POMOZITE TRAVNJAKU, DA SE OPORAVI OD JAKOG SUNCA I LJETNIH VRUĆINA - napravivrt.hr
Search
Search

POMOZITE TRAVNJAKU, DA SE OPORAVI OD JAKOG SUNCA I LJETNIH VRUĆINA

2. 9. 2020
Nakon žege i visokih temperatura došlo je vrijeme da oporavimo travnjak kako bi uživali u njegovoj ljepoti cijelu jesen i dugo u zimu. Kiše u zadnjih 10 dana povoljno su djelovale na zbijeno i suho tlo a sad je na nama red.

1. Izgrabljajmo travnjak

Gustim grabljama za travu izgrabimo višak suhe i uvele trave ali i oslobađamo prostor kako bi lakše vidjeli gdje nedostaje trave  a tako i podižemo polegnutu trevu koja se polegla zbog visine.

2. Pokosimo travnjak

Košnja je sada obavezna i može malo niže nego inače. Zbog nižih temperatura ali i padalina trava će brže rasti u narednom periodu.

3. Rješimo se mahovine

Za uklanjanje mahovine koristimo specijalno sredstvo Plantella protiv mahovine, koje uništava i spriječava razvoj mahovine na travnjaku, travnjak čini rahlijim i obogaćuje  ga hranjivim tvarima. Sadrži osnovna hranjiva (dušik, fosfor, kalij) koja omogućavaju brz rast i lijepu zelenu boju. 

Pored hranjiva sadrži i željezo, koje uklanja mahovinu te kremeni pijesak, koji povećava prozračnost travnate površine. Kad se mahovina osuši, odstranimo je grabljama a na očišćenoj površini niknut će nova trava. 

4. Prozračimo travnjak

Prozračivanjem se smanjuje zbijenost tla i omogućuje rast korijena u dubinu. Travnjak prozračiti vilama ili vertikulatorom, a rupe ispuniti sredstvom za poboljšavanje svojstva tla Plantella Biovit koji sadrži bentonit i zeolit i time pozitivno djeluje na teksturu tla. Tlo je rahlije i poboljšava se vodozračni režim  a ujedno i se neutralizira pH vrijednost zemlje.

5. Dosijmo travu

Ako na travnjaku imamo rupe zbog uklonjene mahovine ili zbog tog što se trava osušila ili uništila potrebno je travu dosijati. Najbolja travna mješavina za dosijavanje je Plantella Contessa s obloženim sjemenom, koje najbolje klija i ne vole ga ptice.  

Na sunčanim sredozemnim područjima uspješna je i posebna mješavina trava Plantella Adria. Za nezahtjevne površine koristimo sjeme trave Plantella Univerzal koje brzo raste i prikladno je za sve vremenske uvjete i položaje. Ako imamo travnjak u sjeni koristimo sjeme trave Plantella Viva

6. Pognojimo travnjak

Pri dosijavanju malih praznih mjesta na starom travnjaku ne smijemo zaboraviti na poboljšanje rodnosti tla. Travnjak će biti lijep samo uz pravilnu i dovoljnu količinu hranjivih tvari. Ako su biljke trave neishranjene i slabe, brži je i lakši prodor mahovine.

Prva mjera za povećanje rodnosti tla je povećanje udjela humusa u zemlji, što ćemo postići  stopostotnim organskim gnojivom s dugotrajnim djelovanjem Plantella Organik. Organska tvar prelazi u humus, što u tlu povećava pore tla, a time u gustim tlima povećavamo vodopropusnost i bolji odnos voda-zrak. Kod pjeskovitog tla omogućava da se vlažnost zadrži dulje vrijeme.
Za one, koji žele najsuvremenije i najbolje danas je na tržištu i najnovije membransko gnojivo Plantella Formula 365 za trave, kojeg rasporedimo po površini. Membransko gnojivo Plantella Formula 365, kako već ime gnojiva samo kaže,  upotrijebimo samo jednom u godini jer se hranjive tvari postepeno oslobađaju čitave godine, ovisno o temperaturi i vlazi. Za gnojenje 100 m2 travnate površine potrebno je 3 kg gnojiva. 

Za bolje prezimljavanje trave pripremili smo i Plantella specialno gnojivo za jesensko gnojenje trave koje jača korijenje i samu biljku, a tako gnojena trava biti će otpornija i brže spremna na rast u proljeće. Ovo gnojivo sadrži manje dušika a više fosfora i kalija što osigurava otpornost trave preko zime. 
bacc. ing.agr. Milica Sekulić, stručni savjetnik Plantella, Unichem Agro d.o.o.