Kako uspjeti u uzgoju domaćih eko rajčica - napravivrt.hr
Search
Search

Kako uspjeti u uzgoju domaćih eko rajčica

15. 5. 2023

Rajčica je najomiljena i najčešća biljka u našim vrtovima. Za uspješan uzgoj potrebno je puno znanja, iskustva i truda. Toliko više, ako ih želimo uzgojiti na ekološki način. Ali jedan od glavnih trikova za uspjeh je, da izaberemo visoko kvalitetna sredstva za sadnju, njegu i zaštitu, jer ako se bolest jednom pojavi teško ćemo rajčicu riješiti od propasti. 

Zdravlje rajčica ovisi o temperaturi tla kod sadnje

Krajem travnja, ako je dovoljno toplo i u svibnju presadnice plodovitog povrća iz zaštićenih prostora sadimo na otvorene površine. Rajčice, paprike, tikvice i patlidžani sade se na otvoreno u fazi 5-7 listova. 

Pravo vrijeme za sadnju je trenutak kada se tlo zagrije na 15°C jer trebaju više topline. Taj podatak je bitan jer kod temperature niže od 10°C njihov rast se prekida i nema cvatnje.  

Organska gnojidba rajčica je jako bitna

Specifične vremenske prilike ovog proljeća mnogima nisu dozvolile pripremne radove u vrtovima, ali je vrijeme za primjenu kvalitetnog organskog gnojiva. 

Najbolji za poboljšanje kvalitete tla u povrtnjaku je Plantella Organik K, 100% organsko gnojivo dugotrajnog djelovanja, koje osim bogatog sastava sadrži i više kalija. Kalij je bitan za  čvrste i ukusnije plodove bogate vitaminima. Kalij takođe regulira opskrbu vodom i time povećava otpornost na sušu. 

Za manje vrtove i visoke gredice  posebno je primjereno potpuno organsko gnojivo veće vrijednosti Bio Plantella Nutrivit za rajčice i plodovito povrće, kojeg možemo upotrijebiti za pripremu tla za sadnju, a isto i za dognojavanje. 

Pri sadnji u gredice dodajemo odličan supstrat za sadnju i presađivanje Bio Plantella Zemlja za rajčice

Rajčica: planiranje sadnje i plodored

Rajčici su dobri susjedi grah, češnjak, kupusnjače, salata glavatica, poriluk, kukuruz, mrkva, peršin, lisnata salata, cikla, celer, a loši susjedi grašak, koromač, krumpir. Rajčica dobro podnosi samu sebe, a ispred nje u plodoredu ne mogu biti iz iste porodice npr. krumpir ili paprika, a nakon rajčice sade se mahunarke. Paprika također ne podnosi samu sebe.
 
Da bi presadnice dobro podnijele stres samog presađivanja, odlično pomaže prirodno gnojivo Bio Plantella Vita, vitaminski kompleks sa ekstremno brzim djelovanjem. 

Kasnije redovito dognojavamo tekućim organskim gnojivom Bio Plantela Organskim gnojivom za rajčice iz morskih algi i s dodatkom prirodnog kalija za zdrave i sočne plodove. 

Nakon sadnje rajčice, paprike i patlidžana potrebno je obaviti navodnjavanje, najbolje vrijeme je jutro.

i kod rajčice sve su modernije sadnje u posude

Evo nekoliko primjera kombinirane sadnje plodovitog povrća u njima. 

Eko zaštita od bolesti u paketu sve za zdrave rajčice

U paketu sve za zdrave rajčice nalaze se i sredstva protiv truleži i pucanja rajčica kao i sredstvo protiv bolesti plamenjače, pepelnice i plijesni, ali o tome ćemo pisati u svibnju, kada u vrtu, visokim gredicama i posudama sve malo poraste. A ta sredstva su Bio Plantella Kalcijevo listno gnojivo za rajčice i Bio Plantella Vital za rajčice, na bazi poljske preslice.


Plantella savjet: Bio zaštita i prihrana plodovitog povrća

Aktualno:

 • Tikve i tikvice vole sunce
  25.04.2018
  Među zelenim je povrćem najvjerojatnije baš svijet tikvica najšareniji i najraznovrsniji – od malih, desetak grama teških tikvi, pa sve do divovskih bundeva.
 • Podignute vrtne gredice - pravi su hit
  07.04.2017
  Podignute vrtne gredice su gredice koje su podignute od tla i na taj način omogućuju bolji, lakši pristup i rad sa manje sagibanja. Gredice mogu biti izrađene od raznih materijala kao što su drvo, kamen, beton, cigla i podižu se na različite visine od 30 do 120 cm.
 • Jednostavni kulinarski balkoni, terase..
  03.05.2023
  Donedavno se smatralo nepisano pravilo da su ukrasne biljke na prozorima i balkonima ekskluzivno samo cvjetajuće ukrasne biljke.