U povrtnjaku prirodno protiv bolesti i štetnika - napravivrt.hr
Search
Search

U povrtnjaku prirodno protiv bolesti i štetnika

28. 6. 2019

O biljkama u povrtnjaku treba brinuti tijekom cijele godine, a ne samo u trenutku kada nastupi problem.Vrt pratimo iz dana u dan i u njemu nastojimo održati što prirodniji uzgoj povrća.

Povrtlarske zapovijedi kako bi sačuvali zdravo povrće

1.   Tijekom godine održavamo tlo uravnoteženom i pravovremenom gnojidbom organskim  gnojivima (stajnjak, kvalitetna peletirana organska gnojiva – Plantella Organik i Biogrena).Težnja nam je smanjiti uporabu mineralnih gnojiva jer upotrebom samo mineralnih gnojiva zakiseljujemo zemlju, uništavamo mikroorganizme, zagađujemo podzemne vode. Organskim gnojivima pospješujemo stvaranje humusa, poboljšavamo strukturu tla, utječemo na razvoj mikroorganizama u tlu, povećavamo plodnost tla.

2.  Poštivamo plodored i na istom polju ne uzgajamo istu kulturu bar sljedeće 4 godine. Na taj način ne dozvoljavamo štetočinama i bolestima da se razviju i razmnože. 

3.  Pratimo pojavu štetnika Bio Plantella žutim, plavim i bijelim ljepljivim pločama

Kod pojave biljnih ušiju  potrebno je biljke prostorno izolirati da se druge biljke ne bi zarazile. Kako bi pravovremeno reagirali da se razmnožavanje uši ne bi otelo kontroli, postavimo Bio Plantella žute ljepljive ploče u povrtnjaku. Pomažu nam da uočimo ima li štetnika u našem povrtnjaku, ali i voćnjaku. Smanjuju broj ušiju, pa se one ne mogu tako brzo razmnožavati, a time se smanjuje i njihova štetnost.

Protiv širokog spektra  štetnika (uši, tripsi, …) borimo se prirodnim sredstvom Bio Plantella Thymi koji djeluje kao insekticid, a pripravak je na bazi ulja iz biljke timijan (Thymus vulagris) i ulja kleka - šmrike (Juniperus communis). Uspješno riješava lisne uši i nema karence.

4.  Potaknemo razmnožavanje korisnih kukaca u organskom vrtu (bubamara, uholaža, zlatooka) Važno je naučiti koji su kukci korisni a to znači da se hrane raznim ličinkama štetnih kukaca. Za korisne kukce možemo izraditi i hotel.

5.  Koristimo mehaničke lovke i zaštitu ( ljepljiva traka, prekrivanje - zaštita nasada s mrežom…)

6. Jačamo imunitet biljaka s prirodnim vitaminskim kompleksom Bio Plantella Vita i aminokiselinama Bio Plantella Vrt.  

Povrće teba dohranu kako bi stimulirali jačanje korijena i brži rast biljaka. Krastavac, tikvica, paprika, lubenica, dinja, kupus, kelj, cvjetača trebaju mnogo hranjiva zato ih svakih 14 dana prihranjujemo tekućim organskim gnojivom na osnovi morskih algi Bio Plantella Vrt. Ovom dohranom jačamo biljke vitaminima iz skupine B za veću otpornost, aminokiselinama, huminskim kiselinama te ugljikohidratima kao rezervnu zalihu hranjivih tvari.

7.  Preventivno koristimo ojačivače tkiva biljaka na prirodnoj bazi npr. poljske preslice. Što manje zaštitnih sredstava cilj je ekološkog vrtlarenja. Da bi naše biljke ostale zdrave do cvatnje i berbe štitimo ih prirodnim pripravkom na bazi poljske preslice Bio Plantella Natur.  Zbog visokog sadržaja silicija, kalcija i kobalta te ostalih minerala  poljska preslica je inače dobro poznata kao odlično sredstvo za suzbijanje bolesti na voćkama, povrću i ukrasnom bilju (među njima pepeljaste plijesni, plijesni, krastavosti, oslabjelosti biljaka zbog bolesti, uvenulosti i ostalih gljivičnih  bolesti). Bio Plantella Natur  možemo  nabaviti već razrijeđenog i spremnog za upotrebu u boci sa prskalicom ili u obliku koncentrata. 

8.  Sadimo korisne biljke koje djeluju repelentno, kombinacije povrća, ukrasnog i začinskog  bilja (kadifice, neven, bosiljak)

Milica Sekulić, agronom - stručni savjetnik Unichem Agro