Savjeti za vrtlarenje - napravivrt.hr
Search
Search

Savjeti za vrtlarenje

 • Važnost makro i mikro hranjiva u uzgoju povrća

  8. 11. 2017
  Nepravilna gnojidba povrtnih kultura negativno utječe na kakvoću povrća. Najčešća greška je pretjerana gnojidba samo mineralnim gnojivima. Povrće s visokim sadržajem nitrata opasno je za zdravlje čovjeka. Važno je voditi evidenciju gnojidbe i znati koliko hranjiva biljka treba za rast i razvoj, koliko može usvojiti i koliko smo mi unijeli u tlo ili dodali folijarno, organskim ili mineralnim gnojivima.
 • Kvaliteta povrća za kiseljenje

  2. 11. 2017
  Neke vrste povrća još uvijek možemo spremiti za zimnicu. Različiti su načini čuvanja povrća kako bi ga koristili van sezone. Kiseljenje je jedan od najstarijih načina konzerviranja povrća. Poznat je još od davnina, a zbog svoje jednostavnosti i ekonomičnosti primjenjuje se još i danas. Povrće možemo uglavnom konzervirati na dva načina: kiseljenje octom i konzerviranje soljenjem.
 • Zaštita biljaka od niskih temperatura

  18. 10. 2017
  Niske temperature negativno utječu na osnovne fiziološke procese u biljci, prvo ih usporavaju u rastu, a zatim i sasvim ih uništavaju.
 • Jesen - aktivno doba za vas i vaše okućnice, terase i balkone

  6. 10. 2017
  Suprotno uvriježenom mišljenju kako je proljeće vrijeme planiranja i sadnje bilja, jesen je pravo godišnje doba za radove na uređenju okućnice, terasa, balkona.... Također, planiranje i sadnja u jesen pružaju vam mogućnost ‘popravaka’ u proljeće. Sve što niste stigli posaditi, niste pronašli sadnice ili ste zaboravili isplanirati možete u proljeće ispraviti i ne propustiti sezonu vegetacije i uživanja u svoj raskoši vašeg vrta!
 • Ekološko vrtlarenje

  6. 9. 2017
  Ekološki vrt je površina na kojoj metodama organske poljoprivrede uzgajamo povrće, voće, začine, ukrasno bilje… Težnja u ekološkom vrtlarenju je što prirodnije uzgojiti i zaštititi plodove i biljke koje koristimo kao prehrambene proizvode .
 • Podignute vrtne gredice - pravi su hit

  7. 4. 2017
  Podignute vrtne gredice su gredice koje su podignute od tla i na taj način omogućuju bolji, lakši pristup i rad sa manje sagibanja. Gredice mogu biti izrađene od raznih materijala kao što su drvo, kamen, beton, cigla i podižu se na različite visine od 30 do 120 cm.
 • Isplanirajte svoj povrtnjak

  15. 3. 2017
  Potrebe članova svog domaćinstva za povrćem i jestivim biljkama, najbolje sami poznajete i prema tome isplanirajte koje ćete biljke saditi u povrtnjak. Pri planiranju će vam pomoći besplatna web aplikacija napravivrt.hr Probajte, jako je jednostavno!!
 • Sadnja i presadnja povrtnih kultura

  1. 3. 2017
  Dulji i topliji dani zovu nas u vrtove. Spremamo se za pripremu vrtnih gredica. Vremena za planiranje je sve manje jer će s lijepim vremenom trebati požuriti i s radovima. Za povrćarsku proizvodnju tlo bi trebalo, po teksturi, biti lako do srednje teško, imati dobar kapacitet za vodu i zrak, povoljnu strukturu i toplinska svojstva te dobru dreniranost. Tlo treba biti bogato organskom tvari s 3-6% humusa i dobro opskrbljeno makro i mikro hranjivima (dušik, fosfor, kalij, kalcij, ...)
 • Sijanje i sadnja presadnica u vrt

  22. 2. 2017
  Vrtlarska sezona počinje sijanjem sjemena povrća . Sjeme mora biti visoke kakvoće da bi klijavost bila uspješna. U klijališta (manje, zaštićene i kontrolirane površine) sijemo sjeme koje tamo klija i prolazi prvu fazu razvoja prije presađivanja u vrt.
 • Priprema tla za sadnju povrća

  16. 2. 2017
  Povrtne kulture trebaju mnogo hranjiva za svoj rast i plodonošenje zato je prilikom pripreme tla za sjetvu i sadnju potrebno dosta znanja i pažnje.