OPORAVIMO BILJKE OD NISKIH TEMPERATURA - napravivrt.hr
Search
Search

OPORAVIMO BILJKE OD NISKIH TEMPERATURA

29. 3. 2020
Visoke temperature tijekom siječnja, veljače i početkom ožujka natjerale su biljke u vegetaciju. Neke voćke su procvjetale a neki pupovi spremni na otvaranje. Većinu uzgojenih presadnica presadilo se na trajno mjesto u vrtove.

Zadnjih par dana šok od niskih temperatura, u nekim područjima snijeg i mraz a velike štete uzrokuje i jak i hladan vjetar. Kako će se biljke oporaviti??

Oni koji su biljke zaštitili agrilom imati će manje štete ali svejedno će biljke usporiti rast. Za potpunu dijagnozu štete od mraza na voćkama treba pričekati do kretanja vegetacije. Ne treba brzati i raditi rezidbu cijelih grana već treba pričekati nove pupove koji bi se mogli aktivirati na početku vegetacije i dati nam znak do kuda je biljka stradala.

Nakon ustanovljene štete od mraza, a kod kojih nije došlo do potpunog odumiranja biljnih organa, treba tretirati biostimulatorom, odnosno pripravkom na bazi aminokiselina, kao što je Bio Plantella Vita.

Presadnice koje smo presadili u vrtove oporaviti će se ovakvim tretiranjem i čim temperature porastu biljke će brzo napredovati.


Bio Plantella Vita prirodni je vitaminski kompleks za prehranu i jačanje biljaka te povećanje otpornosti na vanjske vremenske uvjete i stres, kao što su vrućina, mraz, suša, vjetar, tuča, bolesti...

Korištenjem Bio Plantella Vite stvaramo izuzetno povoljno okruženje za razvoj korijena i mikroflore što je uvjet za obilnu cvatnju i veći urod. Visok sadržaj vitamina, osobito vitamina B skupine, te optimalna kombinacija aminokiselina i huminskih kiselina zajedno utječu na sustav zemlja-korijen-biljka i na taj način omogućavaju biljkama vrlo brz te bujan rast, a biljke tako postaju otporne na različite čimbenike stresa ili se brzo oporavljaju.

Sve biljke možemo tretirati folijarno 60 ml Bio Plantella Vite / 10 l vode  ili zalijevanjem korijenovog sistema  60-100 ml / 10 l vode ( količina ovisi o šteti i veličini biljke) svakih  15 dana. Naravno, prskanje obavimo u vrijeme kada ne puše vjetar i kad su temperature više od 5C.

Voćke koje prihranjujemo s Bio Plantella Vitom su  izdržljivije, jače zelene boje, bolje čuvaju plod, lakše podnose stres od razlike  temperatura.

Posebnu pažnju posvetimo i voćkama i ukrasnim biljkama u posudama. Zalijevanjem korijenovog sustava biljke će se brzo oporaviti.

Obavezno premazivanje oštećenja na voćkama Bio Plantella arbosan smolom

Nakon rezidbe oštećenih ili polomljenih grana na voćkama obavezno ranu treba namazati kvalitetnim voćarskim voskom.

Odlična i kvalitetna je Bio Plantella Arbosan smola koja omogućava detaljno mazanje i brzo zacjeljivanje. Vosak je otporan u svim vremenskim prilikama, zato dugotrajno štiti od prodora štetnih organizama u tkivo biljaka.

Praktična tuba Bio Plantella Arbosan smole od 350 g na vrhu ima spužvicu kojom se lako premazuje rana na voćkama.

Milica Sekulić, agronom - stručni savjetnik Unichem Agro