ULJEPŠAJTE ZIMU SOBNIM BILJEM - napravivrt.hr
Search
Search

ULJEPŠAJTE ZIMU SOBNIM BILJEM

18. 12. 2020
Zbog niskih temperatura i kratkih dana sve više vremena provodimo u zatvorenom prostoru i tada nam lončanice cvjetovima živahnih boja ili bogatog zelenog lišća uljepšavaju dane. Važno je da su biljke zdrave i vitalne a to postižemo s dovoljno svjetla, pravom temperaturom i redovnom opskrbom s dovoljno hranjiva.

Sobna temperatura oko 20 stupnjeva s prosječnom vlagom zraka koja je i nama prijatna i dovoljno svjetla biti će prava mikro lokacija i za sobno bilje. Ovisno od potreba pojedinačne vrste lončanica postavimo po različitim prostorijama. One s većim potrebama prema vlazi zraka, bolje će uspijevati u zajednicama. Za rast je potrebna zemlja koja dobro zadržava vlagu, ali je prozračna i daje dobar oslonac biljkama. 

Biramo cvatuće ili zeleno

Cvatuće lončanice možemo koristiti u bilo kojoj prostoriji ako prostor ima dovoljno svjetlosti i sobnu temperaturu oko 20 stupnjeva. U kupatilu gdje je više vlage odlično će nam uspijevati orhideje ali i razne zelene lončanice i paprati. Orhideje tipa falenopsis atraktivne su tokom cijele godine, u studenom su najatraktivnije kalateje s velikim i mirisnim cvjetovima crvene ili bijele boje. Orhideje tipa dendrobij imaju po cijelom stablu nanizane manje cvjetove i jako dugo cvatu. 

Orhideje sadimo u Plantella specijalnu zemlju za orhideje, supstrat za rast s kokosovim vlaknima. Sve orhideje koje su epifiti i u prirodi rastu na deblima jednom tjedno potopimo u vodi u kojoj smo otopili gnojivo Plantella Tabs za orhideje. Pustimo pola sata, da se napiju i ocijedimo.

U spavaćoj sobi ili hodniku gdje su temperature niže s malo grijanja dobro će uspijevati ciklame i azaleje, ali i biljke koje samo prezimljavaju u zatvorenom.

Na svijetlom mjestu s jednakomjernom temperaturom oko 20 stupnjeva odlično će rasti razni fikusi i monstere. Ficus lyrata s listovima u obliku lire i Ficus longifolia s listovima sličnim oleandru su dosta otporne sorte za razliku od Ficus benjamina, koji je jako osjetljiv na propuh. Zelene lončanice su manje zahtjevne za njegu i zelenim lišćem prerađujući toksine iz prostora poboljšavaju zrak. 
U prostorijama s manje svjetlosti i malo više vlage zraka odlično će uspijevati zamije, bršljani filodendroni i paprati. Na mjestu iznad radijatora uspijevat će biljke koje vole 'tople noge' kao što su flamingo, afričke ljubičice i orhideje.

Božićno cvijeće za blagdansku atmosferu

U prosincu su najatraktivnije božićne zvijezde (Euphorbia pulcherima) i božićni kaktusi. Treba im svjetliji prostor s temperaturom oko 20 stupnjeva. Previsoke temperature uzrokuju savijanje listova, a niske temperature i hladan propuh uzročnici su otpadanja pupova i listova, što može biti i posljedica previše vlage u zemlji. Zvijezda zimskih dana je i amarilis ili vitezova zvijezda koju nakon 8 tjedana jesenskog odmora prenosimo u malo topliji prostor i počinjemo zalijevati. 

Cvijeće amarilisa puno duže traje na temperaturi 16 do 20 stupnjeva zato je odličan za svijetle prostore s malo grijanja. 

Skroman i atraktivan cijelu zimu je i kristov trn, prekrasna biljka koja nas cijelu zimu razveseljava sitnim cvjetićima u roza, crvenoj ili bež boji. 
Cvatuće i zelene ljepotice odlično će uspijevati u Plantella Balkonia zemlji koja je visoko kvalitetna petkomponentna zemlja za balkonske i sobne biljke s hranjivima dugotrajnog djelovanja. Bogatu cvatnju i zdrav razvoj biljaka osigurava pet komponenti: huminski treseti za veliku količinu organskih hranjivih tvari, minerali i hranjiva za dugotrajnim učinkom, biljna vlakna za zadržavanje vode i hranjiva u području korijena, guano za bolju rast i aktivatori cvjetanja za razvoj većeg broja cvjetnih izdanaka, a time i bujnije cvjetanje, a i gustoće lišća.

U vrijeme rasta, kada ima mnogo svjetlosti i topline , biljkama treba više hranjiva zato gnojimo svaki tjedan, zimi kod nižih temperatura i manje svjetlosti zelene lončanice dohranjujemo 1 do 2 puta mjesečno. Za gnojenje biramo visoko kvalitetno tekuće gnojivo, obogaćeno vitaminima i ekstraktima morskih algi koje biljke kvalitetno nahrani i ojača. Za zelene lončanice koristimo Plantella List, a za cvatuće Plantella Cvet. Cvatuće lončanice povremeno pognojimo i sa Plantella List gnojivom, da povećamo i ojačamo lisnu masu.
bacc. ing.agr. Milica Sekulić, stručni savjetnik Plantella, Unichem Agro d.o.o.