Moje trešnje i luk neće biti crvljivi - napravivrt.hr
Search
Search

Moje trešnje i luk neće biti crvljivi

15. 5. 2023
Trešnjina i lukova muha, pa i lisne uši, štitaste uši, tripsi…. najvažniji su štetnici voćki i povrća u vrtovima. Protiv njih smo uspješni na sasvim prirodan način postavljanjem Bio Plantella žutih ljepljivih ploča u voćnjak pa i u vrt

Čovjek je iskoristio manu određenih skupina insekata, koje privlači žuta boja, i time je obranio bilje od štetnika. Sada je pravo vrijeme za upotrebu tih ploča budući da odrasle muhe odlažu jaja u plodove. Ličinke muhe razvijaju se u plodu i smanjuju kvalitetu voćki i povrća.


Trešnjina muha je vjerojatno najčešći štetnik u našim krajevima. Poteškoće prouzrokuju njene ličinke, osobito kad ih nađemo u zrelim trešnjama koje smo upravo nabrali. Iako su oštećenja vidljiva tek na ljeto, štetnik je aktivan već u fazi kad plodovi dobivaju žutu boju. Naime, tada samice odlažu jajašca u plodove. Odrasli se primjerci razviju iz buba koje su prezimile i počnu letjeti u svibnju. 


Trešnjina je muha najopasnija za kasne sorte, a učinkovito ju možemo suzbiti s bio plantella žutim ljepljivim pločama. Od trešnjine muhe najviše stradavaju kasnije sorte trešanja, one debelog mesa, popularno zvane hruštevi.

Učinkovitu zaštitu biljaka od štetnika omogućava i bio plantella ljepljiva traka, koja s 5 cm širine i jakom ljepljivosti s obje strane onemogućava  prolazak svakom štetniku koji se penje po deblu, i tako ih spriječi da bi prouzročili štetu grizenjem ili sisanjem listova u krošnji stabla.


Po čemu su žute ploče najbolje?

  • Žute ploče imaju izabranu najatraktivniju boju za privući muhe.
  • Imaju male žice za vješanje na grane voćki ili štapiće u vrtu s lukom i drugim povrćem. 
  • Obavijene su silikonskim papirom koji štiti ljepilo da se ne bi prebrzo osušilo i ruke zaprljale.
  • Objesimo ih na početku okrupnjavanja plodova i to na vanjski rub krošnje da bi bili što vidljiviji, 5 – 10 kom, zavisi od starosti i veličine krošnje. 
  • Kad su ploče potpuno prekrivene sa štetnicima, moramo ih zamijeniti sa novima. 

NOVO !!!

Protiv lukove muhe –NOVO PAKIRANJE Bio Plantella žutih ploča s priloženim štapićem za postavljanje u vrt na dvije visine.

U vrtu među mješovitim usjevima protiv lukove muhe također se postavljaju Bio Plantella žute ljepljive ploče koje sa svojom provjerenom žutom bojom nezaustavljivo privlače muhe koje se zatim zalijepe za površinu. Na taj način znatno se smanjuje broj napada te je moguće pravovremeno uočiti štetnika. Žute ploče treba postaviti do 30 cm iznad biljaka, a prilikom postavljanja također treba uzeti u obzir smjer u kojemu vjetar najčešće puše.

Milica Sekulić ,Stručni savjetnik Unichem Agro d.o.o.