Orhideje - cvjetno veselje u našem domu - napravivrt.hr
Search
Search

Orhideje - cvjetno veselje u našem domu

5. 12. 2018

Cvijet orhideja od davnina simbolizira ljubav i romansu. U hladnije doba godine kada puno vremena provodimo u kući važno nam je da smo okruženi dragim biljkama. Za orhideju kažu da je cvijet uspješnih ljudi, no kako biti uspješan u uzgoju orhideja saznajte u nastavku. Jedan od najvećih razloga zbog čega se ljudi zaljubljuju u sobne orhideje je njezin cvijet. Svaka vrsta orhideje ima različite zahtjeve za cvjetanje i kod većine komercijalnih sorti veoma su jednostavni. Orhideje koje rastu na suncu ili gdje su povremeno sušna razdoblja imaju debelo, kožasto lišće s voštanom prevlakom koja štiti od isušivanja ,vrste koje rastu više u sjeni imaju dugo i tanko lišće. Kod većine orhideja listovi su višegodišnji, dok kod drugih, osobito onih s naizmjeničnim rastom listova u parovima, listovi se odbacuju svake godine i razvijaju novi zajedno s novim pseudolukovicama.

Nakon cvatnje stabljika koja je nosila cvjetove podrezuje se do ispod prvog cvijeta jer na tom mjestu mogli bi narasti novi cvjetovi. U slučaju sušenja cijele cvjetne stabljike najbolje ju je odrezati pri osnovi. Nakon otprilike 3 mjeseca moguće je očekivati rast nove stabljike s pupovima.

Najpopularniji kultivari za kućni uzgoj

Cymbidium

Patuljasti kultivari omiljeni u kućnom uzgoju. Promjer cvijeta oko 4 cm.

Cattleya-Katleja  (kraljica orhideja)

Vole položaje uz južni ili zapadni prozor. Izbjegavajte izlaganje biljaka jakom suncu ili zaštitite biljku zavjesom. Prskajte ih mekom vodom svaka dva dana. Zalijevajte svaka tri dana tijekom rasta, ali pustite da se supstrat lagano osuši. U jesen, kada se rast usporava i stvaraju se cvijetne stapke, zalijevaju se rjeđe i čuvati ih treba na nižoj temperaturi, sobna temperatura bi  trebala biti između 13 i 25 stupnjeva.

Miltonia

Zbog oblika cvijeta ima nadimak orhideja pomajka- maćeha. Ima baršunasto, vrlo mirisne cvjetove u skupinama na kraju stabljike. Oni trebaju redovitu gnojidbu i vlažan supstrat, a ljeti zalijevanje 2-3 x tjedno. Vole vlažnost između 55 i 65% i temperaturu između 10 i 30 stupnjeva. Preporučljivo je presaditi svake 2 godine.


Njega orhideja

Za sadnju i presađivanje orhideja preporučljivo je koristiti visokokvalitetni supstrat za orhideje. Najbolji izbor je Plantella Specijalna zemlja  za orhideje, supstrat za sadnju napravljen od mješavine kore, kokosovog  vlakna i perlita, s dodatkom hranjivih tvari.

Za gnojidbu orhideja možemo koristiti:

Zalijevanje orhideja

  •          potapanjem biljke u vodu. Cijela posuda se uroni u vodu i ostavi nekoliko sati da supstrat upija vodu. Nakon toga se ocijedi sva voda kako biljka ne bi stajala u vodi.                                                             U suprotnom moglo bi doći do razvoja bolesti ili truljenja.
  •         za zalijevanje se koristi kišnica, destilirana voda ili barem nekoliko dana odstajala voda iz vodovoda kako klor ne bi naštetio biljci. Ako supstrat u kojem raste orhideja nema u sebi dovoljno hranjivih                 tvari, potrebno ju je  redovito prihranjivati kroz zalijevanje. U suprotnom cvjetovi orhideje će biti manji, pupovi mogu žutiti i otpadati.


Orhideje imaju tendenciju da ih napadnu vunasta i lisne uši. Najbolje ih je ukloniti s vatom natopljenom u alkoholu, ili pošpricamo biljku prirodnim insekticidom BIO PLANTELLA THYMI.

Tamne mrlje na lišću u obliku mozaika ukazuju na pojavu virusa. To se ne može eliminirati, pa je biljke potrebno uništiti.

Nakon cvatnje stabljika koja je nosila cvjetove podrezuje se do ispod prvog cvijeta jer na tom mjestu mogli bi narasti novi cvjetovi. U slučaju sušenja cijele cvjetne stabljike najbolje ju je odrezati pri osnovi. Nakon otprilike 3 mjeseca moguće je očekivati rast nove stabljike s pupovima.


Milica Sekulić, savjetnik Unichem Agro