BOLESTI I ŠTETNICI, KOJI NAM U KASNO LJETO ZADAJU BRIGE - napravivrt.hr
Search
Search

BOLESTI I ŠTETNICI, KOJI NAM U KASNO LJETO ZADAJU BRIGE

26. 8. 2020
Bili smo vrijedni u vrtovima od ranog proljeća, kad smo uzgojili presadnice, pa sve do sada kasnog ljeta kada ubiremo plodove svoga truda. Mnogim povrtnim kulturama ali i ukrasnim biljkama možemo produžiti rast i plodonošenje ako ih sačuvamo zdravima i od napada štetnika

Od bolesti povrtnjak i dalje treba čuvati od:

Pepelnice

Rajčice najčešće napada Oidium lycopersicum, a patlidžan i paprike napada Laveillula taurica. 
 
Kod obadvije vrste pepelnice prvi simptomi zaraze javljaju  u obliku žućkastih pjega. Na mjestu pjega vide se  bijele prevlake (konidije i micelij gljive). 

Kada je lišće  napadnuto pepelnicom ono žuti i uvija se, nakon čega se suši, kod paprike otpada a kod rajčice ostaje visjeti na stabljici. Pepelnice su najopasnije krajem  ljeta i početkom jeseni.  

Plamenjače

Za suha i vruća  vremena nema plamenjače na biljkama. Čim počnu kiše i vlažna jutra i noći pojavljuje se na povrtnim i ukrasnim biljkama. Napada sve dijelove biljke, stabljiku, plod ali i gomolj. 

Bolest počinje na krumpiru a zatim se seli na druge kulture. Na listu se javljaju pjege nepravilna oblika koje su ispočetka svijetlosmeđe a kasnije potamne i nekrotiziraju, dok peteljke lista još ostaju zelene  a na stabljici se pjege najčešće pojavljuju na mjestu spoja s lisnom peteljkom (zbog mogućnosti zadržavanja vode u tom žlijebu), pjege su elipsastog oblika i  zahvaćaju parenhim kore. Na plodovima  se javljaju manje tamno obojene i ulegnute pjege. 

Efikasna rješenja problema:

 • Protiv pepelnice ali i plamenjače najbolja mjera zaštite je preventiva. Iz iskustva znamo kada je moguća pojava bolesti  i zato počnemo biljke prskati preventivno kako bi umanjili mogućnost zaraze. Kako bi spriječili pojavu pepelnice biljke redovito prskamo Bio Plantella Natur koji sadrži ekstrakt brižno odabrane poljske preslice, iznimno bogate silicijem, kalcijem i kobaltom te optimalnim sadržajem ostalih minerala i vitamina E. Silicijeva kiselina učvršćuje stanične membrane biljaka koje tako  postanu otpornije, a sumporni spojevi biljke jačaju.  Zbog visokog sadržaja silicija, kalcija i kobalta te ostalih minerala,  poljska preslica je inače dobro poznata kao odlično sredstvo za suzbijanje bolesti na voćkama, povrću i ukrasnom bilju
 • Čim zapazite plamenjaču  odmah uklonite i spalite zaražene dijelove kako bi spriječili širenje bolesti. Ako zalijevate rajčice, nikako nemojte polijevati biljke, nago zalijevajte kraj stabljike, po tlu. Biljke ojačajte Bio Plantella Vitom koja sadrži visok sadržaj vitamina, osobito vitamina B skupine, te optimalna kombinacija aminokiselina i humusnih kiselina koje zajedno utječu na sustav zemlja-korijen-biljka i tako omogućavaju biljkama vrlo brz te bujan rast, a biljke tako postaju otporne na različite čimbenike stresa. 
 • Pravilo je da biljke iz iste obitelji (npr pomoćnice: rajčica, krumpir, paprika, patlidžan, duhan...) često napadaju isti bolesti i nametnici. Stoga je glavna preporuka nikada ne saditi biljke iz iste obitelji jednu pored druge, jer tako olakšavate prijenos bolesti s jedne na drugu vrstu.

Štetnici koji nam u kasno ljeto zadaju brige:

Tripsi

Usisavanjem biljnog soka tripsi uništavaju listove - uvijaju se i dobivaju srebrnast izgled. Prezimljuju na korovu ili u gornjem sloju tla. 

Postoje razne vrste tripsa i rade štetu na povrću i ukrasnim biljkama:
 • Duhanov trips napada od povrtnica kupus, luk i poriluk a zatim i susjedno povrće rajčicu, papriku, krastavac, tikvice i lubenicu.
 • Kalifornijski trips napada krizanteme a osim njih i gerbere, ruže, afričke ljubice, ciklame i dr. cvijeće, a među povrtnim kulturama najviše šteti paprici, salatnim krastavcima i salati.
 • Trips gladiole osim gladiola napada kale, karanfil, irise, amarlis, frezije i narcise.

Žičnjaci i grčice hrušta

Rade oštećenja na podzemnim dijelovima biljaka (gomolj, korijen biljke). Na gomolju krumpira žičnjaci rade uske hodnike  dok grčice prave  površinska plića udubljenja. Na mladim jesenskim presadnicama  povrća pregrizu  korijenov vrat ili korijenje pa biljke ugibaju. 

Grčice vole vlažno tlo i masovniji napad je za kišnih dana. 

Gusjenice

Na povrću, najviše na kupusu, karfiolu, brokuli.., na voćkama i ukrasnim biljkama, pogotovo ružama i pelargonijama, vidimo omotano, šupljikavo izgriženo lišće. 

Na donjoj strani lišća možemo vidjeti jaja, a možemo primijetiti i gusjenice.

Listne uši

I u jesensko vrijeme se na mladim izbojcima ponekad pojavljaju uši koje  čine štetu sisanjem sokova čime direktno iscrpljuju biljke, a biljka reagira karakterističnim uvijanjem listova (kovrčanjem). 

Uši izlučuju ljepljivu i slatku tekućinu (mednu rosu) na koju se naseljavaju gljivice čađavice koje loše utječu na fotosintezu i na izgled ploda.

Efikasna rješenja problema:

 • Protiv duhanovog i kalifornijskog tripsa koristimo insekticide  Vertimec ili Karate zeon.
 • Zaštita biljaka od žičnjaka i grčica hrušta je najefikasnija kada   uklanjamo odrasle primjerke iz zemlje. To sprječava izravnu štetu, polaganje jaja i posljedični razvoj. Protiv grčica  u vrtu možemo si pomoći agrotehničkim mjerama, kao što su: dobra rotacija usjeva, rana sjetva, koordinirana gnojidba i obrada tla.
 • Protiv gusjenica na povrću, voćkama i  ukrasnom  bilju  poprskamo prirodnim sprejem od timijana i kleka Bio Plantella Thymi. Prskanje još 2 puta ponovimo u razmaku od tri dana. Ako kiša ispere nanos, sljedeći dan ponovno prskamo.
 • Za uništenje gusjenica odličan je i prirodni insekticid Bio Plantella Flora kenyatox verde. Bitno je prskati po štetnicima odmah kad štetnike primijetimo. Obavezno prskamo i donje dijelove listova. Za najbolji učinak prskamo ujutro ili navečer a prskanje ponovimo za 3 dana. Uništeni štetnici će pasti ili će ih vjetar otpuhati.
 • Velika preporuka je i korištenje Bio Plantella žutih ljepljivih ploča protiv širokog spektra štetnika na biljkama . Ljepljive ploče s brižno odabranom nijansom žute boje nezaustavljivo privlače brojne biljne štetnike kao što su trešnjina muha, razni zavrtači, jabučni savijač, maslinova muha, voćna osa, te odbija vrtne štetnike, među njima lisne uši, cvjetne štitaste moljce, buhače, buhice, grahove žiške i razne muhe, posebno lukove muhe. Kada se štetnik približi ploči, zalijepi se na brzo ljepljiv premaz entomološkog ljepila.