PRIJE PRESELJENJA U ZATVORENI PROSTOR PRESADIMO BILJKE - napravivrt.hr
Search
Search

PRIJE PRESELJENJA U ZATVORENI PROSTOR PRESADIMO BILJKE

8. 9. 2020

Došlo je vrijeme kada bi trebali presaditi biljke koje smo iz kuće iznjeli u vrt tijekom ljeta što je dobrodošlo svim  većim tropskim biljkama  kao što su fikusi, juke, razne palme i slične. Biljke su provele ljeto u polusjeni i one u dobrim uvjetima su napredovale rastom.

Kako bi biljke kvalitetno presadili važno je nabaviti:

Biljke oprezno izvadimo iz posude u kojoj su rasle, rastresemo  korijenov sustav samo toliko da  pregledamo da nema prisutnih ličinki štetnika ili oboljenja. Moguće je da u zemlji nađemo ličinke hrušta, koje nam mogu  uništiti korijenje, zato je nužno, da  zemlju pregledamo i ličinke odstranimo. Za jednu trećinu ili čak na polovicu  skratimo dugo korijenje i ono koje se savija u krug na dnu lonca.

Postupak presađivanja

Prvo se postavi na dno posude drenažni sloj, a zatim sloj  zemlje Plantella Premium i tek onda biljka. Posudu napunimo zemljom do korijenovog vrata biljke i zemlju lagano pritisnemo uz biljkuda dobro učvrstimo samu biljku. Plantella Premium zemlja osigurati će kvalitetan rast tijekom narednih mjeseci jer sadrži najkvalitetnije tresete, biljna vlakna i potrebna hranjiva. Struktura zemlje omogućava kvalitetno zadržavanje vlage i dostupna hranjiva. 

Nakon 3 do 4 tjedna presađene  biljke nastavimo dohranjivati. Na jesen dodajemo gnojivo svakog tjedna, a u vrijeme mirovanja jedanput mjesečno. 

Sve zelene biljke koje ne cvjetaju dohranimo visokokvalitetnim tekućim gnojivom Plantella List koje pored potrebnih hranjiva sadrži ekstrakt algi i čak 11 vitamina. Za biljke od kojih očekujemo cvatnju uptrijebimo Plantella Cvet, tekuće gnojivo obogaćeno vitaminima, ekstraktom morskih algi i mikrohranjivima. Jednostavna je primjena jer svaka boca ima čep s dozom u kojem izmjerimo 15 ml tekućeg gnojiva i dodamo u 2 l vode za zalijevanje.

bacc. ing.agr. Milica Sekulić, stručni savjetnik Plantella, Unichem Agro d.o.o.