Uvjeti korištenja - napravivrt.hr
Search
Search

Uvjeti korištenja

Uvjeti korištenja

Vrt je nacrtan teoretski, prikaz je simboličan, stoga će se vaš pravi vrt u mnogočemu razlikovati od modela.

 

Oblik vrta

Da bi se dobio što zorniji prikaz rasporeda povrća u povrtnjaku, preuzet je oblik pravokutnika, koji je kod nas još uvijek najčešći oblik vrta, no daleko od toga da je jedini oblik povrtnjaka.

Pravokutnik je zbog plodoreda podijeljen na četiri jednaka dijela. Vaš vrt možda neće nuditi mogućnost raspoređivanja cjeline na jednake dijelove ili će zbog vaše želje imati drugačiji oblik. Isto tako, u rasporedu poput onog koji je naveden u nacrtu možda neće biti moguće podijeliti parcele, stoga će za uspjeh vrta biti potrebno nacrt prilagoditi stvarnoj situaciji.

Osim toga, nacrt predviđa samo osnovne staze između parcela, a zbog mnogobrojnih opcija ne predlaže i ne uzima u obzir prostor koji je potreban za staze unutar parcele koje se preporučuju zbog lakšeg rada s biljkama.

 

Plodored

Na vrtu je izmjenjivanje povrtnica ili tzv. plodored iznimno potreban zbog različitih potreba za gnojidbom i bolje otpornosti biljaka. Pritom izmjenjujemo različite povrtne kulture dubokog korijenja s onima koje imaju plitko korijenje. Za zdravlje povrtnica preporučuje se širok plodored, zato smo aplikaciju zasnovali na četverogodišnjem, odnosno četveropoljnom plodoredu, i u tu je svrhu vrt podijeljen na četiri podjednaka polja ili parcele na koje smještamo biljke sličnih potreba za hranjivim tvarima. Za uspješno je vrtlarenje najbolje ako su sve parcele zasađene odgovarajućim biljkama jer će jedino tako u nadolazećim godinama nuditi uvjete za uspješan plodored.

Osim četveropoljnog plodoreda, postoje i drugi modeli, npr. plodored na principu izmjenjivanja po skupinama biljaka: mahunarke – kupusnjače – plodovito povrće – štitarke – lobodnjače – salate – tikvenjače – biljke iz obitelji ljiljanika. Biljke možemo rotirati ovisno o dijelovima biljke: mahune, listovi, plodovi, korijenje, listovi, plodovi, lukovice. Odabrali smo četveropoljni plodored jer smo na njemu zasnovali metodu Gaina modela vrta koji se pokazao vrlo učinkovitim.

 

Broj biljaka po osobi

Iskusni vrtlari imaju prilično jasnu predodžbu o tome koliko sjemenja i sadnica kupiti i posaditi da bi prinos zadovoljio njihove potrebe, no onima s malo manje iskustva, to predstavlja izazov. Zato smo u aplikaciju stavili okvirni izračun broja sadnica i količinu sjemenja koja će zadovoljiti prehrambene potrebe za povrćem jedne prosječne odrasle osobe. Podatci su okvirni jer prinos ovisi o: osvijetljenosti povrtnjaka, kvaliteti tla, vodeno-zračnom režimu te ukupnoj plodnosti tla, toplini, kiši i drugim vremenskim uvjetima, ali i našoj skrbi koja uključuje dognojavanje, zalijevanje i zaštitu od bolesti i štetočina. Na potrebu za nekim povrćem najviše od svega utječu naše prehrambene navike, okus, apetit i popularnost povrća u našem jelovniku.

 

Udaljenost između sjemena

Kako bismo osigurali što praktičniji i zorniji prikaz, u nacrtu nismo uzeli u obzir udaljenost sadnje, no sustav ih kod izračuna potrebne površine uzima u obzir.

U aplikaciji su preuzete opće prosječne udaljenosti u vrsti i među vrstama koje pojedina povrtnica treba za bolji rast i razvoj. Ta se udaljenost može razlikovati kod pojedinih vrsta povrtnica. Prije sadnje odnosno sjetve preporučujemo da se posavjetujete o točnoj udaljenosti koja će biti idealna za odabrane biljke i koje ćete se pridržavati.

 

Dobri i loši susjedi

Aplikacija za raspoređivanje povrtnica u vrtu, ovisno o dobrim i lošim susjedima, mora razmotriti određene algoritme koji se razlikuju od rješenja koja bi vam ponudili stručnjaci.

Odabirom dobrog susjeda kod povrtnica potičemo različite dobre učinke, npr. bolji razvoj korijena, bolji rast, odbijanje štetočina i bolesti ili poboljšanje okusa. Stručnjak bi, stoga, kod izbora ponajprije razmotrio sve okolnosti i stvarno stanje vrta u cjelini i na temelju toga odabrao najboljeg od svih dobrih susjeda. Računalni algoritmi kod svog odabira uzimaju u obzir najbolju kombinaciju samo na temelju vašeg odabira biljaka.

 

Miješani usjevi s korisnim biljkama

U prirodi biljke ne žive u monokulturi nego u biljnoj zajednici. Miješani usjevi znače da biljke ne kombiniramo samo među vrstama nego i unutar vrste. Aplikacija za miješane usjeve predlaže kombinaciju s korisnim biljkama, osobito začinskim biljem, aromatičnim i ljekovitim biljem te cvijećem, koje će popuniti vrt i koristiti biljkama odbijanjem štetočina, privlačenjem korisnih organizama i oprašivača ili pozitivno utjecati na rast i razvoj povrtnica. Njima možete popuniti prazne međuprostore, osobito među biljkama koje za dobre uvjete rasta zahtijevaju mnogo prostora. Popis korisnih biljaka ni izdaleka nije iscrpljen, ali je zbog preglednosti i jednostavnosti korištenja sužen. Stručnjaci bi, stoga, u određenim slučajevima predložili neke druge kombinacije koje prelaze naš izbor biljaka.

 

Vrijeme

Vremenska prognoza u aplikaciji »Napravi vrt« preuzima podatke Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ) i može se razlikovati od stvarnog vremena na određenoj lokaciji.

Osim toga, riječ je o računalnoj prognozi koju izračunavaju njihovi meteorološki računalni modeli za simulaciju događaja u atmosferi. Svi se procesi u atmosferi ne mogu obuhvatiti pojednostavljenim matematičko-fizikalnim računalnim algoritmima pa zbog toga može doći do razlika u stvarnom vremenu.