, aktivatore cvatnje i minerale
te hranjiva, za zdrav rast, a poslije 3
– 4 tjedna počnemo redovitom gnojidbom tekućim gnojivom Plantella Cvet, koji
pored hranjiva sadrži 11 vitamina za bujni rast do kasnih jesenskih dana. Ako
imamo više zelenih ili šarenolisnih biljki u nasadu možemo gnojiti i Plantella Listom.
-
Sadnja na kuhinjski prozor: koktel crvene rajčice, crvenolisnata grmolika bazilika, koja će davati utisak cvjetnog nasada, luk vlasac, patuljasti curry, zlatni origano, paprena metvica, limunska trava, žute koktel rajčice
-
Mini cvjetajući povrtnjak u posudi na balkonu, gdje sadimo: poriluk, blitvu, celer list, cvjetaču i majčinu dušicu – timijan
-
Lisnati kelj, kao glavna biljka za visinu u društvu slatkog kukuruza i kapucinke.
Stručni savjetnik Unichem
Agro ,Milica Sekulić