Savjeti za vrtlarenje - napravivrt.hr
Search
Search

Savjeti za vrtlarenje

 • Izazovi sobnog bilja

  24. 11. 2017
  Zima još nije ni počela, a mi već jedva čekamo da prođu sivi dani i da nas što prije razveseli toplo sunce. U razdoblju kad priroda počiva i u stanu volimo imati kakvu cvatuću biljku. U blagdansko su vrijeme prave ljepotice božićna zvijezda i kaktus. Duge zimske dane nam uljepšavaju i zumbuli, tulipani, narcisi, jaglaci i ciklame.
 • Planiranje vrta za sljedeću vrtlarsku sezonu

  15. 11. 2017
  Hladni dani idealni su da se podsjetimo kako je izgledao naš povrtnjak u prošloj sezoni. Vrijedni vrtlari koji bilježe podatke u vrtlarski dnevnik lako će doći do zaključka što se radilo dobro, a gdje se griješilo. Koje kulture su bogato dale prinos u povrtnjaku i kada je bilo pravo vrijeme sijanja, presađivanja, gnojidbe na temelju dobivenih rezultata u protekloj sezoni uzgoja. Važno je ne ponoviti greške već kvalitetno izabrati povrće koje će se uzgajati, prilagoditi rokove sjetve i sadnje, proučiti dobre i loše susjede te kvalitetno skicirati plana svake gredice.
 • Kako stabla pripremiti za zimu

  10. 11. 2017
  Pred zimu nas čeka sadnja novih stabala te također moramo pripraviti i starija. Tek zasađena stabla su radi presađivanja iz rasadnika više osjetljiva na mraz nego starija koja su već naviknuta na uvjete na određenom području, zato ih moramo pred neugodnim vremenskim uvjetima što bolje i temeljitije zaštititi.
 • Važnost makro i mikro hranjiva u uzgoju povrća

  8. 11. 2017
  Nepravilna gnojidba povrtnih kultura negativno utječe na kakvoću povrća. Najčešća greška je pretjerana gnojidba samo mineralnim gnojivima. Povrće s visokim sadržajem nitrata opasno je za zdravlje čovjeka. Važno je voditi evidenciju gnojidbe i znati koliko hranjiva biljka treba za rast i razvoj, koliko može usvojiti i koliko smo mi unijeli u tlo ili dodali folijarno, organskim ili mineralnim gnojivima.
 • Kvaliteta povrća za kiseljenje

  2. 11. 2017
  Neke vrste povrća još uvijek možemo spremiti za zimnicu. Različiti su načini čuvanja povrća kako bi ga koristili van sezone. Kiseljenje je jedan od najstarijih načina konzerviranja povrća. Poznat je još od davnina, a zbog svoje jednostavnosti i ekonomičnosti primjenjuje se još i danas. Povrće možemo uglavnom konzervirati na dva načina: kiseljenje octom i konzerviranje soljenjem.
 • Zaštita biljaka od niskih temperatura

  18. 10. 2017
  Niske temperature negativno utječu na osnovne fiziološke procese u biljci, prvo ih usporavaju u rastu, a zatim i sasvim ih uništavaju.
 • Jesen - aktivno doba za vas i vaše okućnice, terase i balkone

  6. 10. 2017
  Suprotno uvriježenom mišljenju kako je proljeće vrijeme planiranja i sadnje bilja, jesen je pravo godišnje doba za radove na uređenju okućnice, terasa, balkona.... Također, planiranje i sadnja u jesen pružaju vam mogućnost ‘popravaka’ u proljeće. Sve što niste stigli posaditi, niste pronašli sadnice ili ste zaboravili isplanirati možete u proljeće ispraviti i ne propustiti sezonu vegetacije i uživanja u svoj raskoši vašeg vrta!
 • Ekološko vrtlarenje

  6. 9. 2017
  Ekološki vrt je površina na kojoj metodama organske poljoprivrede uzgajamo povrće, voće, začine, ukrasno bilje… Težnja u ekološkom vrtlarenju je što prirodnije uzgojiti i zaštititi plodove i biljke koje koristimo kao prehrambene proizvode .
 • Podignute vrtne gredice - pravi su hit

  7. 4. 2017
  Podignute vrtne gredice su gredice koje su podignute od tla i na taj način omogućuju bolji, lakši pristup i rad sa manje sagibanja. Gredice mogu biti izrađene od raznih materijala kao što su drvo, kamen, beton, cigla i podižu se na različite visine od 30 do 120 cm.
 • Isplanirajte svoj povrtnjak

  15. 3. 2017
  Potrebe članova svog domaćinstva za povrćem i jestivim biljkama, najbolje sami poznajete i prema tome isplanirajte koje ćete biljke saditi u povrtnjak. Pri planiranju će vam pomoći besplatna web aplikacija napravivrt.hr Probajte, jako je jednostavno!!