NJEGA BILJAKA U ZATVORENIM PROSTORIMA - napravivrt.hr
Search
Search

NJEGA BILJAKA U ZATVORENIM PROSTORIMA

4. 11. 2020

Život bez biljaka je nezamisliv zbog estetskih i zdravstvenih razloga. Biljke nas svojom bojom smiruju, pročišćuju nam zrak, stvaraju ugođaj topline u poslovnim i stambenim prostorima.

Svako živo biće treba njegu i ljubav kako bi kvalitetno i zdravo živjelo. Biljke, a pogotovo one koje nam ukrašavaju naš stambeni ili poslovni prostor također traže i ljubav i njegu za svoj izgled i rast.

Većina sobnih biljaka tijekom zime miruje, što ne znači da u to vrijeme te biljke nisu izložene stresu koji će imati za posljedicu različita oštećenja. Stres izazivaju suhi zrak, niska ili previsoka temperatura, višak vlage, propuh i dr.

Velike promjene temperature u stanovima, osobito noću ili u vremenu kada na dulje vrijeme izbivamo iz stana, može ostaviti traga na vašim biljkama jer one ne podnose nagle i veće promjene temperature. Sve će to opet izazvati šok i posljedice odnosno, oštećenja pojedinih dijelova biljaka (list, korijen…). 

Pripazite da zimi biljke ne budu izložene propuhu odnosno prodoru hladnog zraka uslijed provjetravanja kao i da budu odmaknute od prozorskog stakla i direktnog izvora topline...

Biljkama ne odgovara ni suhi ni previše vlažni zrak u prostorijama u kojima su smještene, a s čime je inače problem u našim stanovima koji se zimi griju, zbog čega se zrak isušuje ili se ljeti klimatiziraju pa biljka opet doživljava šok. 

Stvaranje pogodnije vlažne atmosfere može se postići prskanjem, stavljanjem cvjetnog lonca u veću posudu s vodom ili navlaženim kamenjem i sl. Naići ćete i na preporuku da se biljke vlaže mlakom destiliranom vodom.

Dohrana biljaka i kvalitetan supstrat su bitni

Za sadnju i presađivanje svih vrsta ukrasnih biljaka odlična je visoko kvalitetna zemlja Plantella Balkonia. Sadrži najkvalitetniji huminski treset, bogat hranjivima i humusom te time osigurava osnovne potrebe biljaka za hranjivim tvarima, a osim toga sadrži i sve potrebne glavne mineralne i mikrohranjive sastojke.

Važno je i zimi biljke kvalitetno i redovito dohranjivati. Plantella Cvet tekuće visoko kvalitetno gnojivo za cvatuće biljke omogućuje pravilnu prihranu. Prikladne količine osnovnih hranjiva i mikrohranjiva s dodatkom organske tvari osiguravaju bujno cvjetanje biljaka u živim bojama, potiču pravilan rast korijenja te poboljšavaju njihovu otpornost na stres.

Plantella List specijalno tekuće gnojivo za zelene biljke omogućava pravilnu prihranu svih vrsta ne cvjetajućih ukrasnih biljaka. Sadrži idealnu kombinaciju glavnih hranjivih tvari i mikrohranjiva s dodatkom organske tvari. Plantella List osigurava optimalan rast ukrasnih biljaka.

Zimi treba reducirati zalijevanje te voditi računa i o temperaturi vode kojom zalijevamo jer ćemo hladnom vodom (najčešće iz vodovoda) izazvati šok. Nerijetko voda ostavlja i tragove kamenca. Stoga preporučamo zalijevanje odstajalom vodom sobne temperature.

Za zdrav izgled i visoki sjaj lisne površine možemo upotrebiti Bio Plantella Balzam za lišće. Ovaj prirodni balzam na osnovi ulja spriječava nakupljanja prašine i nečistoće te uklanja mrlje od vapnenca. 

bacc. ing.agr. Milica Sekulić, stručni savjetnik Plantella, Unichem Agro d.o.o.