Uši - napravivrt.hr
Search
Search

Uši

Lisne uši su u vrtovima često prisutne i zbog brzog razmnožavanja uzrokuju veliku štetu u nasadima. Osim sisanja sokova na lišću, probijanjem biljnog tkiva također pospješuju infekciju biljaka s drugim uzročnicima.

Štete koju uzrokuju lisne uši

Lisne uši sišu sok iz listova i mladih vrhova, stoga se biljka slabo razvija i pod jakim napadom čak i propada. 

Budući da se lisna uš brzo zasiti šećera, no ne i bjelančevina, luči šećernu tvar ili mednu rosu. odlaže ju na biljkama, stoga napadu lisnih uši često slijedi još i čađa. 

Zbog medne rose na biljke brzo stignu mravi koji se s njom hrane. Da bi uši marljivo izlučivale mednu rosu, pomiču se na druge, zdrave dijelove biljke.

Mjere protiv lisne uši

Protiv ušiju u povrtne gredice namjestimo Bio Plantella žute ljepljive ploče, koje postavimo što bliže tlu. Kad primijetimo uši, odmah djelujemo i poprskamo biljke ekološkim pripravkom na bazi prirodnog piretrina iz dalmatinskog buhača Bio Plantella Flora Kenyatox Verde.

Blizu biljaka posadimo kadulju, dragoljub, lavandu i kadificu jer ih te korisne biljke odbijaju, a u vrt privlačimo i više prirodnih neprijatelja, kao što su uholaže i bubamare.

Uholažama postavimo naopako okrenut lončić za cvijeće koji napunimo suhom travom, kartonom, slamom i slično. Tako pripremljen lončić za cvijeće tijekom dana služit će im za skrivanje, a mi ćemo ih zajedno s lončićem prenijeti  negdje drugdje, gdje je potrebno, da pojedu kakvu lisnu uš. Bubamarama nudimo zaklon, kao na primjer tanje deblo odnosno granu u koju izbušimo nekoliko centimetara duboki otvor.

  • Bio Plantella žute ljepljive ploče odlična su mehanička i posve prirodna zaštita biljaka
    Bio Plantella žute ljepljive ploče odlična su mehanička i posve prirodna zaštita biljaka
  • Bubamara se hrani ušima
    Bubamara se hrani ušima