PROBLEMI S KUĆNIM BILJKAMA - napravivrt.hr
Search
Search

PROBLEMI S KUĆNIM BILJKAMA

20. 1. 2021
U zatvorenim prostorima biljke potpuno ovise o brizi čovjeka pa zimi trebaju posebnu pažnju. Na biljkama često primjetimo znakove problema a neznamo ih protumačiti. Sušenje listova ili biljaka, blijedi listovi ili mrlje po listovima, izostanak cvatnje simptomi su neodgovarajućih postupaka ili uvjeta u zatvorenim prostorima

Najčešći problemi dolaze zbog:


  • previše suhog zraka i neprilagođene temperature prostorija - izostaje vlaga i biljka klone i vene
  • ne poštivanja zahtjeva biljaka u odnosu na svjetlost i sunce - previše ili premalo  sjene ili sunca - biljka vene
  • neprilagođenog zalijevanja određenoj vrsti kućnih biljaka, previše ili premalo zalijevanja, prehladna voda za zalijevanje - pojava plijesni, cvjetovi se suše, listovi venu
  • zaborava na dodatak hranjiva vodi za zalijevanje - biljke ne napreduju, nema živosti  u izgledu biljke, primjena previše krivog hranjiva - biljka se suši,
  • dodavanje lošeg supstrata ili zemlje iz vrta - ovim putem možemo zaraziti biljku raznim štetnicima i virusima , biljka se može i osušiti
  • premalene posude koju je biljka prerasla i premalo supstrata - biljka ne napreduje
  • štetnika na biljkama - iscrpljuju biljku sisanjem sokova, i ona se suši i propada
Poštujemo li zahtjeve biljaka prema toplini, svjetlu, redovito i kvalitetno prihranjujemo, presadimo biljke pravovremeno, već smo napravili puno preduvjeta i uvjeta da biljke dobro napreduju i budu zdrave i lijepe.

Kako na kraj sa štetnicima kao što su biljne uši, bijele vunaste uši, crveni pauk?

Na biljkama mogu nas iznenaditi razni štetnici. Najčešći problem koji zimi imamo na kućnim biljkama su razne vrste biljnih ušiju. 

Iako je napad štetnika puno manji i rjeđi, u odnosu na uzgoj biljka na otvorenom, ipak treba biti oprezan i suzbiti štetnike čim se pojave. Važno je u zimskim mjesecima redovito pregledavati biljke a pogotovo onda kada nam one pokažu da nisu u punoj formi i da nešto nije dobro. 

Biljku treba dobro pregledati, listove s lica i naličja, jer je lako moguće da je bolestan izgled biljke posljedica napadanja nekog štetnika. 

BILJNE UŠI
Najčešće biljke napadaju sićušni kukci – biljne uši, veličine jedva milimetar, a primijetite ih tek kad je ona već ozbiljno oštećena. Ti su kukci obično smjeste na dijelu stabljike, lista ili pupoljaka i sišu biljne sokove, iscrpljuju biljku i ona se suši. 
VUNASTE UŠI
Česte su i vunaste uši (gornja slika) koje izgledaju poput vate. Bijele mrlje na biljci nedvojbeno su znak napada vunastih uši. Ako je temperatura visoka, a zrak suviše suh ove se uši vrlo brzo šire.

CRVENI PAUK
Kućne biljke također napada crveni pauk (slika desno). Ove sitne životinjice - veličine 0,4 mm, žutosmeđe, narančaste ili crvene boje - su naročito opasni štetnici za sobne biljke. Žive i djeluju s donje strane lista, a tako su sićušni da se njihova pojava može primijetiti tek po nastalim oštećenjima. Ako lišće neke sobne biljke poprimi žutosivu boju, vene ili otpada, možda je uzrok tomu crveni pauk.

Osim odraslih kukaca, pod povećalom možete otkriti crvenkaste nakupine jaja, smeđe nakupine izmeta i svijetle niti paučine. Posebno pogodne uvjete za život zimi nalaze u toploj, suhoj klimi prostorija grije.
Važno je odmah početi suzbijati štetnike. Jedan dio štetnika možemo ukloniti natopljenom vatom u alkohola a nakon toga biljke zaštitimo što prirodnijim insekticidom. Upotrijebimo prirodni insekticid na bazi piretrina Bio Plantella Flora kenyatox verde plus koji je u boci s prskalicom i spreman je za uporabu. 

Napadnuta mjesta samo poprskamo te očistimo listove od uginulih ušiju. Ako su samo poneki izboji napadnuti i oštećeni najbolje ih je odrezati. Prskanje ponovimo ako se štetnici ponovno pojave. Upotrebom prirodnih sredstava brinemo i o svojem zdravlju. 

Protiv crvenog pauka biljke jačamo preventivno proizvodom na bazi poljske preslice Bio Plantella Natur.

Par korisnih savjeta da bi kućne biljke ostale zdrave i lijepe

bacc. ing.agr. Milica Sekulić, stručni savjetnik Plantella, Unichem Agro d.o.o.