VRTLARSKI RADOVI U SIJEČNJU - napravivrt.hr
Search
Search

VRTLARSKI RADOVI U SIJEČNJU

7. 1. 2021
Praznici su iza nas i sad se ponovo možemo posvetiti našim biljkama i pripremnim radovima u vrtu. 

Što sve možemo raditi u siječnju?

1. Njega kućnih biljka

Kućne biljke su nam sad najviše pod okom i pripazimo na njih da nisu slučajno žedne, nadohranimo ih i po potrebi ih presadimo. Važno je da ne pretjerujemo sa zalijevanjem, jer to nikako nije poželjno za većinu biljka. 

Izaberimo kvalitetnu prihranu za kućne biljke kako bi one napredovale i kako bi izgledale prekrasno. Birajmo tekuće gnojiva Plantella List koje sadrži sve što je zelenim biljkama potrebno a Plantella Cvet za cvatuće kućne biljke.

Kućne biljke, koje su prerasle posudu u kojoj rastu, presadimo u najkvalitetniji supstrat Plantella Balkonia. Listove zelenih biljaka potrebno je lagano prebrisati od prašine te zaštititi Bio Plantella Balzamom.

2. Proučite besplatnu aplikaciju Napravivrt.hr s kojom si možemo puno pomoći u vrtlarenju

Aplikacija NapraviVrt.hr namijenjena je svim ljubiteljima biljaka te nudi puno besplatnih savjeta, planiranje vrta, pregled i praćenje kalendara radova  i druge korisne vrtlarske savjete. 

Osim savjeta, aplikaciju možemo koristiti i kao dnevnik radova što nam omogućuje vođenje i praćenje  evidencije na jednom mjestu.

3. Nabavite materijal za vlastiti uzgoj biljka iz sjemena

Najvažnije od svega za uspješnu sjetvu kod kuće je kvalitetno sjeme i kvalitetan supstrat a zatim poznavanje potreba pojedinih kultura prema temperaturama, vlazi, svjetlosti.

Sjeme smo možda i sami sačuvali iz lanjskog vrta ali možemo se pozabaviti i nabavkom novih sorti i vrsta povrća i cvijeća. 

Osim sjemena trebamo najkvalitetniji  supstrat. Važno je da kad posijemo sjeme nikne samo ono što smo posijali a to vam može omogućiti visokokvalitetni supstrat za sijanje, sadnju i presađivanje biljka Bio Plantella Start

Odaberimo prikladno mjesto za smjestiti kontejnere za sjetvu jer je i to od velike važnosti. Previše svjetla i topline nije dobro za većinu biljka jer će biljke brzo narasti u visinu, a stabljika će biti prenježna i sklona gljivičnom oboljenju tj. propadanju.

4. Pregledajte biljke koje ste zaštitili od hladnoće

Biljke koje smo zaštitili od hladnoće treba pregledati. One su većinom u fazi mirovanja a one koje imaju pogodnu temperaturu zaštićenog prostora trebaju vlagu pa nemojmo dozvoliti da stradaju od nedostatka. Također pregledajmo biljke da se nisu slučajno pojavile bolesti ili štetnici poput vunastih ušiju i sl. 

5. Nabavite potreban vrtlarski alat te popravite stari

Idealno je vrijeme za pregled vrtnog alata. Često zanemarimo brigu o alatu a kada krenemo s radovima u vrtu nailazimo na problem što nam oduzme dragocjeno vrijeme. 

Obavimo servis i pregled motornih i električnih  kosilica, motornih pila i drugog alata jer sad servisi brzo rješavaju eventualni problem a u proljeće je velika gužva i čekamo puno na popravak.

6. Rezidba voćaka gdje je to moguće

U područjima gdje klima dozvoljava vanjske radove obavimo rezidbu voćaka. Kivi je posebno osjetljiv na prekasnu rezidbu. Vinovu lozu također u toplijim krajevima režimo sada. 

Ako želimo veću bujnost voćke režimo je što ranije i malo jačom rezidbom. Više o savjetima i načinima rezidbe potražite u našim sljedećim objavama.
bacc. ing.agr. Milica Sekulić, stručni savjetnik Plantella, Unichem Agro d.o.o.