OBLICI VRTOVA ZA SADNJU POVRĆA - napravivrt.hr
Search
Search

OBLICI VRTOVA ZA SADNJU POVRĆA

9. 12. 2020
Kad razmišljamo o svom vrtu, moramo biti svjesni i uzeti u obzir svoje želje i mogućnosti, kao što su veličina i pozicija našeg terena, klima, raspoloživo vrijeme za bavljenje vrtom, znanje i financije. Pregledat ćemo neke oblike vrtova i procijeniti njihove prednosti i nedostatke.

Klasičan vrt

U Hrvatskoj kuća bez vrta nije cjelovita. Klasični vrt zahtijeva puno predanosti i vremena. Takav vrt nam zadovoljava vlastite potrebe veći dio sezone. Budući da ćemo ovaj vrt obrađivati dugi niz godina, izuzetno je važno uzeti u obzir plodored jer to smanjuje učestalost pojave bolesti i štetnika.

Potrebno se usredotočiti na organsku proizvodnju, jer je to jedini način održavanja plodnosti tla i proizvodnje zdrave hrane. Uzgoj takvog vrta ovisi o kvaliteti i tipu tla. 

Na pjeskovitim, laganim tlima dovoljno je samo rahljenje, dok je na teškim, glinenim tlima potrebno prekopavanje i frezanje. Tlo treba sadržavati visok postotak humusa kako bi se stvorili idealni uvjeti za rast korijenja i usvajanje hranjiva iz tla. 
Veliku ulogu igra osnovna organska gnojidba na početku sezone kada pripremamo tlo. Za obogaćivanje organske tvari i brže stvaranje humusa koristimo organsko peletirano gnojivo Plantella Organik. Može se koristiti i za prihranu tijekom cijele vegetacije.

U vrtu uzgajamo velik broj raznolikog povrća koje treba gnojiti i pregledavati zbog moguće pojave bolesti i štetnika. Prevencija je bolja od liječenja, pa u borbi protiv bolesti biljni imunološki sustav jačamo tekućim organskim gnojivom od algi Bio Plantella Vrt i prskanjem sredstvom na bazi preslice Bio Plantella Natur. To su osnove koje se odnose na gotovo sve oblike vrtlarenja, a ne samo na klasični vrt.

Prednosti i slabosti klasičnog vrta

+ Velika površina 
+ Veliki prinos
+ Mogućnost plodoreda
+ Dovoljna vlastita količina plodova tijekom sezone (najmanje 6 mjeseci)
+ Proizvodimo zimnicu
+ Organsko vrtlarenje znači održavanje plodnosti tla
+ Smanjenje emisije CO2 (globalni utjecaj)
+ Možemo sačuvati autohtono sjeme
+ Mješoviti usjevi
- Veliko područje obrade
- Potrebno puno vremena
- Puno gnojiva
- Puno zaštitnih sredstava
- Zahtjevna organska proizvodnja
- Bolesti (zanemarivanje plodoreda, pojava bolesti)
- Štetnici (nepoštivanje plodoreda, pojava štetnika)

Greda u obliku humka i podignuta greda

Visoka gredica u obliku humka je oblik koji potječe iz južnih provincija Kine. Dobrodošla je ljubiteljima vrtlarenja koji su već u zrelim godinama ili osobama s poteškoćama u kretanju. Uz to, visoki humci pridonose ljepšem izgledu vrta jer mu dodaju treću dimenziju. 

Gredica u obliku humka nudi dvostruko veće područje za uzgoj povrća i začinskog bilja. Na poziciji vrta gdje je zavjetrina možemo saditi biljke osjetljivije na vjetar, a na sunčanoj strani biljke kojima treba više sunca.
Podignuta greda ima stranice  izrađene uglavnom od drveta, ali možemo koristiti i cigle ili kamen. Punimo supstratom u koji sadimo biljke. Visina bi trebala biti oko 30 cm, jer je to dovoljno za većinu povrća. 

Poput klasičnog vrta i podignuta gredica zahtijeva redovitu temeljitu gnojidbu i prihranu tijekom cijele sezone.


Prednosti i slabosti greda u obliku humka i podignutih greda

+ Povišena gredica ima veću površinu u usporedbi s ravnim gredicama
+ Veliki prinos
+ Veliko područje
+ Podignuto s razine tla (visoka podzemna voda, poplava)
+ Stvaramo dublje tlo za biljke s dubokim korijenjem
+ Pogodno za kamenite terene s malo zemlje
+ Brzo zagrijavanje zemlje u proljeće
+ Mješoviti usjevi

- Svake sezone preuređujemo gredice
- Zauzetost površine
- Bolesti (zanemarivanje plodoreda, pojava bolesti)
- Štetnici (nepoštivanje plodoreda, pojava štetnika)

Visoke grede

Prednosti visoke gredice u odnosu na klasični uzgoj u vrtu su: vrtlarski radovi bez sagibanja, lakša kontrola mikroklime i ranije zagrijano tlo. Odlične  su tamo gdje je tlo loše, ali i za uzgoj povrća gdje nemamo vrtnog tla. Visina također omogućuje rad osobama s invaliditetom.

Na dno visoke grede postavite gustu mrežu protiv voluharica, može se prekriti i vunenim filcem. Sljedeći, drenažni sloj, je taj koji sprječava stagnaciju vode, pa ovdje postavljamo deblje grane u obliku mreže i na njih stavljamo tanji sloj i bodljikave grane u debljini do 20 cm. 

Na grane stavite obrnute komade travnjaka i iskopanu zemlju, prekrijte organskim materijalom poput slame, lišća, dodajte kompost, prekrijte ga komadima kartona koji privlači gliste. Završite punjenje s oko 20 cm kvalitetnog supstrata. U tu svrhu možemo koristiti Plantella vrtnu zemlju koja sadrži humusni treset.

Prednosti i slabosti visokih greda

+ Podignuto sa zemlje
+ Jednostavnija obrada
+ Postavite bilo gdje
+ Leđa ne bole
+ Manje bolesti
+ Manje štetnika
+ Mješoviti usjevi
+ Estetski ljepše
+ Izrađeno od različitih materijala (drvo, kamen, opeka, plastika, metal, ...)
+ Niska potrošnja gnojiva
+ Povrće je lako pregledati i poduzeti mjere protiv bolesti i štetnika
+ Pokrivanjem izrađujemo mini staklenik tako ranije  započinjemo sezonu, a završavamo kasnije

- Viša cijena
- Manji urod
- Redovito dodavanje tla
- Zamjena drvenih dijelova svakih nekoliko godina

Vrtlarenje na slami

Ako imamo teren na kojem imamo malo zemlje ili je čak na kamenoj podlozi, slama je dobar izbor kao podloga za vrt. 

Jednostavno koristimo male četvrtaste bale slame ili izrađujemo gomile slame. Zatim upotrijebite dobro obrađeni kompost ili još bolje Bio Plantella Organsko zemljo za bio vrt i cvijeće

Šaka ili dvije zemlje i posadite sadnicu. Sa slamom miješamo organsko gnojivo Plantella Organik - to stvara bolji omjer ugljika i dušika, a time se slama brže razgrađuje.

Prednosti i slabosti vrtlarenja na slami

+ Jeftino
+ Podignuto sa zemlje
+ Pogodno za kamenite terene s malo tla
+ Na kraju sezone dodajte u kompost
+ Manje štetnika (manje biljaka, bolja kontrola)
+ Manje bolesti (nova slama svake sezone)

- Manji urod
- Više zalijevanja
- Svake sezone postavljamo novi vrt od slame

Vertikalni vrt

Vertikalni vrtovi alternativa su svima koji nemaju puno vodoravnog prostora, a žele prekriti neprivlačan zid ili samo žele nešto drugačije. Sadnja biljaka u visinu također je izvrstan način za ozelenjavanje zidova biljkama. 

Jedan od najjednostavnijih načina je pričvršćivanjem spremnika na zid, na različitim razinama ili postavljanjem na police na zidu. Drugi način je ‘džepni’ vrt, u kojem se biljke sade u džepove izrađene od filca ili platna. To može biti plastični ili drveni zid s džepovima za sadnju. 

Najlakše je uzgajati u već tehnološki naprednim plastičnim zidovima, koji se mogu kupiti, imaju izolaciju i već uređen sustav navodnjavanja.

Prednosti i slabosti vertikalnog vrta

+ Izvrsno za balkon ili terasu
+ Zahtijeva malo prostora
+ Estetski
+ Veliki prinos po površini
+ Koristimo boce, otpadnu plastiku (jeftino), džepove od filca
+ Lakša kontrola bolesti i štetnika 

- Postavljanje konstrukcije
- Mali prinos

Povrće u posudama

Na većem balkonu možemo uzgajati  povrće za koje većina ljudi misli da pripada samo u vrt. U veliku posudu možemo posaditi sve plodovito povrće, uključujući rajčicu. Rajčica ima velik korijenov sustav koji treba posudu duboku najmanje 30 cm. Jedna rajčica bit će dovoljna za jedan lonac. 

U loncu promjera 40 cm još uvijek ima mjesta za barem jedan bosiljak, tri sadnice salate, a između možemo dodati luk za mladu salatu. Mjesto pored voćki napunite salatama, odaberite  npr. hrastov list jer ga ubiremo i imamo na raspolaganju tijekom cijele godine. 

Svi volimo salatu. Ako imamo pri ruci neko sjeme, također ga iskoristimo. Koristimo drvene kutije u koje stavimo podlogu i na nju  nasipamo zemlju te posijemo sjeme omiljenih nam salata. Dobro sjeme brzo klija i vrlo brzo raste uz redovito zalijevanje. Salate imaju plitki korijenov sustav, ali manje od 10 cm tla ne bi trebalo biti u kutijama.

Dogodi se da pri ruci nemamo prikladanu posudu za sadnju. Tada biljke jednostavno posadimo direktno u vreću  sa Bio Plantella Organska zemlja za bio vrt i cvijeće. Ima vrlo čvrsto pakiranje, četvrtastog je oblika i kao takav izvrsna je zamjena za posudu. Budući, da je zemlja stisnuta, dio zemlje moramo izdvojiti iz vreće i razrijediti. Može se otvoriti s vrha i u nju posaditi, ili postaviti na bok, a povrće se može posaditi u nekoliko rupa.

Prednosti i slabosti vrtlarenja u posudama

+ Jeftino
+ Brzo
+ Veliki prinos po površini
+ Mješoviti usjevi
+ Mala površina
+ Pogodno za balkone i terase
+ Stavite bilo gdje

- Potrebno kvalitetno tlo
- Redovito zalijevanje i prihrana

Vrt na kvadratnom metru

Ako imamo na razpolaganju zemlju, ali ne želimo vrtlariti na velikoj površini, a lijepo nam okruženje puno znači, onda vrt stvaramo na metru kvadratnom. 

Izvrsno je i za podučavanje djece na maloj površini koju sami sade. 

Tako uzgajamo sezonske salate, začinsko bilje i malo sitnog povrća poput čilija.

Prednosti i slabosti vrta na kvadratnom metru

+ Estetski
+ Dodatak ukrasnom vrtu
+ Podignuta gredica
+ Raznolikost povrća
+ Sjajan oblik učenja za nove i mlade  vrtlare

- Mala površina
- Mali usjev

Vanes Husić, univ. dipl. inž. agr.